Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

Hätätilan laillisuus testataan vielä tuomioistuimissa.

Washington

Ehkä julistan hätätilan, ehkä en. Saatanpa julistaakin. Enpäs vielä julistakaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli leikitellyt kansallisen hätätilan julistamisella niin kauan, että kun Valkoinen talo lopulta torstaina kertoi hänen todella tekevän niin, se oli jonkinasteinen yllätys.

Perjantaina noin klo 18 Suomen aikaa Trump kuitenkin julisti kansallisen hätätilan.


Trump on yrittänyt kahden vuoden ajan saada rajamuuria pystyyn Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Vaalilupauksen mukaan Meksikon piti maksaa rakennustyöt, mutta lopulta Trump ei saanut rahoja muuriin edes oman puolueensa hallitsemalta kongressilta.

Tammikuussa rahoituksen saaminen muuttui vielä vaikeammaksi, kun kongressin edustajainhuone siirtyi demokraattienemmistön hallintaan.

Trump kieltäytyi joulukuussa allekirjoittamasta budjettilakeja, koska ne eivät taanneet hänen mielestään riittävästi rahaa muuriin. Tämä johti siihen, että Yhdysvaltain valtionhallinto suljettiin yli kuukaudeksi. Trump yritti näin painostaa lainsäätäjät avaamaan valtion rahakirstun. Kun kongressi ei taipunut, presidentti taipui välirauhaan.

Hallinto olisi mennyt uudestaan kiinni ellei Trump olisi hyväksynyt kongressin neuvottelemaa uutta rahoituspakettia. Torstaina selvisi, että hän hyväksyy sen perjantaina, mutta aikoo julistaa samalla hätätilan.

Trumpin on täytynyt laskea, ettei Yhdysvallat tai hänen oma kannatuksensa kestä hallinnon sulkemista toistamiseen. Jo ensimmäinen kerta laski hänen kansansuosiotaan.

Hätätila kuulostaa dramaattiselta ja voi teoriassa sitä ollakin. Sen julistaminen perustuu Watergate-skandaalin jälkeen säädettyyn lakiin, joka ei määrittele tarkasti, mitkä ovat hätätilan edellytykset ja seuraukset.

New Yorkin yliopistossa toimiva Brennan Center of Justice muistuttaa, että presidentti voisi hätätilan varjolla esimerkiksi rajoittaa viestiliikennettä ja jäädyttää amerikkalaisten pankkitilejä. Toisaalta maassa on parhaillaan voimassa 31 hätätilaa ja internet kyllä toimii silti.

Todennäköisesti Trumpin hätätilan suurimmat vaikutukset ovat poliittisia. Ele on äärimmäisen kiistanalainen. Se nostaa myös monien republikaanien karvat pystyyn.

Republikaaneja kauhistuttaa ajatus, että hätätilasta voi tulla ennakkotapaus. Sen ansiosta myös tulevaisuuden demokraattipresidentit voisivat ajaa läpi omia, liberaaleja tavoitteitaan.

Se voisi tarkoittaa esimerkiksi jäähyväisiä aseille. Demokraattijohtaja Nancy Pelosi muistutti heti torstaina, Parklandin kouluampumisen vuosipäivänä, että todellinen hätätila on aseisiin kuolevat lapset.


Republikaaneja huolestuttaa hätätilassa myös periaatteellisempi kysymys. Konservatiivit tukevat perinteisesti mahdollisimman kirjaimellista perustuslain tulkintaa, ja perustuslain mukaan valtion rahoja voi käyttää vain lainsäätäjien, siis kongressin, hyväksymiin kohteisiin. Presidentillä ei ole budjettivaltaa – paitsi hätätilassa.

Trumpin julistus horjuttaa amerikkalaisen demokratian instituutioita. Se on yritys kasvattaa presidentin valtaa kongressin kustannuksella.

Vaikka presidentti on Yhdysvaltain politiikan näkyvin hahmo, maan perustajat halusivat, että suurin valta on kongressilla, joka säätää lait. Julistuksellaan Trump haastaa tätä valtaa.

Kaikella todennäköisyydellä tuomioistuimet tulevat vielä ratkaisemaan hätätilan laillisuuden. Oikeusoppineilla riittää nyt kysyntää. Päätökset voivat kestää kuukausia tai jopa vuosia. Niitä odotellessa spekulointi valtaa median.

Kaikki johtopäätökset eivät vaadi amerikkalaista oikeustieteen tutkintoa. Trump väittää, että maan etelärajalla todella on hätä, mutta miksi hän ei julistanut hätätilaa kuukausi tai vuosi sitten? Mikä nyt on muuttunut?

Enemmistö rajan lähellä asuvista ihmisistä ei hätää tunnista. Tämä näkyy myös vaalituloksissa. Ainoastaan yhtä rajan pinnassa olevaa kongressialuetta edustaa republikaani ja hänkin vastustaa muuria.

Riittääkö hätätilaksi siis se, että lainsäätäjät eivät myönnä rahaa presidentin hankkeeseen?

Lopulta se ratkaistaan paitsi oikeudessa myös ensi vuoden presidentinvaaleissa. Trump laskee, että muurilupauksen toteuttaminen on äänestäjille niin tärkeää, että yli 200 vuotta vanhaa vallan tasapainoa kannattaa muuttaa.

Vaikka hätätila ei takaa sitä, että muuri nousee, presidentti voi ainakin väittää yrittäneensä kaikkensa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Liki 200-vuotias huvila rapistui hylättynä vuosia keskellä vanhinta Helsinkiä, pelastus koitti yllättävältä taholta

  4. 4

   Mikko Kautto vahtii suomalaisten eläke­miljardeja ja tietää, mikä suku­polvi on eläkkeiden suhteen voitolla

  5. 5

   Kurdien SDF-joukot: Isisin ”kalifaatti” on nujerrettu lopullisesti

  6. 6

   Laura Lindstedt kirjoitti hyperseksuaalisen naisen tarinan ja nyt hän kertoo, miksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on perjantai-ilta Suomen keskeisimmällä taksitolpalla: Autojen ylitarjontaa, kuljettajien luotettavuuden arviointia naaman perusteella ja ”Helsinkiä tuntevan kuskin” etsintää

  8. 8

   Oliko erikoissyyttäjä Robert Muellerin pommi sittenkin suutari?

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Tommi Korpela ja Jani Volanen kävivät ruotsin­laivalla Joakim ”Jocke” Hackmanin juttusilla, ja muutamaa vuotta myöhemmin syntyi suosikki­sarja M/S Romantic

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  4. 4

   Kun mikään ei riitä ja kaikki on aina kesken – Lapsuudessa opittu luonteenpiirre voi tuhota parisuhteen, näin siitä selviää

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  7. 7

   Iäkäs mies aiheutti kotonaan ryöstäjälle sairaalahoitoa vaativat vammat Hartolassa

  8. 8

   Maavoimat aikoo perustaa valmiuspataljoonia yllätyshyökkäyksen varalle

  9. 9

   Nokia ei yleensä koskaan kommentoi huhuja, mutta perjantaina yhtiö joutui sen tekemään osakkeen voimakkaan halpenemisen takia

  10. 10

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  5. 5

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  6. 6

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää