Ulkomaat

Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

Hätätilan julistaminen jää tuskin viimeiseksi niitiksi presidentin ja demokraattien välisessä muurikiistassa.

rac
Viimeisimpänä käänteenä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja demokraattien välisessä köydenvedossa rajamuurista Trump julisti maahan kansallisen hätätilan perjantaina.

Presidentti Donald Trump puhui perjantaina Valkoisen talon puutarhassa illalla puoli kuuden jälkeen Suomen aikaa.

Trump aikoo myös allekirjoittaa senaatin valmisteleman lakiesityksen välttääkseen hallinnon sulun.

”Kaikki tietävät, että muuri toimii”, presidentti sanoi puheessaan.

Presidentti puolusteli muurin tärkeyttä toistamalla, että muuria tarvitaan pysäyttämään huumeiden, ihmiskauppiaiden ja maahanmuuttajien ”hyökkäys” Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla.

Hätätilan tarkoituksena on, että Trump voisi vihdoin ohittaa liittovaltion kongressin ja rakennuttaa muurin Meksikon rajalle. Presidentti siis pyrkii nyt laajentamaan valtaoikeuksiaan hankkiakseen rahat muuriin asevoimille suunnatuista varoista.

Hätätila antaa presidentille poikkeukselliset valtaoikeudet, mutta oppositio on jo ilmoittanut, ettei se luovuta ilman taistelua. Onkin mahdollista, että taistelu vain siirtyy kongressista oikeusistuimiin eikä ratkea lopullisesti edes tämän presidenttikauden aikana.

HS vastaa keskeisiin kysymyksiin hätätilasta ja Trumpin pyrkimyksistä.

Onko Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla meneillään hätätila?

Periaatteessa hätätilan julistaminen tarkoittaa, että rajalla on käynnissä kansallista turvallisuutta uhkaava kriisi. Trumpin mukaan sellaisen on saanut aikaan hallitsematon maahanmuutto, hänen retoriikallaan jopa ”terroristien invaasio”.

Sen paremmin oppositio kuin asiantuntijatkaan eivät jaa presidentin näkemystä kriisistä. Päivittäin noin 2 000 ihmistä käännytetään Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla, mutta tulijoita on vähemmän kuin vuosiin ja Trumpin ja median esillä pitämät ”karavaanit” koostuvat lähinnä ihmisistä, jotka saapuvat raja-asemille laillisesti pyytämään turvapaikkaa.

Hätätilassa kyse onkin enimmäkseen Trumpin yrityksestä pelastaa kasvonsa, analysoi HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastatteleman presidentin valtaoikeuksien asiantuntijan Elizabeth Goiteinin mukaan tilanne rajalla on kaukana lain tarkoittamasta ”kansallisesta hätätilasta”.

”Sen pitäisi olla jotakin nopeasti etenevää ja täysin ennennäkemätöntä”, Goitein sanoo BBC:lle.

”Tämä ei ole sellainen tilanne, ja olisi räikeää vallan väärinkäyttöä [julistaa hätätila] pelkästään poliittisen prosessin kiertämiseksi.”

Voiko kongressi kumota Trumpin julistuksen?

Presidentti voi julistaa hätätilan yksin, mutta kongressilla pitäisi periaatteessa olla oikeus kumota julistus.

Tämä on kuitenkin nykyisin Yhdysvalloissa lähes mahdotonta, sillä vuonna 1983 annettu korkeimman oikeuden päätös velvoittaa kongressia saamaan kumoamiselle presidentin allekirjoituksen.

Jos presidentti ei tähän suostu, kongressin pitäisi seuraavaksi saada asialle kahden kolmasosan enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Tällaista kannatusta on Yhdysvalloissa käytännössä mahdotonta kerätä.

Pattitilanne on vuosikymmenten aikana johtanut siihen, että Yhdysvalloissa on voimassa tällä hetkellä peräti 31 kansallista hätätilaa.

Kiista siirtyy luultavasti oikeuteen

Koska kongressin kädet ovat sidotut, kiistan uskotaan etenevän seuraavaksi oikeusistuimiin. Oikeudessa voitaisiin kyseenalaistaa paitsi hätätilan julistus myös se, mitä rahoja Trump voi muuriin hätätilan varjolla käyttää.

Demokraattien hallitsema edustajainhuone voisi joko haastaa Trumpin oikeuteen itse tai tukea jotakin toista tahoa oikeusjutussa, The New York Times arvioi.

Näin toimittiin Korean sodan aikana, kun presidentti Harry Truman yritti kansallistaa terästeollisuuden.

”Jos Truman ei voinut kansallistaa terästeollisuutta sota-aikana, tällä presidentillä ei ole valtaa julistaa hätätilaa ja rakentaa miljardien dollarien muuria rajalle”, arvioi edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff CNN:lle.

Osa osavaltioista on jo vihjannut nostavansa oikeusjutun.

”Kansallista hätätilaa ei ole”, ilmoitti Kalifornian osavaltion syyttäjälaitoksen johtaja Xavier Becerra The Washington Postin mukaan.

”Jos Trump ylittää asemansa ja hylkää neuvottelut kongressin kanssa julistamalla sepitetyn hätätilan, teemme kaiken tarvittavan saadaksemme hänet vastuuseen. Kukaan ei ole lain yläpuolella.”


Demokraatit voivat myös yrittää saada republikaaneilta tukea lakiehdotuksille, jotka estäisivät presidenttiä käyttämästä muuriin esimerkiksi katastrofeihin korvamerkittyjä rahoja.

Voitti oikeusjutut lopulta kumpi vain osapuoli, ne luultavasti ainakin siirtävät muurin mahdollisen rakentamisen kauas tulevaisuuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  2. 2

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Liki 200-vuotias huvila rapistui hylättynä vuosia keskellä vanhinta Helsinkiä, pelastus koitti yllättävältä taholta

  4. 4

   Kurdien SDF-joukot: Isisin ”kalifaatti” on nujerrettu lopullisesti

  5. 5

   Mikko Kautto vahtii suomalaisten eläke­miljardeja ja tietää, mikä suku­polvi on eläkkeiden suhteen voitolla

  6. 6

   Laura Lindstedt kirjoitti hyperseksuaalisen naisen tarinan ja nyt hän kertoo, miksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on perjantai-ilta Suomen keskeisimmällä taksitolpalla: Autojen ylitarjontaa, kuljettajien luotettavuuden arviointia naaman perusteella ja ”Helsinkiä tuntevan kuskin” etsintää

  8. 8

   Oliko erikoissyyttäjä Robert Muellerin pommi sittenkin suutari?

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Tommi Korpela ja Jani Volanen kävivät ruotsin­laivalla Joakim ”Jocke” Hackmanin juttusilla, ja muutamaa vuotta myöhemmin syntyi suosikki­sarja M/S Romantic

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  4. 4

   Kun mikään ei riitä ja kaikki on aina kesken – Lapsuudessa opittu luonteenpiirre voi tuhota parisuhteen, näin siitä selviää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  7. 7

   Iäkäs mies aiheutti kotonaan ryöstäjälle sairaalahoitoa vaativat vammat Hartolassa

  8. 8

   Maavoimat aikoo perustaa valmiuspataljoonia yllätyshyökkäyksen varalle

  9. 9

   Nokia ei yleensä koskaan kommentoi huhuja, mutta perjantaina yhtiö joutui sen tekemään osakkeen voimakkaan halpenemisen takia

  10. 10

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  5. 5

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  6. 6

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää