Ulkomaat    |   HS-analyysi

Neuvostoliitto vetäytyi Afganistanista 30 vuotta sitten – Vielä 1980-luvulla miehityksen todettiin ansaitsevan ”moraalisen ja poliittisen tuomion”, nyt kuva on myönteisempi

Joulukuulta 1979 helmikuuhun 1989 kestänyt Afganistanin miehitys kävi Neuvostoliitolle kalliiksi. Yleisen käsityksen mukaan se oli yksi keskeinen syy Neuvostoliiton romahdukselle.

Moskova

Perjantaina tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto vetäytyi Afganistanista yli yhdeksän vuoden miehityksen jälkeen.

Venäjän parlamentin alahuoneessa duuman puolustusvaliokunta halusi sen kunniaksi hyväksyttää vuosipäivänä julkilausuman, jonka mukaan neuvostojoukkojen lähettäminen Afganistaniin joulukuussa 1979 sujui kaikkien sääntöjen mukaisesti ja perustui vieläpä Afganistanin toiveeseen.

Sillä se haluaisi korvata Neuvostoliiton kansanedustajien kongressin joulukuussa 1989 tekemän päätöksen. Osin vapaissa vaaleissa valittu kansanedustajien kongressi kun totesi silloin, että päätös lähettää neuvostojoukkoja Afganistaniin ansaitsee ”moraalisen ja poliittisen tuomion”. Sen mukaan päätökseen vaikutti Neuvostoliiton ulkopolitiikan liiallinen perustuminen ideologiaan.

Perjantaina näytti kuitenkin siltä, että kiisteltyä julkilausumaa ei käsitellä. Se tarkoittaa, että ylimmässä johdossa joku painoi jarrua.

Moskovan päättävissä piireissä ei silti pidetä sanamuodoista, joita Neuvostoliiton kansanedustajien kongressi käytti. Vallanpitäjät haluavat esittää Venäjän voimakkaana ja virheettömänä suurvaltana, jolla on takanaan kunniakas ja voittoisa sotahistoria. Julkiselle itsekritiikille ei ole tilaa.

Tämän seurauksena monet venäläiset näkevät Afganistanin miehityksen selvästi aiempaa myönteisemmässä valossa, joskin sen itse muistavista monet suhtautuvat siihen yhä kielteisesti. Yleistyvän käsityksen mukaan Venäjä ei myöskään hävinnyt sotaa Afganistanin islamilaisia mujahideen-taistelijoita vastaan.


Osin kyse on sodan veteraanien kunnioittamisesta. Tosin kansanedustajien kongressikin mainitsi aikoinaan, ettei sen päätös heitä mitään varjoa velvollisuutensa täyttäneiden sotilaiden päälle. Useimmilla veteraaneilla itsellään on tietenkin realistinen kuva sodasta.

Uutta julkilausumaa ajaneet aktivistit perustelevat miehitystä oikeutetuksi myös teorialla, jonka mukaan miehityksen avulla estettiin Yhdysvaltain hankkeet Afganistanissa.

Neuvostojoukot aloittivat miehityksen jouluna 1979. Kommunistit olivat kaapanneet vallan Afganistanissa edellisenä vuonna, mutta ryhmittymien välillä oli kiistaa ja eri puolilla maata kapinoita. Neuvostoliitto syrjäytti virallisesti maata johtaneen kommunistijohtajan ja korvasi hänet omalla nukkehallitsijallaan.


Miehityspäätös osoittautui paljon kauaskantoisemmaksi kuin kukaan aikanaan osasi ennustaa.

Länsi hermostui. Liennytys päättyi siihen, ja suhteet kylmenivät. Useat länsimaat boikotoivat vuonna 1980 järjestettyjä Moskovan kesäolympialaisia.

Yhdysvallat alkoi myös tukea niin sanottuja mujahideen-joukkoja, jotka vastustivat kommunisteja ja Neuvostoliittoa. Ne koostuivat erilaisista paikallisista ryhmistä, joita yhdisti islam. Tuekseen ne saivat myös arabitaistelijoita, joukossa Osama bin Laden, josta tuli myöhemmin al-Qaida-verkoston kuuluisa terroristijohtaja.

Pian selvisi, että neuvostojoukot olivat Afganistanissa jumissa. Neuvostoliitto joutui pitämään siellä yli 100 000 sotilaan miehitysarmeijaa, joista huomattava osa oli varusmiehiä. Neuvostosotilaita kaatui noin 15 000, afganistanilaisia vähintään miljoona.

Afganistanin miehityksen alkaessa Neuvostoliitto oli ainakin suhteellisesti vahvimmillaan. Yleisen käsityksen mukaan Afganistanin miehitys oli yksi keskeinen syy Neuvostoliiton romahdukseen.

Sota maksoi aivan liikaa. Vaikeudet paljastivat Neuvostoliiton heikkouden, mikä osaltaan rohkaisi itäisen Keski-Euroopan ja Baltian maita vapautumaan Neuvostoliitosta.


Kun miehityksen päättymisestä on kulunut 30 vuotta, muukin kuin suhtautuminen asiaan on muuttunut. Venäjä on taas aktivoitunut Afganistanin suhteen.

Helmikuun alussa Moskovassa järjestettiin jo toista kertaa Afganistanin rauhanneuvottelut. Ne kilpailevat Yhdysvaltain käymien neuvottelujen kanssa ja yrittävät vahvistaa Venäjän roolia kansainvälisellä areenalla, vaikka Afganistanilla on Venäjälle myös oikeasti merkitystä huumekaupan ja Keski-Aasian vakauden vuoksi.

Venäjän virallisen kannan mukaan sillä ei tosin ole neuvottelujen kanssa mitään tekemistä. Neuvotteluja on kuitenkin käyty presidentinhallinnon omistamassa hotellissa.

Rauhanneuvotteluja käydään, koska Neuvostoliiton vetäytyminen ei tuonut rauhaa. Kabulin kommunistihallinto sinnitteli vuoteen 1992. Sen jälkeen sisällissota kiihtyi, kunnes ääri-islamistinen Taleban-liike valtasi Kabulin vuonna 1996.

Taleban salli terrorijärjestö al-Qaidan toimia Afganistanissa. Kun syyskuussa 2001 terroristit iskivät New Yorkiin, Yhdysvallat hyökkäsi al-Qaidaa piilottelevaan Afganistaniin ja ajoi Talebanin pakoon. Historian ironiaa on, että Yhdysvaltain tukemat mujahideen-joukot auttoivat synnyttämään al-Qaidan ja Talebanin.

Taleban ei kuitenkaan kukistunut, vaan sota jatkuu yhä. Nyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaisi irtaantua sodasta, joten Yhdysvallat neuvottelee Talebanin kanssa.

Mutta niin on Venäjäkin päästänyt Talebanin edustajat Moskovaan, vaikka virallisesti kyse on Venäjällä kielletystä terroristijärjestöstä. Kremlin omistaman moskovalaishotellin salissa istui myös vanhoja mujahideen-päälliköitä, joita vastaan neuvostojoukot aikanaan taistelivat.

Niinpä Afganistaninkin kohdalla pätee runoilija Eeva Kilven toteamus ”Haavikko sanoi sen jo”.

Kirjailija Paavo Haavikko analysoi vuonna 1989 afganistanilaistaistelijoiden voittoa, historian valossa yleispätevästi:

”He eivät ymmärrä 1800-luvun sotaoppia, jossa

vahvempi aina lyö heikompansa.

Heidän käsityksensä on, että voittaja on aina

vahvempi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Eduskunnan apulais­oikeusasiamies: Business Finlandin hallinto­malli on perustuslain vastainen

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää