Ulkomaat

Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

Euroopan huoli INF-sopimuksen kaatumisesta kuuluu Münchenin turvallisuuskonferenssin puheenvuoroissa.

München

Perjantaina alkaneen Münchenin turvallisuuskonferenssin tunnelmaa leimaa eurooppalaisten varsin kärsivällisesti piilottelema turhautuminen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin transatlanttiset suhteet rikkovaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Euroopan johtajia ja kokouksen isäntämaata Saksaa huolestuttaa, että liittolaisuussuhde Yhdysvaltoihin todella katkeaa. Siksi esillä on paljon sellaisia kysymyksiä ja aiheita, joita ei vuosikausiin ole tarvinnut esittää tai kyseenalaistaa. Suurimpiin huoliin kuuluu Yhdysvaltain sitoutuminen Euroopan puolustamiseen ja ydinaserajoitusten romuttuminen kokonaan.

Huoli Yhdysvaltain sitoutumisesta liittolaisiinsa tuo paineen lisätä entistä vahvemmin Euroopan ”strategista autonomiaa” ja eurooppalaista puolustusyhteistyötä ilman Yhdysvaltoja. Tämä on kuitenkin Euroopalle poliittisesti varsin vaikeaa.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen painotti konferenssin avauspuheenvuorossaan odotetusti yhteistyötä ja Euroopan ja Saksan sitoutumista Natoon. Hän puhui myös eurooppalaisen puolustusyhteistyön lisäämisestä.

Saksan ja muiden Euroopan maiden puolustusyhteistyö voi myös etäännyttää Eurooppaa Yhdysvalloista, mistä esimerkki on Saksan ja Ranskan yhteistyö tulevissa hävittäjä- ja panssarihankinnoissa. Eurooppalaishankkeet ovat poissa Yhdysvaltojen aseteollisuudelta.

Riita kytee myös Euroopassa. Von der Leyen sanoi perjantaina Münchenissä, ettei Saksan pidä varta vasten yrittää olla muita eettisempi esimerkiksi asevientikielloissa. Saksan linja on jo aiheuttanut ongelmia Euroopassa.

Saksassa uutisoitiin perjantaina Saksan ja Ranskan sopineen julkisuudelta piilossa, etteivät ne asetu vastustamaan toistensa asevientihankkeita johonkin kolmanteen maahan.

Aihe on Saksalle mitä ajankohtaisin myös Britannian kanssa. Saksan Saudi-Arabiaan toimittaja Jamal Khashoggin murhan jälkeen kohdistama asevientikielto on vaikuttanut laajalti myös brittien asekauppaan, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaina. Puolustusteollisuuden verkostoitumisen vuoksi Saksan asevientikielto on estänyt 48 Eurofighter Typhoon -hävittäjän myynnin Riadiin sekä viivästyttänyt Airbusin A400M-sotilaskuljetuskoneiden myyntiä

Euroopan ja Yhdysvaltain välinen jännite niin turvallisuus- kuin kauppapolitiikassa on todellinen. Trumpin aikana maailmanpolitiikassa on kyseenalaistettu monet ennen itsestäänselvyyksinä pidetyt sitoumukset Naton yhteisen puolustuksen artikla viiden sitovuudesta alkaen.

Uusimman esimerkin Yhdysvaltojen tyylistä antoi torstaina Varsovassa järjestetyssä Lähi-itä-kokouksessa Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence. Pence vaati EU-maita luopumaan siitä, että nämä yrittävät saada Iranin pitämään kiinni ydinsopimuksesta.

Yhdysvallat irrottautui Iran-sopimuksesta viime keväänä. Samaan aikaan EU-maat Saksan, Ranskan ja Britannian johdolla ovat kaikin tavoin yrittäneet vakuuttaa Iranin siitä, että sopimuksesta olisi pidettävä kiinni.

Pence puhuu Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina, samoin kuin myös Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen Yang Jiechi ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Perjantaina Münchenissä puhutti etenkin Yhdysvaltain helmikuun alussa tekemä päätös irtaantua keskimatkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta. Venäjä seurasi heti perässä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Münchenissä Nato-maiden tukevan Yhdysvaltojen päätöstä ja ymmärtävän syyt irtaantua sopimuksesta, sillä Venäjä rikkoo sitä. Samalla Stoltenberg esitti vakavan toiveen neuvotella sopimuksesta niin, että sitä olisi mahdollista jatkaa. ”Ikkuna neuvotteluille on auki, mutta kello tikittää.”

INF-sopimus on ollut ydinaserajoitusten kulmakivi, ja nyt se on kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Käynnissä on ydinasevalvonnan rapautuminen, sillä INF-sopimuksen purkautuminen voi johtaa siihen, että pian umpeutuva strategisten ydinkärkien määrää rajoittava uusi Start-sopimus ei saa jatkoa.

”INF-sopimus vakautti erittäin paljon Euroopan turvallisuutta. INF poisti uhkakuvasta kokonaisen ydinaseiden luokan”, sanoi Kansainvälisen strategisen tutkimuksen instituutin IISS:n apulaispääjohtaja Kori Schake HS:lle Münchenissä.

Schaken mukaan se, että Venäjä saataisiin neuvottelemaan INF-sopimuksen jatkosta ja että Venäjä todella päästäisi tarkastajat valvomaan asehankkeidensa sopimuksenmukaisuutta, vakauttaisi maailmanpolitiikan tilaa huomattavasti.

”Venäjä argumentoi, että Naton laajentuminen uusilla jäsenillä on ollut sille uhka, ja uhka on otettava huomioon asekehittelyssä ja -varustelussa. Sitä Venäjä ei kuitenkaan halua huomioida, ettei Natolla ei ole mitään tarvetta eikä aikeita uhata Venäjää. Nato suojelee jäseniään, eikä Venäjä ota huomioon sitä, että koko alue on turvallisempi, jos Venäjän naapurit eivät tunne oloaan uhatuksi.”

Schaken mukaan Yhdysvaltojen päätökselle irtaantua sopimuksesta on kaksi syytä. Toinen ovat Venäjän uudet sopimusta rikkovat aseet, joiden seurauksena Yhdysvaltojen ja Naton olisi lisättävä resursseja Euroopan puolustamiseen. ”Se ärsyttää Yhdysvaltoja.”

Toinen syy on Kiina, jota INF-sopimus ei sido.

”Kiinan ohjuksista 95 prosenttia ei täyttäisi INF-sopimusta.”

Jos ydinaserajoitukset koskisivat Kiinaa, sillä ei ole olisi esimerkiksi nykyisiä laivoja vastaan kehitettyjä keskipitkän matkan DF-21D-mallin ballistisia ohjuksia eikä niitä lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia, joilla Kiina uhkaa Taiwania.

Kiinan saaminen mukaan INF-sopimukseen on kuitenkin huomattavan epätodennäköistä, Schake sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  2. 2

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  3. 3

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  4. 4

   Liian palelemisen syy voi löytyä suolistobakteereista, tutkijat arvelevat

  5. 5

   Päättäjät väistelevät karua totuutta: Suomen eläke­järjestelmä on kriisissä

  6. 6

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  7. 7

   Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

  8. 8

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  9. 9

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  10. 10

   Tilanne Mosambikissa on katastrofaalinen, kertoo Punaisen Ristin suomalainen työntekijä HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko: Kartta näyttää tulokset kunnittain ja posti­numeroittain

   Tilaajille
  3. 3

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  4. 4

   Yhdestä huoneesta tuli sote-kaaoksen julma taistelu­tanner, ja nyt HS kertoo, mitä oven takana tapahtui – ”En ole koskaan nähnyt niin huonoa käytöstä”

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Vessahädän kourissa kipristelevät turistilaumat piinaavat Helsingin kaupungintalolla: Kaupunki sanoo kahdeksalla kielellä ei

  7. 7

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  11. Näytä lisää