Ulkomaat

Saudi-Arabian kruununprinssi sai Pakistanissa hurmioituneen vastaanoton, mukana yhdeksän miljardin euron sijoitussalkku

Muhammad bin Salman suuttui lännen murhasyytöksistä ja suuntasi kiertueelle itään. Ohjelmassa on ehkä tapaaminen Talebanin kanssa.

Saudi-Arabian kruununprinssi ja öljyvaltion todellinen hallitsija Muhammad bin Salman aloitti sunnuntaina Aasian-kiertueensa Pakistanin pääkaupungista Islamabadista. Kruununprinssi suunnistaa maanantaina Intiaan ja jatkaa tämän jälkeen vielä Kiinaan.

Ohjelmassa oli alun perin myös vierailu Indonesiassa ja Malesiassa, mutta nämä tapaamiset peruttiin viime tipassa syitä selittämättä, uutistoimistot kertoivat.


Islamabadiin Muhammad bin Salman saapui suurvaltaa johtavan filmitähden elkein ja sai sankarin vastaanoton. Kruununprinssin yksityiskonetta saattoivat pakistanilais-kiinalaista valmistetta olevat JF-17 Thunder -hävittäjät, eikä konemerkin valinta ollut varmaankaan sattuma. Vieraansa saapuessa Pakistan sulki koko ilmatilansa muulta liikenteeltä.

Pakistanin pääministeri, populistipoliitikko ja entinen krikettitähti Imran Khan ja asevoimien komentaja Qamar Javed Bajwa olivat vastaanottokomiteassa Noor Khanin lentokentällä jo siinä vaiheessa, kun arvovieraan kone saapui Pakistanin ilmatilaan.

Islamabad oli sunnuntaina koristeltu kruununprinssin kuvin ja ”tervetuloa toiseen kotiisi” -julistein. Punaiset mattorullat aukaistiin, ja Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan tervetuloseremoniaa varten oli pyydystetty tuhansia kyyhkysiä.

Isännät olivat varanneet vieraansa noin tuhannen hengen seurueelle satoja huoneita Islamabadin ykköshotelleista. Kruununprinssin ei tarvinnut alistua hotellimajoitukseen: pääministeri Khan luovutti vieraalleen uutistoimisto Reutersin mukaan upouuden pääministerin virka-asunnon.

Residenssissä ei ennen kruununprinssiä ole asunut kukaan, sillä viime vuonna virkaansa astunut Khan ei ole suostunut muuttamaan taloon, jonka rakentamista hän piti veronmaksajien rahojen haaskaamisena.

Saudi-Arabian ja Pakistanin välit ovat olleet perinteisesti lämpimät, mutta nyt vieraan näyttävään vastaanottoon oli aivan erityinen syy: Pakistanin talous on kuralla ja valtio umpiveloissaan.

Muhammad bin Salman toi BBC:n mukaan tuliaisiksi yli kymmenen miljardin dollarin eli noin yhdeksän miljardin euron sijoitussalkun, jonka ympärille kääritään kahdeksan sijoitussopimusta. Suurin kohde on Gwadarin uusi öljynjalostamo Omaninlahden rannalla, lähellä Iranin rajaa. Kiinalaiset rakentavat Gwadariin parhaillaan uutta satamaa.

Sunnuntaina Saudi-Arabia ja Pakistan allekirjoittivat sopimuksia 20 miljardin dollarin arvosta, kertoi uutistoimisto Reuters saudiomisteisen Arabiya TV:n tietojen perusteella.

Saudi-Arabian kuningashuoneen nimettömänä esiintyneet neuvonantajat arvioivat aiemmin The Wall Street Journalille, että kruununprinssin Aasian-kiertue on häneltä linjanmuutos ja protesti: Muhammad bin Salman on loukkaantunut syytöksistä, joita Euroopassa ja Yhdysvalloissa on esitetty hänen osuudestaan toimittaja Jamal Khashoggin lokakuiseen murhaan Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa.

Samalla perättäiset vierailut Pakistanissa ja Intiassa antavat kruunuprinssille mahdollisuuden esiintyä kansainvälisenä rauhantekijänä. Naapureiden surkeat välit ovat nimittäin jälleen kerran räjähdyspisteessä sen jälkeen, kun pakistanilainen islamistijärjestö surmasi perjantaina ainakin 44 Intian puolisotilaallisten poliisijoukkojen jäsentä Kashmirissa viime torstaina.

Lisäksi Muhammad bin Salmanin Pakistanin-vierailun ajoitus on mielenkiintoinen: Yhdysvaltain ja Afganistanin islamistijärjestön Talebanin edustajat tapaavat nimittäin Islamabadissa maanantaina. Julkisuudessa on arveltu, että kruununprinssi saattaisi tavata myös Talebanin edustajia.

Saudi-Arabia tuki Talebania 1990-luvulla, ja Riad avasi lähetystön Kabulissa pian sen jälkeen, kun Taleban oli valloittanut Afganistanin pääkaupungin ja noussut valtaan. Välit huononivat vuonna 1998, kun Taleban ei luovuttanut terroristijohtaja Osama bin Ladenia sen paremmin saudeille kuin kenellekään muullekaan.

Vuonna 2001 Talebanin kaatumisen jälkeen järjestön johto pakeni Pakistanin Quettaan, ja saudit ryhtyivät tukemaan järjestön rauhantahtoisempia ja neuvotteluhaluisempia jäseniä – ilman suurempaa menestystä. Afganistanin merkitys saudeille ei vähentynyt: lähetystö avattiin Kabulissa uudelleen jo helmikuussa 2002, ja Saudi-Arabia on ollut Afganistanin suurin rahallinen tukija.

Muhammad bin Salman saattaa yrittää kammeta Talebaneja hyväksytyksi Afganistanin yhteiskunnan toimijaksi pyrkiäkseen kasvattamaan Saudi-Arabian vaikutusvaltaa alueella. Afganistanin tukemisen päämotiivi on saudeille perinteisesti ollut Iranin vaikutusvallan torjuminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  9. 9

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  10. 10

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää