Ulkomaat

Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin

Intian tulevat vaalit ja intialaisten kasvava Pakistan-vastaisuus viimeviikkoisen pommi-iskun jälkeen painostavat pääministeri Narendra Modia käyttämään kovia otteita, mikä voi johtaa konfliktin kärjistymiseen kahden ydinasevaltion välillä.

Intian ja Pakistanin välit ovat kiristyneet räjähdysherkiksi sen jälkeen, kun yli 40 Intian sotilasta kuoli pommi-iskussa Kashmirin alueella Pulwamassa viime torstaina.

Tilanne on vaikea, sillä nokikkain on kaksi ydinasevaltiota, joiden yhteinen historia on jo valmiiksi sotaisa.

Iskun teki parikymppinen kashmirilainen mies, mutta sen otti nimiinsä jihadistinen Jaish-e-Mohammad-järjestö, joka toimii Pakistanista käsin. Se haluaa liittää Intian hallitseman osan Kashmirista Pakistaniin, ja useat maat ovat määritelleet sen terroristijärjestöksi.

Pakistan kiistää osallisuutensa iskuun, mutta intialaisten mielestä Pakistan hyysää maillaan majailevaa terroristijärjestöä ja on täten vastuussa sen teoista.

Intiassa on keväällä vaalit, ja kansalaisten kasvava Pakistan-vastaisuus pakottaa pääministeri Narendra Modin käsittelemään tapahtuneen kovin keinoin. Intialaisilla televisiokanavilla aihetta on puitu kostonhimoisesti, ja intialaiset mielenosoittajat ovat jopa vaatineet Modia hyökkäämään Pakistaniin.

Modi ei ole tarkentanut, miten hän aikoo vastata iskuun, mutta hän on vannonut, että Pakistan saa maksaa siitä.

”Pulwaman julma isku osoittaa, että keskustelujen aika on ohitse”, Modi sanoi maanantaina lehdistötilaisuudessa.


Viime viikolla Intia ilmoitti ”eristävänsä” Pakistanin taloudellisesti ja poliittisesti. Intia kutsui korkeimman diplomaattinsa kotiin ja lopetti kauppasuhteisiin vaikuttavan suosituimmuuskohtelun Pakistania kohtaan.

Jopa maiden väliset urheilusuhteet on pantu jäihin. Intian krikettijohtajat kieltäytyvät toistaiseksi otteluista Pakistania vastaan.

Tilanne voi kärjistyä Intian turvallisuusjoukkojen voimannäyttöjen lisäksi jopa tykistöiskuiksi Pakistanin puolelle, sanomalehti The Times of India ennakoi. Uutistoimisto AP:n mukaan Pakistanin ja Intian joukot valmistautuvat jo yhteenottoon.


 

”Tilanne on tunnetasolla vakava, mutta sotilaallisesti ei.”

Ydinsodaksi tilanne ei kuitenkaan ole puhkeamassa, sanoo Delhissä sijaitsevan Centre for Policy Researchin professori Bharat Karnad.

”Tilanne on tunnetasolla vakava, mutta sotilaallisesti ei. Intian armeija saattaa vastata iskuun, mutta vasta tulevaisuudessa, kun Pakistanin joukot eivät ole yhtä varpaillaan kuin nyt”, Karnad sanoo HS:lle.

Intia ja Pakistan ovat kiistelleet Himalajan vuoristoalueella sijaitsevasta Kashmirista maiden itsenäistymisestä lähtien eli yli 70 vuotta. Kashmir jakautuu kolmen valtion alueelle, mutta sekä Intia että Pakistan vaativat koko laaksoa itselleen. Maat ovat käyneet Kashmirista kolme sotaa.

Intian hallitsemalla puolella Kashmiria on ollut väkivaltaisia levottomuuksia jo 30 vuoden ajan, vuoden 1989 muslimikapinasta lähtien. Intian hallintoa vastaan taistelevat aseryhmät ja mellakoitsijat ajavat joko Kashmirin itsenäisyyttä tai Pakistaniin liittymistä.

Vuonna 2012 tilanne näytti rauhoittuvan, mutta vuonna 2016 konfliktin vaatimien kuolonuhrien määrä nousi taas. Viime vuosi oli Kashmirin verisin vuosikymmeneen, sillä Intian turvallisuusjoukot surmasivat yli 300 kapinallista. Vuoden 2019 ensimmäisten viikkojen aikana Intia on surmannut 29 kapinallista.

Kashmirilaisnuoret ovat kasvaneet väkivallan ja epävakauden aikakaudella. Se on radikalisoitumiselle otollista maaperää, ja torstain iskun odotetaan vain kiihdyttävän yhteenottoja alueella.

Väkivaltaisuudet Kashmirissa jatkuivat heti viikonlopun jälkeen. Maanantaina Pulwamassa kuoli ammuskelussa neljä Intian turvallisuusjoukkojen sotilasta, yksi siviili ja kaksi kapinallista.

Intian ja Pakistanin välisellä konfliktilla olisi myös laajempia ulkopoliittisia ulottuvuuksia. Se voisi horjuttaa entisestään maiden jo valmiiksi hankalaa suhdetta, sillä Kiina on Pakistanin vankka tukija.

Intia on useaan otteeseen pyytänyt YK:ta julistamaan Jaish-e-Mohammadin johtajan Masood Azharin terroristiksi, mutta turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen Kiina on torpannut kaikki yritykset.

Kiina haluaa ylläpitää hyviä suhteita Pakistaniin, koska se rakentaa tämän rannikolle Gwadariin valtavaa satamaa osana uutta silkkitiehankettaan, kertoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen. Tukikohta Pakistanissa olisi Kiinalle tärkeä taloudellisesti mutta arvelujen mukaan myös sotilaallisesti.

Samasta syystä Pakistan myös hiljaa hyväksyy Kiinan uiguurivähemmistön sorron, vaikka sekä uiguurit että pakistanilaisten enemmistö ovat sunnimuslimeja, Sinkkonen muistuttaa.

Kiina ei ole vielä ilmaissut virallista kantaa Intian ja Pakistanin välien tulehtumiseen, ja kauppasuunnitelmien kannalta kaikenlaiset konfliktit olisivatkin Kiinan intressien vastaisia, Sinkkonen arvioi.

Siksi myös toinen Pakistanin tukija ja Gwadarin sataman rahoittaja, Saudi-Arabia, yrittää nyt liennyttää tilannetta. Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli alkuviikosta vierailulla Pakistanissa ja jatkaa matkaansa Intiaan. Loppuviikosta hän vierailee Kiinassa.

Intia vastustaa Kiinan uutta silkkitiehanketta ja pyrkii yhdessä Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa torpedoimaan Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa, joten kyseessä on monimutkainen, monia suurvaltoja samaan soppaan yhdistävä vyyhti, Sinkkonen selittää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  5. 5

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  6. 6

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  7. 7

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  10. 10

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää