Ulkomaat

Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?

Israel muistuttaa aika ajoin Puolaa sen kansalaisten osallisuudesta holokaustiin.

Israelin virkaa tekevä ulkoministeri Yisrael Katz on suututtanut Puolan perusteellisesti. Sunnuntaina tehtävässään aloittanut Katz sanoi puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta”.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on kuitannut Katzin kommentit rasistisina ja sietämättöminä.

Diplomaattinen kriisi alkoi jo viime torstaina, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu syytti puolalaisia yhteistyöstä natsien kanssa. Myöhemmin Netanjahun edustajat ilmoittivat, että pääministeriä oli siteerattu mediassa väärin ja että hän oli viitannut yksittäisiin puolalaisiin eikä puolalaisiin kansana.

Katz ei perunut sanojaan maanantaina radiohaastattelussa, vaikka hän vakuutti haluavansa säilyttää hyvät suhteet Puolaan.

”Historiallista totuutta ei voi muuttaa. Monet puolalaiset avustivat natseja ja ottivat osaa juutalaisten tuhoamiseen holokaustissa. Juutalaisvastaisuus oli synnynnäistä puolalaisissa jo ennen holokaustia, sen aikana ja sen jälkeen”, Katz lateli.

Pääministerin ja ulkoministerin lausuntojen seurauksena Puola vetäytyi itäisen Keski-Euroopan maiden Visegrad-ryhmän kokouksesta, jonka oli tarkoitus alkaa maanantaina Israelissa.

Kokous peruttiin, mutta muiden Visegrad-maiden eli Tšekin, Slovakian ja Unkarin edustajat matkustivat Israeliin tapaamaan Netanjahua kahden kesken.

Puolan vetäytyminen Israelin-kokouksesta on takaisku sekä Netanjahulle että muille Visegrad-maille. Visegrad-maat tarvitsevat Israelia sijoittamaan startup-yrityksiin ja teknologisiin innovaatioihin, kun taas Netanjahu tarvitsee Visegrad-maita kilveksi muita Euroopan maita kohtaan, jotka arvostelevat Israelia palestiinalaisalueiden kovaotteisesta miehittämisestä, kertoo Aleksanteri-instituutin itäisen Euroopan tutkimuksen tieteenalavastaava Katalin Miklóssy.

”Visegrad-maat, kuten Yhdysvallat, ovat rettelöitsijämaita, jotka eivät kritisoi Netanjahun politiikkaa. Israel yrittää päästä näiden myötämielisten maiden kautta lähestymään EU:ta”, Miklóssy kertoo.

Ilman Puolaa muut Visegrad-maat eivät kuitenkaan uskaltaneet lähteä yhteisiin neuvotteluihin Israelin kanssa, sillä maat ovat neuvotelleet sopimuksia Israelin kanssa blokkina, Miklóssy sanoo.

Holokaustista kiistely johtuu sekä Israelissa että Puolassa lähestyvistä vaaleista, Miklóssy selittää.

”Tässä on enemmän kyse sisäpolitiikasta. Netanjahu yrittää uusia vaalivoittonsa kevään vaaleissa, ja näillä lausunnoilla hän pyrkii osoittamaan, että hän jarruttaa antisemitismiä Euroopassa”, Miklóssy sanoo.

Puola taas valmistautuu kevään EU-vaaleihin ja syksyn parlamenttivaaleihin. Sisäpoliittiseen kamppailuun kuuluu olennaisena puolalaisen identiteetin kiillottaminen.

”Käydään voimakasta nationalistista keskustelua, jossa Puola on suuri kansa, uhri ja sankari, mutta ei missään nimessä sotarikollinen”, Miklóssy sanoo.

Holokausti on arka ja kiusallinen aihe puolalaisille. Natsi-Saksa miehitti Puolan vuonna 1939 ja perusti maahan keskitysleirejä juutalaisten joukkotuhoa varten.

Puolan maanalainen vastarintaliike taisteli natseja vastaan ja auttoi juutalaisia piiloutumaan natsien vainolta, mutta tutkimusten mukaan tuhansia puolalaisia otti osaa holokaustiin natsien rinnalla.

”Historiallinen fakta on kuitenkin se, että hyvin merkittävä osa puolalaisista oli natsien myötäjuoksijoita ja toimitti juutalaisia aktiivisesti heidän kohtaloonsa”, Miklóssy sanoo.

Toisessa maailmansodassa kuoli noin viisi miljoonaa puolalaista, joista kolme miljoonaa oli juutalaisia. Ennen toista maailmansotaa Puolassa oli yksi maailman suurimmista juutalaisyhteisöistä, mutta sodan loppuessa natsi-Saksa liittolaisineen oli tuhonnut Puolan juutalaisista 90 prosenttia.

Julkinen keskustelu puolalaisten osallisuudesta holokaustiin on lähes mahdotonta Puolassa, ja erityisen vaikeaksi aihe on muuttunut kansalliskonservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen valtaannousun jälkeen vuonna 2015. Puolan natsiyhteistyötä tutkineille on sadellut jopa tappouhkauksia.

”Laki ja oikeus -puolueen mielestä puolalaiset ovat yksinomaan sankareita tai uhreja, eikä heillä ole mitään tekemistä holokaustin kanssa”, Miklóssy sanoo.

Puolue ajoi viime vuoden alussa läpi lain, jonka mukaan Puolan valtiota ei saisi yhdistää natsien tekemiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan, ja esimerkiksi ”puolalaisista keskitysleireistä” puhuminen olisi ollut rikos. Lain rikkoja olisi voitu tuomita jopa kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

”Puolue kielsi heidän hyväksymänsä historiantulkinnan vastaiset lausunnot”, Miklóssy summaa.

Lakiehdotus suututti Puolan olennaiset tukijat, Israelin ja Yhdysvallat, jotka moittivat Puolaa menneisyyden valkopesusta ja peittelystä. Myöhemmin lakia lievennettiin, ja vankeusrangaistus poistettiin.

Puola puolusti lakia sillä perusteella, että Puolan valtiota sellaisenaan ei joukkotuhon aikana ollut olemassa, vaan se oli joko Neuvostoliiton tai natsi-Saksan miehityksen alaisena. Täten Puolaa valtiona ei voi syyttää hirveyksistä, vaikka yksittäiset ihmiset niihin olisivatkin osallistuneet.

Netanjahun Visegrad-sopimuksia on Israelissa arvosteltu veljeilyksi maiden kanssa, joissa valkopestään historiaa ja ylläpidetään antisemitistisiä aatteita.

Netanjahu on esimerkiksi hyvää pataa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa, joka taas on avoimesti ihaillut toisen maailmansodan aikaista unkarilaista johtajaa Miklós Horthya, joka teki yhteistyötä natsien kanssa ja karkotti juutalaisia Unkarista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  2. 2

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Liki 200-vuotias huvila rapistui hylättynä vuosia keskellä vanhinta Helsinkiä, pelastus koitti yllättävältä taholta

  4. 4

   Mikko Kautto vahtii suomalaisten eläke­miljardeja ja tietää, mikä suku­polvi on eläkkeiden suhteen voitolla

  5. 5

   Kurdien SDF-joukot: Isisin ”kalifaatti” on nujerrettu lopullisesti

  6. 6

   Laura Lindstedt kirjoitti hyperseksuaalisen naisen tarinan ja nyt hän kertoo, miksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on perjantai-ilta Suomen keskeisimmällä taksitolpalla: Autojen ylitarjontaa, kuljettajien luotettavuuden arviointia naaman perusteella ja ”Helsinkiä tuntevan kuskin” etsintää

  8. 8

   Oliko erikoissyyttäjä Robert Muellerin pommi sittenkin suutari?

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Tommi Korpela ja Jani Volanen kävivät ruotsin­laivalla Joakim ”Jocke” Hackmanin juttusilla, ja muutamaa vuotta myöhemmin syntyi suosikki­sarja M/S Romantic

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  4. 4

   Kun mikään ei riitä ja kaikki on aina kesken – Lapsuudessa opittu luonteenpiirre voi tuhota parisuhteen, näin siitä selviää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  7. 7

   Iäkäs mies aiheutti kotonaan ryöstäjälle sairaalahoitoa vaativat vammat Hartolassa

  8. 8

   Maavoimat aikoo perustaa valmiuspataljoonia yllätyshyökkäyksen varalle

  9. 9

   Nokia ei yleensä koskaan kommentoi huhuja, mutta perjantaina yhtiö joutui sen tekemään osakkeen voimakkaan halpenemisen takia

  10. 10

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  5. 5

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  6. 6

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää