Ulkomaat

Brexit-pako Britannian pääpuolueista jatkuu: Nyt erosi kolme konservatiivien kansanedustajaa – tuoreen kyselyn mukaan uusi ryhmittymä kahmisi ääniä yli puoluerajojen

Loikkaajien mielestä konservatiivipuolue on hylännyt vanhat arvonsa ja kääntynyt liikaa oikealle. Brexitin huono hoito oli heille ”viimeinen pisara”.

Lontoo

Kansanedustajien joukkoeroamiset Britannian pääpuolueista saivat keskiviikkona jatkoa. Nyt oli kolmen konservatiivipuolueen parlamentaarikon vuoro erota.

”Brexit on alkanut määrittää konservatiiveja, ja samalla kaikki yritykset modernisoida puoluetta ovat valuneet hukkaan”, riippumattomien uuteen yhteenliittymään (The Independent Group eli TIG) loikannut kolmikko sanoi erokirjeessään, jonka se myös twiittasi.
Brittiäänestäjistä jo 14 prosenttia kannattaisi uutta riippumattomien ryhmää (TIG), kertoo keskiviikkona julkistettu Yougov-yhtiön mielipidekysely. Uusi liike keräisi ääniä niin konservatiivien, labourin kuin liberaalidemokraattienkin kannattajilta. Eniten kärsisi labour.

TIG ei ole ainakaan vielä poliittinen puolue, eikä sillä ole nimettyä johtajaa.

Kolme konservatiiveista eronnutta parlamentaarikkoa ovat Anna Soubry, Heidi Allen ja Sarah Wollaston.

Heistä etenkin Soubry tunnetaan kovana brexit-kriitikkona sekä pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallituksen pelottomana haastajana.

Soubryn ja aiemmin tällä viikolla työväenpuolueesta eronneen kansanedustajan Chuka Umunnan ajatuksia brittipolitiikan kehnosta tilasta voi lukea tästä Helsingin Sanomien viime marraskuussa julkaistusta jutusta.

Soubry ja Umunna aloittivat jo viime vuonna puoluerajat ylittävän yhteistyön uuden EU-kansanäänestyksen puolesta.

”Ihmiset ovat kyllästyneet keinotekoiseen oikeiston ja vasemmiston vastakkainasetteluun. Yhteistyölle on tilausta”, Umunna sanoi marraskuussa.

Umunna ja kuusi muuta labourin kansanedustajaa jätti oman työväenpuolueensa maanantaina. Heidän eronsa oli vastalause oppositiojohtaja Jeremy Corbynin brexit-linjalle sekä Corbynin kyvyttömyydelle taistella puolueessa esiintyvää rakenteellista antisemitismiä vastaan.


Tiistai-iltana labourista erosi jo kahdeksas parlamentaarikko eli Joan Ryan. Myös hän nimesi eron syyksi puolueessa esiintyvän antisemitismin ja juutalaisiin kohdistuvan rasismin.

”Tätä ongelmaa puolueessa ei yksinkertaisesti ollut ennen hänen [Corbynin] valintaa johtajaksi. Kukaan edellinen johtaja ei olisi sallinut puolueen kohdata tällaista suurta häpeää”, Ryan kirjoitti twiittaamassaan erokirjeessään:

https://twitter.com/joanryanEnfield/status/1097980964163276803

Vaikka parlamentaarikkojen erot pääpuolueista ovat Britanniassa isoja uutisia, on loikanneiden määrä suhteellisesti laskien vielä hyvin pieni.

Britannian alahuoneessa on 650 parlamentaarikkoa, joista konservatiiveja on yli kolme sataa ja työväenpuoluelaisia yli kaksi sataa.

Eroja ruokkii nyt Britannian kovaa vauhtia lähestyvä EU-ero eli brexit. Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun 29. päivä eli jo runsaan kuukauden kuluttua.

Britannian EU-eron yksityiskohdat – ja jopa päälinjat – ovat kuitenkin yhä auki.

Alahuone tyrmästi tammikuussa murskaluvuin Mayn hallituksen neuvotteleman brexit-sopimuksen. Britanniaa uhkaa nyt äkkiero ilman erosopimusta ja eroa pehmittävää siirtymäkautta. Muu EU ei ole myöntynyt Mayn toivomiin erosopimuksen muutoksiin.

Keskiviikkona eronneiden parlamentaarikkojen mukaan konservatiivipuolue on myös hylännyt vanhat arvonsa ja kääntynyt liikaa oikealle. Tästä on osoituksena puolueessa suurta vaikutusvaltaa käyttävä ryhmittymä, joka kannattaa kovaa brexitiä. Ryhmittymään kuuluu noin satakunta kansanedustajaa.

Toinen esimerkki luisumisesta oikealle on läheinen yhteistyö pohjoisirlantilaisen Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) kanssa. Mayn vähemmistöhallitus nojaa alahuoneessa brexitiä kannattavan DUP:n kymmenen parlamentaarikon tukeen.

”Viimeinen pisara meille on ollut hallituksen katastrofaalinen tapa hoitaa brexitiä”, Soubry ja kumppanit kirjoittivat erokirjeessään.

May ja Corbyn ryöpyttivät toinen toisiaan keskiviikkona, kun alahuone kokoontui pääministerin kyselytunnille.

Kumpikin syytti toista siitä, että oman puolueen etu on pantu maan edun edelle.

Corbyn vaati jälleen kerran, että Mayn hallitus sanotuu irti brexitistä ilman erosopimusta. Mayn mukaan taas ainoa keino estää sopimukseton äkkiero on äänestää hallituksen brexit-sopimuksen puolesta.

”Oma kantani on, että meidän tulee erota [EU:sta] erosopimuksen kanssa”, May sanoi keskiviikkona.

Kolme Mayn konservatiivipuolueen jättänyttä parlamentaarikkoa istui keskiviikkona yhdessä kahdeksan labourin jättäneen parlamentaarikon kanssa opposition ylänurkassa.

Ryhmittymään kuuluu nyt 11 kansanedustajaa. Se on jo samaa kokoluokkaa kuin alahuoneen liberaalidemokraattien sekä pohjoisirlantilaisen DUP:n ryhmät.

Uuden TIG-ryhmittymän mukaan Britannian kaksi pääpuoluetta – konservatiivit ja työväenpuolue eli labour – ovat ”rikki”, joten politiikalle on aika etsiä uusi suunta.

Ryhmittymän maanantaina avautuneella Twitter-tilillä oli keskiviikkoiltapäivänä jo yli 116 000 seuraajaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  2. 2

   Trump kuittasi Isisin kukistamisen omaksi ansiokseen – rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   Vammaiset ja vanhukset pettyivät uuteen taksilakiin – Helsingin seudulla pelkona myös taksihuijarit

  7. 7

   FT: Boeing asentaa hälytysvalot 737 Max -matkustajakoneisiin

  8. 8

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  9. 9

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  10. 10

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  8. 8

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää