Ulkomaat    |   HS-analyysi

Venäläisten huomio on arjen huononemisessa ja se näkyi Putinin puheessa

Venäläiset eivät nyt halua kuunnella ulkopoliittista paasausta, vaan huomio on arjen huononemisessa. Putin lupaili siihen paljon parannusta.

Moskova

Vuodet eivät todellakaan ole veljiä keskenään.

Se nähtiin keskiviikkona, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin piti vuotuisen linjapuheensa parlamentin molemmille kamareille. Tänä vuonna puhe keskittyi kotimaan asioihin, ja Putin lupasi korottaa erityisesti lapsiperheiden tukia, jotta väkiluku kasvaisi.

Lue lisää: Putin linjapuheessaan: Jos Yhdysvallat tuo ohjuksia Eurooppaan, se on uhka Venäjälle ja siihen on vastattava

Kansainvälisistä asioista mukana oli vain lyhyt osuus. Se keskittyi Yhdysvaltoihin ja erityisesti kaatumassa olevaan INF-sopimukseen, joka kieltää keskimatkan ohjukset. Putin uhkasi Venäjän suuntaavan ohjuksiaan Yhdysvaltoihin, mikäli Yhdysvallat tuo Eurooppaan ohjuksia, joita INF-sopimus koskee.

Se oli kovin uhkaus asiasta tähän asti, mutta ei lopulta kovin yllättävä. Muuten Putinin yleissävy oli suhteellisen sopuisa, vaikka lopussa hän puhuikin lyhyesti uudenlaisista aseista.

Viime vuonna Putin päätti lähes kaksi tuntia kestäneen linjapuheensa yli 40 minuutin mittaiseen uhoon Venäjän uusista ydinasejärjestelmistä. Yksi niistä oli moninkertaisella äänennopeudella kulkeva Avangard-taistelukärki.

Presidentinvaaleihin oli silloin vain pari viikkoa. Putinin suosio oli korkeimmillaan.

Nyt venäläiset eivät halua kuunnella sellaisia puheita. Tyytymättömyys on yleistä, Putininkin suosio on laskenut parikymmentä prosenttiyksikköä vuodessa takaisin Krimin valtausta edeltäneelle tasolle. Vallanpitäjien suosio on ollut yleisestikin selvässä laskussa.

Ulkopoliittinen paasaus ei kiinnosta, koska venäläisten huomio on arjen huononemisessa. Venäläisten ostovoima on jatkanut supistumistaan, vaikka Putin lupasi viime vuoden puheessaan elintason parantuvan. Köyhyys on yleistynyt, minkä lisäksi alle puolet väestössä on turvassa vaaralta suistua köyhyyteen.

Kremlissä puheenkirjoittajat olivatkin selvästi huomanneet, että vallanpitäjien kannatus ei lähtenyt kasvuun, kun venäläiset ottivat marraskuun lopulla kiinni ukrainalaisia merimiehiä Kertšinsalmessa. Eikä myönteistä vaikutusta ollut silläkään, kun Putin joulukuun lopulla kertoi Venäjän testanneen onnistuneesti Avangardia.

Vallanpitäjien viime kesänä tekemä päätös eläkeikien korottamisesta teki pitkään pinnan alla velloneen ärtymyksen näkyväksi. Erilaisten yhteiskunnallis-taloudellisten protestien määrä oli alkanut kasvaa jo ennen sitä.

Yleisiä ovat olleet esimerkiksi kaatopaikkoja vastustavat protestit erityisesti Moskovan ympäristössä. Putin sanoikin keskiviikkona, että ”ongelma on ratkaistava” ja onnistui kuulostamaan siltä kuin tukisi näitä viranomaisten vainoamia mielenosoittajia.

Taloustilanteen aiheuttamassa ärtymyksessä ei kuitenkaan ole kysymys pelkästään rahasta. Mukana on paljon tunnetta epäoikeudenmukaisuudesta.


Vallanpitäjät ovat mielellään kehuneet Venäjän makrotalouden tilaa, vaikka Krimin valtauksesta ja Itä-Ukrainan sodasta seuranneilla länsimaiden asettamilla pakotteilla on ollut vaikutusta. Venäjälle tärkeä öljynhinta on verrattain korkea, valtion budjetti on ylijäämäinen ja valtiolla vain vähän velkaa.

Hallitus on siksi voinut hamstrata rahaa Kansallisen hyvinvoinnin rahastoon, jonka arvon on määrä nelinkertaistua nykyisestä 50 miljardista eurosta vuoden 2021 loppuun mennessä. Tähän on liittynyt kulukuuri, joka on iskenyt pääosin tavallisiin ihmisiin. Vallanpitäjät eivät ole halunneet ottaa rahaa Kremliä lähellä olevilta liikemiehiltä.

Rahastoihin kerätyt varat on yleisesti ymmärretty puskuriksi Yhdysvaltain uusia pakotteita vastaan. Keskiviikkona Putin kuitenkin antoi ymmärtää, että Venäjän keräämiä ”kolossaalisia” summia pitää nyt alkaa käyttää Venäjän kehittämiseen.

Putin siis puhui, mitä Kreml arvelee ihmisten nyt haluavan kuulla.

Vielä on aikaista sanoa, kuinka tosissaan kansalaiset puheen ottavat. Ihmisten ongelmat ja vaatimukset ovat hyvin konkreettisia, joten he haluavat vastaustenkin olevan. Ihmiset näkevät nopeasti, toteutuvatko lupaukset. He myös muistavat, että Putin on ollut vallassa kohta 20 vuotta, vaikka puhuisikin kuin oppositiojohtaja.

Useimmat myös ymmärtävät, ettei ihan kaikkea ole tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Jehovan todistajien vaino on vain kiihtynyt Putinin ihmeteltyä sitä. Moskovan tunnetuin läntinen sijoittaja Michael Calvey on parhaillaan tutkintavankeudessa, mutta niin vain Putin puhui taas kerran sijoitusilmapiirin parantamisesta.

Huomattavaa oli myös se, että puheessa ei ollut oikeastaan mitään ideologista viestiä.

Putin ja Kreml panivat ”ideologisen vaihteen sisään” puheissaan vuonna 2012, kun isojen kaupunkien keskiluokka oli osoittanut mieltään duuman vaalien vilppiä vastaan. Retoriikassa alkoivat painottua Venäjän suuruus, liberalismin ja lännen vastustus sekä niin kutsutut perinteiset arvot.

Nyt niistä puhutaan vähän. Tällä kertaa puheen pääkohteena olivat niin sanottuja ruuhkavuosia elävät, minkä lisäksi liike-elämä sai monenlaisia lupauksia. Linjana oli vakuuttaa, että kaikki paranee.

Lupaukset olivat kansalle porkkana, mutta keppiäkin on koko ajan vahvistettu. Kansalaisoikeuksia kiristetään koko ajan, nyt etualalla on internetsensuurin vahvistaminen.

Vallanpitäjät kun selvästi varautuvat siihen, että yhteiskunnallis-sosiaaliset mielenosoitukset voivat muuttua poliittisiksi.

Se ei tosin näytä nyt kovin todennäköiseltä. Esimerkiksi kaatopaikkamielenosoittajat eivät ole halunneet poliittisia aktivisteja joukkoonsa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  7. 7

   Opettaja kirjoitti HS:ssa jättävänsä heikoimmat heitteille, ja ilmiön tunnistaa myös OAJ: ”entisiä tarkkislaisia” on siirretty ilman tukea tavallisiin luokkiin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  10. 10

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää