Ulkomaat

Unkarin hallituksen salaliittoteoriaa levittävä julistekampanja suututti EU-johtajat – Orbánin puolueen lähtö euro­parlamentti­ryhmästä lähempänä kuin koskaan

Unkarin hallituksen masinoima, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria vastaan hyökkäävä julistekampanja on monille EPP-parlamenttiryhmän jäsenille viimeinen pisara.

Unkarin hallituksen alkuviikosta käynnistämä julistekampanja on saanut useiden EU-johtajien ja Euroopan keskustaoikeiston edustajien mitan täyttymään.

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus julistaa kampanjassaan, että Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja unkarilais-yhdysvaltalainen miljardöörisijoittaja George Soros ”vaarantavat Unkarin turvallisuuden” muun muassa edistämällä Eurooppaan kohdistuvaa maahanmuuttoa.

”Teillä on oikeus tietää, mitä Brysselissä suunnitellaan”, julisteissa sanotaan.

Unkarin hallituksen virallisilla Facebook-sivuilla julisteen kerrotaan olevan osa laajempaa informaatiokampanjaa, jonka tarkoituksena on kertoa yleisölle EU:n maahanmuutto­suunnitelmista.

Kampanjassa väitetään EU:n suunnittelevan maille turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöitä, rajavalvonnan heikennyksiä ja ”humanitaarisia passeja”.

Euroopan komissio on tyrmännyt kampanjan väitteet. Junckerin edustajan mukaan julistekampanja levittää ”järkyttävää” ja ”naurettavaa salaliittoteoriaa”.

Orbánin Fidesz-puolueen on aika erota europarlamentin keskustaoikeistolaisesta ryhmästä, sanoo komission puheenjohtaja Juncker. Sekä Juncker että Orbán edustavat keskustaoikeiston EPP-ryhmää.

Juncker on jo aiemmin toivonut Fideszin erottamista EPP:stä.

EPP-ryhmään kuuluvan kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää Unkarin kampanjaa hyökkäyksenä EU:ta vastaan.

”Törkeä valeuutiskampanja”, Virkkunen kommentoi HS:lle. ”Ikään kuin EU olisi ulkopuolinen taho, joka tekee päätöksiä ilman Unkaria, vaikka Unkari on mukana päätöksenteossa ja osa Euroopan unionia.”

Myös muut EPP:n jäsenet ovat arvostelleet Orbánia kovin sanoin tällä viikolla. EPP:n ranskalainen johtohahmo Joseph Daul kutsui kampanjaa ”petolliseksi ja harhaanjohtavaksi”.

Luxemburgilainen meppi Frank Engel kutsui julisteita ”viimeiseksi pisaraksi”. Hän ei halua kevään eurovaaleihin samassa rintamassa Orbánin kanssa.

”Ei ole mitenkään mahdollista, että kampanjoimme yhdessä heidän kanssaan, kun he yrittävät hämärtää tavoitteitamme Euroopan suhteen. Fideszin aika EPP:ssä on ohi”, Engel sanoo Facebookissa.

Unkari on Orbánin johdolla kehittynyt yhä itsevaltaisemmaksi. Maassa on entistä vähemmän sijaa oikeusvaltioperiaatteelle, sananvapaudelle ja demokratialle.

Orbánin toimia on katsottu EPP:ssä läpi sormien, koska Fidesz on tuonut sille paljon paikkoja parlamentissa. EPP on europarlamentin suurin ryhmä.

Viime vuonna parlamentti kuitenkin äänesti rangaistusmenettelyn aloittamisesta Unkaria vastaan, koska Unkarin katsottiin loukkaavan EU:n perusarvoja. Myös monet EPP-ryhmään kuuluvat europarlamentaarikot äänestivät päätöslauselman puolesta.

Fideszin erottamiseksi tarvittaisiin seitsemän puolueen kirjelmä viidestä eri maasta ja sen jälkeen vielä äänestys.

Orbánilla on yhä kannattajansa esimerkiksi Kroatian ja Slovenian EPP-puolueissa. Myös saksalaisista ja italialaisista mepeistä löytyy Orbánin ymmärtäjiä.

Äänekkäimpiä Fideszin erottamisen kannattajia ovat olleet Suomi, Ruotsi, Hollanti, Belgia ja Luxemburg. Nyt lähtö tuntuu olevan lähellä, Virkkunen arvioi.

Tähän mennessä halukkuutensa kirjelmän laatimiseksi on ilmoittanut ainoastaan kokoomus Suomesta, raportoi EU Observer -sivusto.

”Uskon, että lähipäivinä eri puolueet tulevat tekemään asiasta linjauksia”, Virkkunen sanoo.

Myös Ruotsin maltillisen kokoomuksen edustaja Gunnar Hökmark on vaatinut EPP:n ryhmänjohtajaa Manfred Weberiä kutsumaan mepit koolle puhumaan Orbánin ja Fideszin lähdöstä.

Fideszin lähtö olisi valtapoliittisessa mielessä tappio EPP:lle. Ryhmä menettäisi 12 paikkaa europarlamentissa. Mielipidemittausten mukaan se on muutenkin menettämässä kymmeniä paikkoja populistisille ja kansallismielisille puolueille.

Juncker on jättämässä politiikan, ja Weberiä povataan hänen seuraajakseen komission puheenjohtajaksi. Weber kuitenkin tarvitsisi ainakin puolet europarlamentaarikkojen äänistä päästäkseen komission johtoon. Orbánin tuki olisi Weberille tärkeä, mutta jos liberaalit ja keskustavasemmisto tulkitsevat Weberin Orbánin liittolaiseksi, heidän äänensä on menetetty.

Weber ei ole kommentoinut Orbánin julistekampanjaa.

Virkkusen mielestä EPP ei kaipaa Fidesziä. Valtapoliittisen aseman säilyttäminen arvojen myymisen kustannuksella ei kannata.

Orbán on Virkkusen mukaan ylittänyt rajan jo monta kertaa, mutta yleensä hän on perääntynyt kannoistaan jälkikeskusteluissa. Nyt perääntymisestä ei enää näy merkkejä, vaan hänen pyrkimyksenään on ollut saada lisää väkeä liittymään rintamaansa.

”Hän on mennyt nyt niin pitkälle, että on aika pistää poikki EPP:n ja Fideszin yhteys. Näin olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, mutta nyt raja on totaalisen ylitetty.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  10. 10

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää