Ulkomaat

Unkarin hallituksen salaliittoteoriaa levittävä julistekampanja suututti EU-johtajat – Orbánin puolueen lähtö euro­parlamentti­ryhmästä lähempänä kuin koskaan

Unkarin hallituksen masinoima, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria vastaan hyökkäävä julistekampanja on monille EPP-parlamenttiryhmän jäsenille viimeinen pisara.

Unkarin hallituksen alkuviikosta käynnistämä julistekampanja on saanut useiden EU-johtajien ja Euroopan keskustaoikeiston edustajien mitan täyttymään.

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus julistaa kampanjassaan, että Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja unkarilais-yhdysvaltalainen miljardöörisijoittaja George Soros ”vaarantavat Unkarin turvallisuuden” muun muassa edistämällä Eurooppaan kohdistuvaa maahanmuuttoa.

”Teillä on oikeus tietää, mitä Brysselissä suunnitellaan”, julisteissa sanotaan.

Unkarin hallituksen virallisilla Facebook-sivuilla julisteen kerrotaan olevan osa laajempaa informaatiokampanjaa, jonka tarkoituksena on kertoa yleisölle EU:n maahanmuutto­suunnitelmista.

Kampanjassa väitetään EU:n suunnittelevan maille turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöitä, rajavalvonnan heikennyksiä ja ”humanitaarisia passeja”.

Euroopan komissio on tyrmännyt kampanjan väitteet. Junckerin edustajan mukaan julistekampanja levittää ”järkyttävää” ja ”naurettavaa salaliittoteoriaa”.

Orbánin Fidesz-puolueen on aika erota europarlamentin keskustaoikeistolaisesta ryhmästä, sanoo komission puheenjohtaja Juncker. Sekä Juncker että Orbán edustavat keskustaoikeiston EPP-ryhmää.

Juncker on jo aiemmin toivonut Fideszin erottamista EPP:stä.

EPP-ryhmään kuuluvan kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää Unkarin kampanjaa hyökkäyksenä EU:ta vastaan.

”Törkeä valeuutiskampanja”, Virkkunen kommentoi HS:lle. ”Ikään kuin EU olisi ulkopuolinen taho, joka tekee päätöksiä ilman Unkaria, vaikka Unkari on mukana päätöksenteossa ja osa Euroopan unionia.”

Myös muut EPP:n jäsenet ovat arvostelleet Orbánia kovin sanoin tällä viikolla. EPP:n ranskalainen johtohahmo Joseph Daul kutsui kampanjaa ”petolliseksi ja harhaanjohtavaksi”.

Luxemburgilainen meppi Frank Engel kutsui julisteita ”viimeiseksi pisaraksi”. Hän ei halua kevään eurovaaleihin samassa rintamassa Orbánin kanssa.

”Ei ole mitenkään mahdollista, että kampanjoimme yhdessä heidän kanssaan, kun he yrittävät hämärtää tavoitteitamme Euroopan suhteen. Fideszin aika EPP:ssä on ohi”, Engel sanoo Facebookissa.

Unkari on Orbánin johdolla kehittynyt yhä itsevaltaisemmaksi. Maassa on entistä vähemmän sijaa oikeusvaltioperiaatteelle, sananvapaudelle ja demokratialle.

Orbánin toimia on katsottu EPP:ssä läpi sormien, koska Fidesz on tuonut sille paljon paikkoja parlamentissa. EPP on europarlamentin suurin ryhmä.

Viime vuonna parlamentti kuitenkin äänesti rangaistusmenettelyn aloittamisesta Unkaria vastaan, koska Unkarin katsottiin loukkaavan EU:n perusarvoja. Myös monet EPP-ryhmään kuuluvat europarlamentaarikot äänestivät päätöslauselman puolesta.

Fideszin erottamiseksi tarvittaisiin seitsemän puolueen kirjelmä viidestä eri maasta ja sen jälkeen vielä äänestys.

Orbánilla on yhä kannattajansa esimerkiksi Kroatian ja Slovenian EPP-puolueissa. Myös saksalaisista ja italialaisista mepeistä löytyy Orbánin ymmärtäjiä.

Äänekkäimpiä Fideszin erottamisen kannattajia ovat olleet Suomi, Ruotsi, Hollanti, Belgia ja Luxemburg. Nyt lähtö tuntuu olevan lähellä, Virkkunen arvioi.

Tähän mennessä halukkuutensa kirjelmän laatimiseksi on ilmoittanut ainoastaan kokoomus Suomesta, raportoi EU Observer -sivusto.

”Uskon, että lähipäivinä eri puolueet tulevat tekemään asiasta linjauksia”, Virkkunen sanoo.

Myös Ruotsin maltillisen kokoomuksen edustaja Gunnar Hökmark on vaatinut EPP:n ryhmänjohtajaa Manfred Weberiä kutsumaan mepit koolle puhumaan Orbánin ja Fideszin lähdöstä.

Fideszin lähtö olisi valtapoliittisessa mielessä tappio EPP:lle. Ryhmä menettäisi 12 paikkaa europarlamentissa. Mielipidemittausten mukaan se on muutenkin menettämässä kymmeniä paikkoja populistisille ja kansallismielisille puolueille.

Juncker on jättämässä politiikan, ja Weberiä povataan hänen seuraajakseen komission puheenjohtajaksi. Weber kuitenkin tarvitsisi ainakin puolet europarlamentaarikkojen äänistä päästäkseen komission johtoon. Orbánin tuki olisi Weberille tärkeä, mutta jos liberaalit ja keskustavasemmisto tulkitsevat Weberin Orbánin liittolaiseksi, heidän äänensä on menetetty.

Weber ei ole kommentoinut Orbánin julistekampanjaa.

Virkkusen mielestä EPP ei kaipaa Fidesziä. Valtapoliittisen aseman säilyttäminen arvojen myymisen kustannuksella ei kannata.

Orbán on Virkkusen mukaan ylittänyt rajan jo monta kertaa, mutta yleensä hän on perääntynyt kannoistaan jälkikeskusteluissa. Nyt perääntymisestä ei enää näy merkkejä, vaan hänen pyrkimyksenään on ollut saada lisää väkeä liittymään rintamaansa.

”Hän on mennyt nyt niin pitkälle, että on aika pistää poikki EPP:n ja Fideszin yhteys. Näin olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, mutta nyt raja on totaalisen ylitetty.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  2. 2

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  3. 3

   Tulppaanipeltoja tallovat selfie-turistit saivat Hollannin ryhtymään vastatoimiin

  4. 4

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  5. 5

   Mies tarjosi yösijan puolisonsa kanssa riitaantuneelle naiselle ja raiskasi tämän vain hetkeä myöhemmin

  6. 6

   Rikosuhripäivystys: Kymmenet nepalilaiset kokit ovat hakeneet apua HS:n artikkelin jälkeen – Järjestön mukaan joidenkin työolot ovat parantuneet

  7. 7

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  8. 8

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  10. 10

   Uimahalli ymmällään: Jäisestä vedestä valittavat lapsiperheet pakenevat muualle, vaikka ”lämpötiloissa ei ole muutettu yhtään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  2. 2

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  9. 9

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  10. 10

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää