Ulkomaat

Venezuelan rajalla järjestetään tänään kaksi kilpailevaa konserttia – toisella kerätään apua, toisella vastustetaan ulkovaltojen sekaantumista

Brittimiljardööri Richard Bransonin konsertin tarkoituksena on saada venezuelalaisille humanitaarista apua, presidentti Nicolás Maduron konsertti on yritys kiistää maan kriisi.

Venezuelan ja Kolumbian välisellä rajalla on tämän viikon aikana valmisteltu kahta konserttia. Niistä toisen on tarkoitus auttaa vakavassa taloudellisissa kriisissä sinnitteleviä venezuelalaisia. Toisen sanoma on, ettei Venezuela kaipaa ulkovaltojen sekaantumista asioihinsa.

Tachira-joen länsirannalla kolumbialaisessa Cúcutan rajakaupungissa käynnistyi perjantaina brittimiljardööri Richard Bransonin aloitteesta järjestetty ”Venezuela Live Aid”. Nimi viittaa Bob Geldofin vuonna 1985 nälänhädästä kärsivän Etiopian auttamiseksi järjestämään maailmanlaajuiseen Live Aid -konserttiin, joka keräsi yhteensä yli 127 miljoonaa dollaria.

”Meidän on päästävä umpikujasta, lopetettava humanitaarinen kriisi”, miljardööri Branson sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan yleisöjoukolle ennen venezuelalaisen Jose Luis Rodriguezin esityksen alkua.

Konserttipaikan rakennustyöt ovat olleet käynnissä koko viikon ja paikalle odotetaan saapuvan ainakin 35 esiintyjää, joiden joukossa ovat uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin Alejandro Sanz, Maluma, Luis Fonsi ja Carlos Vives.

Uutistoimisto Reutersin mukaan avustuskonserttiin odotettiin saapuvaksi jopa 250 000 ihmistä. Paikalle lupasivat tulla myös Kolumbian, Chilen ja Paraguayn presidentit.

Perjantaina iltapäivällä alkaneen konsertin tarkoituksena on kerätä sata miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja avata Venezuelan raja kansainväliselle humanitaariselle avulle.

Tällä hetkellä Cúcutassa on varastoituna noin 200 tonnia lääkkeitä ja ruokaa, joita Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ei halua päästää maahan.


Rajajoen toisella puolella perjantaina alkuillalla alkavaksi suunniteltua presidentti Maduron konserttia ympäröi hieman suurempi salamyhkäisyys. Venezuelan San Antoniossa pidettäväksi ilmoitetusta konsertista tiedotettiin maanantaina pari päivää sen jälkeen, kun Branson oli ilmoittanut omasta avustuskonsertistaan.

Maduron konsertin teemana oli kulttuuriministeri Jorge Rodríguezin mukaan alun perin ”Ei mitään sodalle, näpit irti Venezuelasta.”

Reutersin mukaan Maduron kannattajiin yhä kuuluva joukko Venezuelan hallituksesta on myös luvannut viedä apua ”köyhille kolumbialaisille”. Rodríguez lupasi alkuperäisessä tiedotteessaan, että Venezuelan puolella pidettävä konsertti on kaksipäiväinen.

Tilanne on sikäli kiinnostava, että Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja, parlamentin puhemies Juan Guaidó vaati viime viikonloppuna yhä Maduron takana olevaa Venezuelan armeijaa päästämään Cúcutassa olevan lääke- ja ruoka-avun rajan yli lauantaihin mennessä.

Yli 50 valtiota on tunnustanut Guaidón Venezuelan valtionpäämieheksi uusiin vaaleihin asti, mutta armeija tukee edelleen Maduroa, joka pitää tiukasti kiinni asemastaan.


YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Venezuelasta on paennut jo 3,4 miljoonaa ihmistä. Järjestön mukaan maasta lähti vuonna 2018 jopa 5 000 ihmistä päivässä ulkomaille etsimään parempaa elämää kuin ruoka- ja lääkepulasta kärsivässä kotimaassa on tarjolla.

Maansa humanitaarisen kriisin kiistävä Maduro ei toistaiseksi ole ilmaissut periksi antamisen merkkejä. Hän ilmoitti televisiopuheessaan torstaina, että Venezuelan ja Brasilian välinen raja sulkeutuisi perjantaina aamuyöllä. Taustalla oli Brasilian hallituksen lupaus lähettää humanitaarista apua, kuten ruokaa ja lääkkeitä, rajakaupunki Pacaraimaan. Maduro varoitti myös Kolumbian rajan sulkemisesta.

Guaidó lähti torstaina pääkaupunki Caracasista noin 80 kansanedustajan kanssa 800 kilometrin bussimatkalle kohti Kolumbian rajaa. Suunnitelmana on ottaa rajalla vastaan ruokaa ja lääkkeitä ja kuljettaa ne lauantaina venezuelalaisille.

Perjantaina Venezuelan avustamiseen ottivat kantaa myös Venäjä ja Kiina. Kumpikin varoitti väkisin avustamisen aiheuttavan avoimen konfliktin.

”Jos tätä niin sanottua humanitaarista apua lähetetään Venezuelaan väkisin, se voi aiheuttaa konfliktin ja vakavia seurauksia. Sitä ei kukaan halua nähdä”, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiina on lainannut Venezuelalle miljardien Yhdysvaltain dollarien arvosta rahaa ja pysynyt presidentti Maduron rinnalla maan vajotessa yhä syvempään kriisiin.

Myös Venäjä julkaisi perjantaina lausunnon, jonka ydinsanoma oli, että Yhdysvallat käyttää humanitaarista apua Venezuelan opposition aseistamiseen. Venäjän ulkoministeriön tiedotuspäällikön Marija Zaharovan mukaan humanitaarisen avun saattue voisi vain synnyttää yhteenottoja ja luoda olosuhteet Maduron syrjäyttämiselle.

Reutersin mukaan Venäjä ei kertonut, mistä se oli saanut tiedon tai todisteita humanitaarisen avun sekaan kätketyistä aseista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  5. 5

   En usko lääkkeiden useinkaan parantavan, sanoo vihreiden julkkisehdokas ja kritiikki puoluetta kohtaan leviää: ”Kannattaisi pitää oma pesä puhtaana puoskareista”

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  8. 8

   EU:n äänestys uusista digitekijänoikeuksista kuumensi parlamentin: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En usko lääkkeiden useinkaan parantavan, sanoo vihreiden julkkisehdokas ja kritiikki puoluetta kohtaan leviää: ”Kannattaisi pitää oma pesä puhtaana puoskareista”

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   En usko lääkkeiden useinkaan parantavan, sanoo vihreiden julkkisehdokas ja kritiikki puoluetta kohtaan leviää: ”Kannattaisi pitää oma pesä puhtaana puoskareista”

  11. Näytä lisää