Ulkomaat

Tilanne kiristyy Venezuelassa: Ainakin kaksi kuollut Brasilian rajalla, lähes 300 ihmistä haavoittunut Kolumbian rajalla

Ulkoministeri Mike Pompeo kertoo Yhdysvaltojen ryhtyvän toimiin Venezuelan demokratian tukemiseksi.

Tilanne Venezuelan rajoilla on erittäin jännittynyt, kun hallitus yrittää estää Venezuelan oppositiota tukevia vapaaehtoisia tuomasta rajojen yli avustustarvikkeita, kuten ruokaa ja lääkkeitä. Avustuksiin liittyviä mellakoita on ollut ainakin kahdessa kaupungissa.

Ulkoministeri Mike Pompeo sanoo Yhdysvaltojen ryhtyvän toimiin tukeakseen Venezuelan demokratiaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Pompeo kirjoitti Twitterissä Yhdysvaltojen aikovan toimia niitä tahoja vastaan, jotka vastustavat rauhanomaista demokratiakehitystä Venezuelassa.
Kolumbian mukaan lähes 300 ihmistä on haavoittunut Venezuelan ja Kolumbian rajalla.

Venezuelan ja Kolumbian rajalla mellakoitiin lauantaina, ja avustustarvikkeita rajan yli tuonut kuorma-auto sytytettiin palamaan, kertoi venezuelalainen oppositiokansanedustaja toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan. Venezuelalaiset sotilaat olivat pysäyttäneet neljä kuorma-autoa ja käyttäneet kyynelkaasua autojen mukana tulleita mielenosoittajia vastaan.

”Ihmiset pelastavat suurimman osan ensimmäisen kuorma-auton lastista ja pitävät huolta humanitaarisesta avusta, jonka Maduro, se diktaattori, on määrännyt poltettavaksi”, sanoi kansanedustaja Gaby Arellano AFP:n mukaan.

Toisaalla Venezuelassa Brasilian-vastaisen rajan tuntumassa kuoli lauantaina ainakin kaksi ihmistä yhteenotossa turvallisuusjoukkojen kanssa, kertoi uutistoimisto Reuters viitaten sairaalalähteisiin.

Lauantain väkivaltaisuudet saivat oppositiojohtaja Juan Guaidón ehdottamaan Twitterissä, että ”kaikki vaihtoehdot” tulisi pitää avoinna maan vapauttamiseksi ja presidentti Nicolás Maduron poistamiseksi vallasta.

”Tämän päivän tapahtumat pakottavat minut tekemään päätöksen: Aion virallisesti ehdottaa kansainväliselle yhteisölle, että meillä on oltava kaikki vaihtoehdot avoinna turvataksemme maamme vapaus”, kirjoitti Guaidó.
Kymmeniä sotilaita on loikannut Kolumbiaan, kertoo uutistoimisto AFP. Guaidó on vedonnut Venezuelan asevoimiin ja luvannut armahduksen heille, jotka jättävät presidentti Maduron.

Kymmenien turvallisuusjoukkojen jäsenten kerrotaan tarttuneen Guaidón lupaukseen ja loikanneen Kolumbiaan.

”Sinun ei tarvitse olla kuuliainen sellaiselle, joka sadistisesti juhlistaa sitä, että humanitaarinen apu ei pääse maahan”, Guaidó on sanonut.

Lauantaina presidentti Nicolás Maduro ilmoitti, että hänen hallituksensa on katkaissut diplomaattisuhteet Kolumbian kanssa ja aikoo karkottaa joukon kolumbialaisia diplomaatteja. Syynä on ilmeisesti se, että Kolumbiasta ollaan tuomassa avustuskuljetuksia.

”Emme voi enää sietää sitä, että Kolumbian aluetta käytetään hyökkäyksiin Venezuelaa vastaan”, Maduro ilmoitti lauantaina pitämässään puheessa Reutersin mukaan.

Maduron hallitus väittää, että avustusten tuominen Venezuelaan on Yhdysvaltojen johtama peiteoperaatio, jolla valmistellaan Venezuelan miehittämistä. Maduro on myös sanonut, että avustuskuljetusten tarkoituksena on ”nöyryyttää Venezuelan kansaa”, kertoi sanomalehti The Wall Street Journal aiemmin helmikuussa.

Hallitus on määrännyt sulkemaan useita rajanylityspaikkoja ja lähettänyt kansalliskaartin joukkoja rajojen tuntumaan estämään avustuskuljetuksia.

Maduroa tukevat kansalliskaartilaiset ovat käyttäneet kyynelkaasua ja ampuneet kumiluoteja väkijoukkoon, joka odotti avustustarvikkeiden jakelua Venezuelassa lauantaina, kertoivat Reuters ja AFP. Lauantaina ainakin neljä kansalliskaartilaista jätti vartiopaikkansa Kolumbian rajan tuntumassa ja pyysi apua Kolumbiasta, kertoi Reuters viitaten Kolumbian viranomaisten kertomiin tietoihin.

Lauantaiaamuna paikallista aikaa joukko Kolumbiaan töihin matkalla olleita venezuelalaisia purki turhautumistaan heittelemällä rajalla olleita kansalliskaartilaisia kivillä ja pulloilla, kertoi Reuters. Hallituksen joukot vastasivat kyynelkaasulla ja ampumalla kumiluoteja, kertoi AFP.

”Olimme kaikki menossa töihin. Me haluamme tehdä töitä, ihmiset yrittivät mennä väkisin läpi”, sanoi Reutersin haastattelema 29-vuotias Viviana Meza, joka työskentelee ravintolassa rajan toisella puolella Kolumbian Cúcutassa.

Pelko väkivallan yltymisestä Venezuelan rajoilla kasvoi perjantai-iltana paikallista aikaa, kun Venezuelan armeija ampui kuoliaaksi pariskunnan lähellä Brasilian rajaa. Ampumisessa myös haavoittui ainakin 15 ihmistä.

Venezuelassa on erittäin runsaat öljyvarat, mutta se on vuosia kärsinyt vakavasta talouskriisistä, jonka pääasiallisia syitä ovat huono hallinto ja korruptio.

Venezuelan oppositiota johtava parlamentin puhemies Guaidó julistautui tammikuussa Venezuelan presidentiksi. Kymmenet valtiot ovat tunnustaneet hänet Venezuelan hallituksen lailliseksi johtajaksi, mutta Maduro ja häntä tukevat upseerit ovat eri mieltä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää