Ulkomaat

Veitsi-Kim soitti perään ja halusi lohduttaa – Tanskan ensimmäinen naispuolinen muslimi­kansanedustaja on tavannut yli sata hänelle vihapostia lähettänyttä miestä

Özlem Cekic rakentaa siltoja Tanskaa jakavien kuilujen yli. Nykyään hän kiertää kouluissa pitämällä lapsille kursseja.

Kööpenhamina

Piti keskittyä rakentavaan keskusteluun, mutta oli vaikea olla huomaamatta veitsiä, joita Kim oli ripustanut seinälleen.

”Sitten hän sanoi, että mitähän tapahtuisi, jos olisimme tässä alasti”, kertoo Özlem Cekic.

Cekic on Tanskan ensimmäinen naispuolinen muslimikansanedustaja. Hän oli saapunut tapaamaan yhtä niistä tanskalaismiehistä, jotka täyttivät hänen sähköpostinsa vihaviesteillä.

Kaikkiaan tapaamisia on kertynyt yhdeksässä vuodessa yli sata.

”Tapaan heidät aina heidän kotonaan. Haluan osoittaa luottamusta”, Cekic sanoo kahvilassa Kööpenhaminassa.


Kimin luona Cekiciä alkoi pelottaa. Kim oli viesteissään harmitellut, että Tanskassa on kovin vaikea saada asetta muslimien tappamiseksi. Veitsiä oli näköjään helpompi hankkia.

Alastomuuskommentillaan Kim halusi korostaa, että naisten ahdistelu johtui hänen mielestään myös naisten pukeutumisesta.

”Kysyin, pitäisikö minun olla peloissani nyt”, Cekic kertoo.

Kim vakuutti, että ei missään nimessä. Sitten Kim sanoi pelänneensä itse avatessaan oven.

”Hän oli ajatellut, että tulen koko sukuni kanssa ja panen kämpän remonttiin. Siinä me istuimme, kaksi samanikäistä tanskaa puhuvaa ihmistä, jotka eivät olleet koskaan tavanneet. Silti me pelkäsimme toisiamme.”

Cekic syntyi vuonna 1976 Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Sieltä perhe muutti Suomeen Cekicin ollessa pikkulapsi. Vanhemmat saivat siivoustöitä Turkin Helsingin-suurlähetystöstä.

Matka jatkui pian Tanskaan.

Kasvatus oli vanhoillista. Kun Cekic puhuu lähiöiden ”rinnakkaisyhteiskunnista” tai integraatio-ongelmista, hän puhuu omasta kokemuksestaan.

”Veljeni saivat tehdä kaikkea, minä en juuri mitään.”

Isä ei päästänyt luokkaretkille. Retkien kohdalle osuivat aina hautajaiset. ”Isoäitini kuoli ainakin seitsemän kertaa.”

Cekic opiskeli sairaanhoitajaksi ja kiinnostui politiikasta. Samalla hänen arvonsa muuttuivat. Hän alkoi puhua naisten tasa-arvon ja islamin modernisoinnin puolesta.

 

”Minä pidin hänestä mutta en voinut sietää ajatusta, että pidin hänestä.”

Vuonna 2007 Cekic valittiin eduskuntaan sosialistisen kansanpuolueen riveistä. Ensimmäiset vihaviestit kilahtivat postilaatikkoon, kun hän piti parlamentissa ensimmäisen puheensa.

Yhdessä viestissä häntä sanottiin terroristiksi. Toisen viestin nimityksiä ei tässä kirjoituksessa kannata edes toistaa.

Silloin Cekic vielä poisti viestit. Myöhemmin ystävä ehdotti, että tämä alkaisi säästää viestejä ja tavata niiden lähettäjiä.

Cekic alkoi pitää ajatuksesta. ”Ajattelin, että jos he tapaavat muslimin, joka on demokraatti ja maksaa veroja, he muuttuvat paremmiksi.”

Ensimmäinen Cekicin tapaama mies – lähes kaikki ovat miehiä – oli nimeltään Ingolf. Hän kätteli ovella. Koti oli siisti ja kahvinkeitin tuttua merkkiä.

”Huomasin olevani pettynyt. Minullakin oli ennakkokäsityksiä. Ajattelin, että rasistit ovat likaisia.”

Ingolf oli sitä mieltä, että Cekic palvelee parlamentissa muslimien suunnitelmaa Tanskan valtaamiseksi. He puhuivat kaksi ja puoli tuntia.

”Minä pidin hänestä mutta en voinut sietää ajatusta, että pidin hänestä.”


Cekic sanoo, että hän ei ikinä aio kunnioittaa rasistisia, fundamentalistisia tai muutoin demokratianvastaisia mielipiteitä. Kyky keskustella kasvotusten on silti hänestä itsessään tärkeää.

”Jokaisen on otettava vastuuta demokratiasta. Kuilujen repeäminen ryhmien välille ei ole aina jonkun muun syy.”

Kohtaamisissa Cekic ei koskaan käytä rasisti-sanaa.

”Olen huomannut, että kukaan ei muutu vähempää rasistiksi, jos häntä kutsuu rasistiksi. Enkä muutenkaan enää yritä muuttaa ketään. Haluan kohdata omat asenteeni.”

Vuonna 2011 Cekiciä ei enää valittu parlamenttiin ja hän jätti puoluepolitiikan. Nykyään hän kiertää kouluissa pitämällä lapsille kursseja, joissa opetetaan rakentamaan siltoja erilaisista taustoista tulevien ihmisten välille.

Samalla Tanskan maahanmuuttopolitiikka muuttuu yhä ankarammaksi. Hallitus kutsuu maahanmuuttajalähiöitä ghetoiksi, panee kolme vuotta maassa olleet maksamaan itse tulkkinsa lääkäriä varten ja sijoittaa karkotettavia pienelle ja eristyneelle saarelle.

”Jotain suurta ja huolestuttavaa on liikkeellä”, Cekic sanoo. ”Meillä on poliitikkoja, joille ihmisoikeudet ovat jo melkein kirosana. Parlamentti elää omassa todellisuudessaan.”


Cekicin mielestä tilanteeseen on johtanut liian karkea ajattelu. ”Keskitymme aivan liikaa yhteen identiteettiin.”

Ihminen typistyy keskustelussa esimerkiksi vain tanskalaiseksi tai vain muslimiksi.

”Minä olen tanskalainen, olen muslimi, olen äiti, tytär”, Cekic luettelee. Sama pätee tietysti kaikkiin muihinkin. Ei ketään voi määritellä yhdellä sanalla.

Tilastojen mukaan integraatio toimii Tanskassa paremmin kuin ennen. Maahanmuuttajien lapsia on opiskelemassa yhtä paljon kuin kantatanskalaisten lapsia. Cekic kaipaisi paljon enemmän uutisia onnistumisista.


Ongelmistakin hän haluaa puhua suoraan.

”En esimerkiksi lainkaan pidä siitä, että meille tulee Lähi-idästä näitä googlettajaimaameja, joilla ei ole sen paremmin islamiin liittyvää koulutusta kuin käsitystä Tanskan yhteiskunnastakaan. Minusta heille pitäisi alkaa asettaa koulutusvaatimuksia.”

Cekic tapaa yhä vihapostin lähettäjiä. Moniin hän pitää yhteyttä myös tapaamisen jälkeen – kuten veitsi-Kimiin.

”Kun kirjoitin Facebookiin, että äidilläni on todettu syöpä, Kim soitti minulle 20 sekunnin päästä päivityksen julkaisemisesta. Hän kysyi, pärjäänkö”, Cekic sanoo ja hymyilee.

”Hän lupasi myös lähettää kannabista, jos äitini sattuisi sitä tarvitsemaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentin kanslia selittää, miksi Sauli Niinistön taskusta pilkotti kahvitilaisuudessa seteli

  2. 2

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  3. 3

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  4. 4

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  6. 6

   The Washington Post: Pohjois-Korea vaati Yhdysvalloilta kahta miljoonaa dollaria Otto Warmbierin hoidosta

  7. 7

   Sihteeriopisto-sivuston sulkeminen hiljensi Suomen seksikauppaa hetkellisesti, mutta toiminta siirtyi nopeasti muualle

  8. 8

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  9. 9

   Yhä useampi haluaa maksaa auton käytöstä, muttei autosta – Yhdysvalloissa tämä sai autokauppiaat raivoihinsa

  10. 10

   Johtuvatko Nokian vaikeudet huonoista tuotteista? – ”Aggressiivinen tulkinta”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  2. 2

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  3. 3

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 50 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  4. 4

   Helsingissä yksiöt viedään käsistä, ja nyt ihmisiä houkutellaan muuttamaan ”hotelliin” yksiön hinnalla

  5. 5

   Keksintö 1700-luvulta on parantanut hetkessä miljoonien etiopialaisten elämää, ja se on Suomen ansiota

  6. 6

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  7. 7

   Annika Saarikon päätös pani miettimään, pitäisikö suomalais­naisten oppia olemaan huonompia äitejä

  8. 8

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  9. 9

   Kamera puhelimella – HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittivät jopa ammattilaiskamerat

   Tilaajille
  10. 10

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  11. Näytä lisää