Ulkomaat

Venäjän väkiluku kääntyi laskuun – Moskova jakaa äitiyspakkauksia innostaakseen perheitä lastenhankintaan

YK on arvioinut, että nykyisellä kehityksellä Venäjän väkiluku olisi vuonna 2050 noin 11 miljoonaa pienempi kuin nyt.

Moskova

Vähän ennen kuin synnyttämisen aika puoli vuotta sitten tuli, moskovalainen Marina Ganah joutui sairaalaan.

Siellä selvisi, että hän saisi kaupungilta äitiyspakkauksen. Aika lailla samanlaisen kuin ne, joita Suomessa on annettu jo vuosikymmeniä.

”Olihan se mukava yllätys”, Ganah sanoo.

Moskovan kaupunki alkoi jakaa äitiyspakkauksia viime vuoden alusta, virallisesti pormestari Sergei Sobjaninin aloitteesta. Sopivasti pormestarinvaalivuonna, monet hymähtivät.

Yleisemmin äitiyspakkaukset on nähty kuitenkin yhtenä toimena, jolla viranomaiset yrittävät lisätä syntyvyyttä. Vallanpitäjät ovat puhuneet aiheesta paljon. Presidentti Vladimir Putin nosti sen taas esiin linjapuheessaan viime viikolla.

Putin lupasi uusia tukimuotoja perheille. Tosin samasta aiheesta hän puhui väkevästi myös edellisellä kerralla, joka sekään ei ollut ensimmäinen. Esimerkiksi viime vuonna vaalikampanjassaan hän lupasi myös käyttää äitiysrahaan kolmen vuoden aikana lähes kaksi miljardia euroa.

Syy näille puheille on selvä. Venäjän väkiluvun ennustetaan supistuvan. YK on esimerkiksi arvioinut, että nykyisellä kehityksellä Venäjän väkiluku olisi vuonna 2050 noin 11 miljoonaa pienempi kuin nyt. Joissakin arvioissa on puhuttu jopa 25 miljoonaa nykyistä pienemmästä väestöstä.

Se tarkoittaisi todennäköisesti pienempää taloutta, mahdollisesti pienempää roolia maailmassa ja varmasti pienempää armeijaa.

Aiheesta on puhuttu vuosia, mutta nyt se on tavallistakin enemmän esillä. Venäjän tilastolaitos Rosstat kun kertoi alkuvuodesta, että Venäjän väestö supistui viime vuonna ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Virallinen asukasluku oli tämän vuoden alussa 146 793 744 ihmistä, kun se vuotta aiemmin oli 146 880 432. Erotusta oli hiukan alle 90 000. Koska luvut ovat Venäjän virallisia, niissä ovat mukana myös Venäjän vuonna 2014 valtaaman Krimin noin 2,4 miljoonaa asukasta.

Synnytysten määrä on supistunut jo useamman vuoden ajan. Tuoreimmat julkaistut luvut koskevat vuotta 2017, jolloin lapsia syntyi 203 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Syyt ovat osin samat kuin esimerkiksi Suomessa. Sen lisäksi lastenhankintaikään on tullut ja on tulossa aiempaa pienempiä ikäluokkia. Venäjällä syntyi 1990-luvulla selvästi vähemmän lapsia kuin 1980-luvulla.

Siksi kehitystä on hankala muuttaa. Vaikka synnytysten määrä naista kohden kasvaisi, synnytysikäisiä naisia on aiempaa vähemmän. Kehitys jatkuu tällaisena todennäköisesti vielä monta vuotta, sillä 15–19-vuotiaita on nyt yli neljännes vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.


Ganah asuu puolivuotiaan Lev-poikansa kanssa Koillis-Moskovassa sijaitsevassa Sokolnikin kaupunginosassa, 1970-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Hän joutui muuttamaan takaisin tänne vanhempiensa luokse, sillä pojan isä lopetti yhteydenpidon vähän ennen synnytystä.

Rahaa on vähän. Pojan synnyttyä hän sai kertatukena noin 800 euroa. Äitiysraha on noin 200 euroa kuussa ensimmäiset puolitoista vuotta.

”Sanoisin, että Sobjaninin lahja on hyvä, mutta ei se auta syntyvyyden lisäämisessä”, Ganah sanoo.

Hänen mukaansa elintason pitäisi nousta ja asunnon hankkimisen olla helpompaa. Niinhän nyt ei ole, venäläisten ostovoima on supistunut vuosia ja köyhyys yleistynyt.

”Minullakin on tuttuja, jotka sanovat, ettei heillä ole varaa hankkia lapsia”, Ganah kertoo.

Perjantaina Moskovan synnytyssairaalassa numero 29:ssa Olga Voronkova ja Ivan Buhonin olivat lähdössä kotiin tiistaina syntyneen tyttären ja vaaleansinisen äitiyspakkauslaatikon kanssa.

Voronkova kuuli laatikosta internetin keskustelupalstoilla, joilla ”kaikki tuoreet äidit ja raskaana olevat naiset puhuvat tästä”. Buhonin poika aiemmasta liitosta sai lapsen puoli vuotta sitten, joten hän kuuli laatikosta pojaltaan.

”Poika sanoi, että laatikko pelasti heidät. He ovat niin nuoria”, Buhonin sanoo.

”Onhan tämä miellyttävä lahja, otamme käyttöön heti, kun pääsemme kotiin”, Voronkova sanoo.

”Mutta ei tämä riitä kannustamaan naisia synnyttämään.”

Asiantuntijat sanovatkin, että hallituksen erilaisten tukien vaikuttavuutta on vaikea mitata. Osa epäilee, että tuet eivät lisänneet lapsimäärää, vaikka synnytysten määrä hetkellisesti nousi. He arvelevat, että kahta tai kolmea lasta alun perinkin suunnitelleet parit vain hankkivat lapsensa tiiviimmässä tahdissa, koska epäilivät tukia väliaikaisiksi.

On niitäkin, joiden mukaan vallanpitäjille nykytilanne sopii. Nuoret kun saattavat vaatia muutoksia.

Väestön viimevuotista supistumista ei kuitenkaan selitetä syntyvyyden laskulla, vaan maahanmuuton vähenemisellä.

”Maahanmuutto Venäjälle todellakin väheni vuonna 2018 huomattavasti”, Talouskorkeakoulun tutkija Vladimir Kozlov sanoo.

Tähän asti maahanmuutto on paikannut pienenevää syntyvyyttä ja venäläisten maastamuuttoa. Maastamuuton on tosin arveltu olevan moninkertainen virallisiin lukuihin verrattuna, sillä useimmat ulkomailla asuvat pitävät kirjansa Venäjällä. Venäjä on jo pitkään kärsinyt aivovuodosta länteen.

Syitä maahanmuuton pienenemiseen voi olla useita, Kozlov listaa. Ruplan verrattain heikon kurssin vuoksi Venäjä houkuttelee aiempaa vähemmän muiden entisten neuvostotasavaltojen siirtolaisia. Siirtolaisia koskevien sääntöjen kiristyminenkin on saattanut vaikuttaa. Ukrainalaisten määrä on myös vähentynyt selvästi.

Väkilukua on pitänyt ylhäällä myös elinikien pidentyminen. Venäläisten eliniänodote on edelleen verrattain matala, mutta yli 60-vuotiaiksi eläneiden eliniänodote ei enää juuri poikkea esimerkiksi Baltian maista.

Niinpä Venäjä harmaantuu ja työikäisen väestönosan osuus pienenee. Tilastojen mukaan 55–59-vuotiaita on jo nyt 70 prosenttia enemmän kuin 15–19-vuotiaita. Yritykset joutuvat jo kilpailemaan nuorista työntekijöistä.

”Väestön ikääntyminen ei ole ongelma vaan uusi todellisuus. Se on haaste, joka edellyttää nykyisten sosiaalisten ja taloudellisten suhteiden rakentamista uudelleen”, Kozlov sanoo.

Tähän liittyi myös epäsuosittu eläkeiän korotus. Keskuspankin mukaan matalat eläkeiät olivat osa rakenteellisia jarruja, jotka estivät talouskasvua. Lisäksi kulut kasvoivat, sillä iso osa eläkkeistä maksetaan suoraan valtion varoista. Niinpä naisten eläkeikää on alettu asteittain korottaa 55 vuodesta ja miesten 60 vuodesta.

Mutta mitä Ganahin saamassa äitiyspakkauksessa on?

”Siinä oli perusvalikoima alussa tarvittavasta, kaikki välttämättömin”, hän kuvailee.

Potkuhousujen ja päähineiden lisäksi on muun muassa lyhyt- ja pitkähihaisia bodyjä, patja, huopa ja kaikenlaista pesussa tarvittavaa. Yhteensä esineitä on yli 40.

”Laatu on ihan tavanomainen. Ei erityisen korkea, mutta ei mitenkään huonokaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  3. 3

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  4. 4

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  5. 5

   Timo Soini jättää politiikan

  6. 6

   Antaako Helsinki vanhan jäähallin ilmaiseksi Garden Helsinki -hankkeelle? Arviot Nordiksen kunnosta vaihtelevat suuresti

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   Oikeus: Vainajan viimeistä tahtoa ei pidä huomioida, syksystä asti säilössä ollut ruumis on vietävä Helsingistä Rovaniemelle haudattavaksi

  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää