Ulkomaat

90 prosenttia maailman ihmisistä hengittää saasteista ilmaa, mutta Suomessa ilma on puhdasta, kertoo tuore selvitys

Tiistaiaamuna julkaistussa raportissa Suomi on kakkossijalla Islannin jälkeen. Kiinassakin on tapahtunut kehitystä.

Peking

Tuorein ilmanlaaturaportti on jälleen kerran kelpo luettavaa suomalaisille: kärjessä ollaan.

Greenpeacen ja Airvisualin tiistaiaamuna julkaisemassa 2018 Word Air Quality Report -selvityksessä Suomi on ilmanlaadultaan maailman toiseksi puhtain maa Islannin jälkeen.

Huonoimman ilmanlaadun maita ovat Bangladesh, Pakistan, Intia ja Afganistan.

Puhtainta hengitysilmaa on Islannin ja Suomen ohella Australiassa, Virossa ja Ruotsissa.

Voit katsoa tarkemmat listaukset alasvetovalikoista:Juuri julkaistut tiedot perustuvat vuonna 2018 mitattuihin PM2.5-hiukkaslukuihin. Mukana on sekä yksityisten että julkisten tahojen mittaamia tuloksia, jotka on koottu yhteen ja analysoitu.

Mukana on maailmalta yli 3 000 kaupunkia. Niistä 64 prosentissa hengitetään ilmaa, joka on Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksia saasteisempaa. Tuloksen voi kertoa myös synkemmällä tavalla: yhdeksän kymmenestä ihmisestä elää ilmansaasteiden keskellä.


Kerrontatapojen ero johtuu suurelta osin siitä, että ilmanlaatua mitataan keskimäärin huonommin siellä, missä saastetasot ovat korkealla. Verrattain puhtaat kaupungit ovat rajusti yliedustettuna mittausdatassa.

Yli 90 prosentin luvut tulevat kartoituksista, joissa mittausdataa on täydennetty satelliittidatalla.

WHO:n suositus PM2.5-hiukkasista on 10 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. EU:ssa ja siten myös Suomessa se on hieman löyhempi: 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa.

PM2.5-hiukkasia pidetään ihmiselle suurimpana saasteterveyshaittana. Niitä syntyy liikennepäästöistä, teollisuudesta sekä esimerkiksi hiilen ja puun poltosta. Keuhkorakkuloihin asti tunkeutuvat pienhiukkaset voivat aiheuttaa hengityselinoireita sekä lisätä esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskiä.Eri tahot tuottavat selvityksiä ilmanlaadusta vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna julkaistussa WHO:n listauksessa Suomi oli ykkönen.

Mitä listauksista voi päätellä?

Kansainvälisesti arvostettu akatemiaprofessori, akateemikko Markku Kulmala on tutkinut ilmansaasteita vuosikausia. Hän työskentelee Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksen johtajana ja aerosolifysiikan professorina. Hän on toiminut myös esimerkiksi Kiinan hallituksen neuvonantajana ilmansaasteista.

”Tuoreen raportin tulokset eivät ole lainkaan yllättäviä, jos mittausta tehdään PM2.5-pienhiukkasten perusteella. Ja se on ihan hyvä tapa tehdä”, Kulmala arvioi puhelimitse.


Kulmala selittää, että PM2.5-hiukkaset ovat käteviä mittaukseen, koska ne ovat konservatiivisia eli niiden vaihtelu esimerkiksi yhden kaupungin sisällä ei ole kovinkaan nopeaa.

”Se on se, mistä aloitetaan. Tällaiset mittaukset ovat vähän kuin peruskoulun ala-asteen alaluokat: ollaan tasolla, joka on helppo ymmärtää, verrata ja mitata ja siinä mielessä ihan tärkeä juttu.”

Airvisualin ja Greenpeacen raportista käy ilmi, että helpoimmillakin tasoilla riittää tehtävää.


Tuoreessa julkaisussa on hyviäkin uutisia.

Esimerkiksi Kiinassa pienhiukkaspitoisuudet vähenivät mittausten perusteella 12 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Peking oli maailman 122:nneksi saasteisin kaupunki, ja hiukkasmäärät ovat pienentyneet 40 prosenttia vuodesta 2013.

Kiinassa esimerkiksi kivihiilen käyttöä on rajoitettu määrätietoisesti.

Kiina on tehnyt paljon, mutta paljon on tehtävää edelleenkin, Kulmala sanoo.

”Kiinan saastecocktail on erikoinen. Kun PM2.5-luvut saadaan alas, tulee uusia erilaisia ilmansaasteita, sillä erilaisten kaasujen ja hiukkasten vuorovaikutus on monimutkainen kokonaisuus.”

Ei siis pidä tuudittautua siihen, että hommat on hoidettu, kun PM2.5-luku on aisoissa, Kulmala selittää. Silloin on vasta otettu niin sanotusti löysät pois ja kova työ alkaa.


Jotta ilmansaasteita pystyy ymmärtämään, analysoimaan ja ehkäisemään, tarvitaan valtavasti tietoa ja dataa. Sitä Kulmala työryhmineen kerää paraikaa Kiinassa. Kiinassa on valtavasti yliopistoja, jotka tekevät samaa työtä, hän lisää.

Tiedon kerääminen on aivan oleellista, hän korostaa. Muuten voi käydä kuten harakalle tervakatolla.

”Jos nokka saadaankin irti, pyrstö on yhä kiinni.”

Ilmanlaatu ei ole yhtä kuin ilmastonmuutos, mutta ne ovat yhteydessä toisiinsa. Myös vesi ja ruoka kuuluvat olennaisesti samaan kokonaisuuteen, Kulmala sanoo.

Ilmastonmuutos on osaltaan heikentänyt myös ilmanlaatua, kun esimerkiksi suuret metsäpalot ovat roihunneet eri puolilla maailmaa.

”Tarvitaan kokonaisvaltainen ymmärrys näistä kaikista. Asioita ei voi ratkaista yksittäin.”


Niille, jotka sanovat, ettei Suomessa tarvitse ryhtyä tekoihin, koska Kiina ja Intiakaan eivät tee mitään, Kulmalalla on muutamia terveisiä.

Ensinnäkään ei ole totta, että esimerkiksi Kiina ei tee mitään. Lisäksi suomalaisen hiilijalanjälki on kiinalaisen tai intialaisen jälkeä suurempi.

”Pidän hyvin mahdollisena, että esimerkiksi Peking pystyy puhdistumaan noin kymmenessä vuodessa, jos siellä vain tehdään, mitä olemme ehdottaneet.”

Kulmalan oppi on, ettei ilmastosynneissä – kuten muissakaan synneissä – voi jättää omia tekojaan huomiotta vain sen takia, että joku muu tekee vielä huonommin.

”Lisäsi minulla on vahva näkemys, että aina kun tulee murros, ei se tarkoita, että hyvinvointimme laskisi. Se vain muuttaa muotoaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää