Ulkomaat

Amerikkalainen uutis­sivusto: Heidi Hautala on ”Kremlin talutus­nuorassa”, Hautala pitää syytöksiä järjettöminä

Politiikkaan keskittyvä Daily Beast -uutissivusto kirjoittaa Hautalan kääntyneen Putin-kriitikosta Venäjän liittolaiseksi, koska hän ei halua hämärissä oloissa kuolleen Sergei Magnitskin nimeä EU:n sanktiolakiin. Hautala kiistää lehden väitteet täysin.

Yhdysvaltalainen uutissivusto Daily Beast on julkaissut seikkaperäisen artikkelin, jossa suomalaisen euroedustajan Heidi Hautalan (vihr) väitetään yrittävän vesittää Vladimir Putinin hallinnon vastaisia toimia EU:ssa.

Politiikkaan keskittyvän sivuston mukaan Hautala ”kampanjoi salaa” europarlamentin päätöslauselmaa vastaan, joka liittyy EU:n suunnitelmiin sanktioida ihmisoikeuksien rikkojia.

Daily Beast siteeraa virolaismeppi Indrek Tarandia, jonka mukaan Hautalan kaltaiset jarruttelijat ovat ”joko naiiveja hyödyllisiä idiootteja tai tietoisesti Kremlin talutusnuorassa”.

Daily Beastin mukaan Hautala ei vastannut sivuston kysymyksiin asiasta.

Helsingin Sanomille Hautala kiistää täysin Daily Beastin väitteet päätöslauselman vesittämisestä.

”Todella leimaavaa ja epämiellyttävää. Tästä tulevat mieleen Johan Bäckmanin jutut”, Hautala kommentoi.

”Jos katsoo, miten olen toiminut Venäjän ihmisoikeusasioissa, näissä väitteissä ei ole mitään järkeä.”

Päätöslauselmasta äänestetään ensi viikolla Euroopan parlamentin täysistunnossa ja Hautala on sen allekirjoittaja ja yksi kolmesta laatijasta. Daily Beastin väite, että Hautala haluaisi estää päätöslauselman, on siis Hautalan mukaan yksiselitteisesti väärä.

Daily Beastin esittämät väitteet ovat yllättäviä myös muun muassa siksi, että vuonna 2015 uutisoitiin, että Heidi Hautala on Venäjän ”mustalla listalla”. Listalla olevilla eurooppalaisilla poliitikoilla ei ole pääsyä Venäjälle. Daily Beastin mukaan Hautalan näkemykset olisivat sittemmin muuttuneet ”radikaalisti”, mutta Hautalan tietojen mukaan hän on yhä tuolla listalla.

Tapauksen keskiössä ovat EU:n ihmisoikeussanktiot, joista on puhuttu niin sanottuna Magnitski-lakina.

Nimi viittaa venäläisvankilassa hämärissä oloissaa kuolleeseen kirjanpitäjään Sergei Magnitskiin (1972–2009). Yhdysvaltalaisen sijoittajan William Browderin leivissä työskennelleen Magnitskin sanottiin paljastaneen venäläisviranomaisten suuren verohuijauksen ja maksaneen tästä hengellään.

Yhdysvallat sääti vuonna 2012 Magnitski-nimellä kulkevan lain, joka asetti pakotteita venäläisille virkamiehille, joiden epäiltiin vaikuttaneen tämän kuolemaan. Asiantuntija arvioi kesäkuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Magnitski-laki on hyvin kiusallinen presidentti Putinille ja iskee suoraan presidentin reviirille. Nyttemmin samaa lakia on ehdotettu sovellettavaksi myös esimerkiksi toimittaja Jamal Khashoggin murhaan osallistuneiden kohdalla.

Useat EU-maat ovat säätäneet vastaavia lakeja, joiden perusteella vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin tai korruptioon syyllistyneiltä ulkomaalaisilta voidaan estää pääsy maahan ja heidän omaisuuttaan jäädyttää.

Viime vuosina EU:ssa on keskusteltu koko EU:n kattavan lain säätämisestä. Tänä talvena EU-parlamentissa on puntaroitu myös sitä, tuleeko EU:n sanktiolaissa mainita Magnitskia nimeltä vai ei.

Osa mepeistä on sitä mieltä, että Magnitskin nimen poisjättäminen laimentaisi EU:n vastalauseen voimaa.

Daily Beastin mukaan Hautala ”lobbaa raivokkaasti” sen puolesta, että Magnitskin nimi jätetään pois laista.

”Yhtäkkiä hän muuttui. Heidi Hautalasta on tullut aivan pakkomielteinen tässä taistelussa; hän on kuin ristiretkeläinen”, sanoo nimettömäksi jäävä EU-parlamentin sisäpiiriläinen artikkelissa.

”Hänen kampanjansa on saanut kaikki Euroopan parlamentissa epäluuloisiksi.”

Hautalan mielestä Daily Beastin juttu on tarkoitushakuista mustamaalausta ja huonoa journalismia. Hän kertoo vastustavansa Magnitskin nimeä laissa, koska se on hänestä tarpeeton ja politisoi yleispäteväksi tarkoitettua lakia.

”Olen ajanut tätä lainsäädäntöä kauan. Minulle on tärkeää, että laissa määritellään objektiiviset kriteerit, eikä se kohdistu yhteen tapaukseen tai maahan. Sen pitää olla globaalisti toimiva.”

Sanktiolainsäädäntö koskee kaikkia maita, eikä viittauksen pitäisi Hautalan mielestä kohdistua vain Venäjään, vaan monet muut autoritääriset maat pitäisi huomioida yhtä lailla. Nyt keskustelu on kuitenkin Hautalan mielestä kummallisesti alkanut pyöriä Magnitskin nimen ympärillä.

Twitterissä Hautala huomauttaa, että toisin kuin Yhdysvalloissa, EU:ssa laeilla ei tavallisesti ole nimiä.
Väitteet lobbaamisesta ovat Hautalan mukaan liioittelua. Hän arvelee, että kyse on ”muutamasta keskustelusta”, joita hän on käynyt kollegojensa kanssa.

Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa tosin twiittaa, että Hautala toimii Magnitskin nimen poistamisen puolesta ”aika aktiivisesti”.
Daily Beastin artikkelissa siteerataan Hautalan sähköpostiviestiä ja väitetään Hautalan viittaavan EU:n Putinin-vastaiseen ”pakkomielteeseen”. Hautalan mukaan hän puhuu viestissä todellisuudessa vain Magnitski-pakkomielteestä, eikä viesti edes koskenut nyt käsiteltävää päätöslauselmaa vaan liittyi Tšetšeniaan. HS on nähnyt sähköpostin.

Hautalaan Magnitski liittyy siten, että Hautalan pitkäaikainen ystävä, venäläinen Andrei Nekrasov ohjasi muutama vuosi sitten The Magnitsky Act -nimisen dokumentin Magnitskin tapauksesta.

Putinia pitkään kritisoinut Nekrasov päätyi dokumentissaan siihen tulokseen, että läntinen käsitys Magnitskin kohtalosta perustui virheellisiin tietoihin. Dokumentin kansainvälisestä esittämisestä syntyi soppa vuonna 2016.

Heidi Hautala järjesti dokumentin näytöstä EU-parlamenttiin, mutta saksalais-ranskalainen tv-yhtiö Arte peruutti näytöksen viime hetkellä. Tämä johtui dokumentissa huonoon valoon joutuvan Browderin lakimiesten vaatimuksista, jotka yhtiö päätti käydä läpi.

Daily Beastin mukaan linkkiä Nekrasovin dokumenttiin on jaettu hiljattain vihreiden mepeille, ennen äänestystä Magnitskin nimen käyttämisestä.

Artikkelissaan Daily Beast toistaa tietoja, joita Heidi Hautala on pyrkinyt kumoamaan muun muassa Helsingin Sanomissa.

Daily Beastin mukaan Hautala järjesti parlamentin dokumenttinäytöstä yhdessä Magnitski-lakia vastustavan venäläisjuristin Natalia Veselnitskajan kanssa.

Hautala kiisti tiedon vuonna 2017. Hänen mukaansa kyseessä oli ”täysin pahantahtoinen väärinkäsitys”, joka oli lähtenyt leviämään kansainvälisessä mediassa Bill Browderin kautta. Hautala kiistää asian edelleen.

Browder piti kiinni tulkinnastaan twiitissään keskiviikkona.
Daily Beast on haastatellut myös Browderia, joka sanoo olevansa yllättynyt Hautalan ”muuttumisesta Venäjän liittolaiseksi”.

Browder on vuosikausia käynyt kampanjaa Putinia vastaan ja ollut myötävaikuttamassa Magnitski-lain säätämiseen. Hänelle on erityisen tärkeää, että laki tunnetaan nimenomaan Magnitskin nimellä.

Hautalan mielestä myös Daily Beastin juttu vaikuttaa Browderin propagandalta. Browder jakoi Hautalasta kertovan artikkelin Twitterissä, ja Hautalalle sataa nyt aggressiivisia kommentteja yhdysvaltalaisilta.

”Voisi kysyä, miksi Bill Browder lobbaa tätä asiaa parlamentissa? Hänelle ei tunnu olevan tärkeää muu kuin Magnitskin nimi”, Hautala sanoo.

Osa Browderin arvostelijoista on ollut myös sitä mieltä, että Browderin liiketoimet Venäjällä eivät olleet rehellisiä.

Venäjän syyttäjänvirasto etsintäkuulutti Browderin viime marraskuussa epäiltynä osuudesta lakimies Magnitskin kuolemaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  3. 3

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  4. 4

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  5. 5

   Timo Soini jättää politiikan

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Oikeus: Vainajan viimeistä tahtoa ei pidä huomioida, syksystä asti säilössä ollut ruumis on vietävä Helsingistä Rovaniemelle haudattavaksi

  8. 8

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  9. 9

   Antaako Helsinki vanhan jäähallin ilmaiseksi Garden Helsinki -hankkeelle? Arviot Nordiksen kunnosta vaihtelevat suuresti

  10. 10

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  8. 8

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää