Ulkomaat

Amerikkalainen uutis­sivusto: Heidi Hautala on ”Kremlin talutus­nuorassa”, Hautala pitää syytöksiä järjettöminä

Politiikkaan keskittyvä Daily Beast -uutissivusto kirjoittaa Hautalan kääntyneen Putin-kriitikosta Venäjän liittolaiseksi, koska hän ei halua hämärissä oloissa kuolleen Sergei Magnitskin nimeä EU:n sanktiolakiin. Hautala kiistää lehden väitteet täysin.

Yhdysvaltalainen uutissivusto Daily Beast on julkaissut seikkaperäisen artikkelin, jossa suomalaisen euroedustajan Heidi Hautalan (vihr) väitetään yrittävän vesittää Vladimir Putinin hallinnon vastaisia toimia EU:ssa.

Politiikkaan keskittyvän sivuston mukaan Hautala ”kampanjoi salaa” europarlamentin päätöslauselmaa vastaan, joka liittyy EU:n suunnitelmiin sanktioida ihmisoikeuksien rikkojia.

Daily Beast siteeraa virolaismeppi Indrek Tarandia, jonka mukaan Hautalan kaltaiset jarruttelijat ovat ”joko naiiveja hyödyllisiä idiootteja tai tietoisesti Kremlin talutusnuorassa”.

Daily Beastin mukaan Hautala ei vastannut sivuston kysymyksiin asiasta.

Helsingin Sanomille Hautala kiistää täysin Daily Beastin väitteet päätöslauselman vesittämisestä.

”Todella leimaavaa ja epämiellyttävää. Tästä tulevat mieleen Johan Bäckmanin jutut”, Hautala kommentoi.

”Jos katsoo, miten olen toiminut Venäjän ihmisoikeusasioissa, näissä väitteissä ei ole mitään järkeä.”

Päätöslauselmasta äänestetään ensi viikolla Euroopan parlamentin täysistunnossa ja Hautala on sen allekirjoittaja ja yksi kolmesta laatijasta. Daily Beastin väite, että Hautala haluaisi estää päätöslauselman, on siis Hautalan mukaan yksiselitteisesti väärä.

Daily Beastin esittämät väitteet ovat yllättäviä myös muun muassa siksi, että vuonna 2015 uutisoitiin, että Heidi Hautala on Venäjän ”mustalla listalla”. Listalla olevilla eurooppalaisilla poliitikoilla ei ole pääsyä Venäjälle. Daily Beastin mukaan Hautalan näkemykset olisivat sittemmin muuttuneet ”radikaalisti”, mutta Hautalan tietojen mukaan hän on yhä tuolla listalla.

Tapauksen keskiössä ovat EU:n ihmisoikeussanktiot, joista on puhuttu niin sanottuna Magnitski-lakina.

Nimi viittaa venäläisvankilassa hämärissä oloissaa kuolleeseen kirjanpitäjään Sergei Magnitskiin (1972–2009). Yhdysvaltalaisen sijoittajan William Browderin leivissä työskennelleen Magnitskin sanottiin paljastaneen venäläisviranomaisten suuren verohuijauksen ja maksaneen tästä hengellään.

Yhdysvallat sääti vuonna 2012 Magnitski-nimellä kulkevan lain, joka asetti pakotteita venäläisille virkamiehille, joiden epäiltiin vaikuttaneen tämän kuolemaan. Asiantuntija arvioi kesäkuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Magnitski-laki on hyvin kiusallinen presidentti Putinille ja iskee suoraan presidentin reviirille. Nyttemmin samaa lakia on ehdotettu sovellettavaksi myös esimerkiksi toimittaja Jamal Khashoggin murhaan osallistuneiden kohdalla.

Useat EU-maat ovat säätäneet vastaavia lakeja, joiden perusteella vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin tai korruptioon syyllistyneiltä ulkomaalaisilta voidaan estää pääsy maahan ja heidän omaisuuttaan jäädyttää.

Viime vuosina EU:ssa on keskusteltu koko EU:n kattavan lain säätämisestä. Tänä talvena EU-parlamentissa on puntaroitu myös sitä, tuleeko EU:n sanktiolaissa mainita Magnitskia nimeltä vai ei.

Osa mepeistä on sitä mieltä, että Magnitskin nimen poisjättäminen laimentaisi EU:n vastalauseen voimaa.

Daily Beastin mukaan Hautala ”lobbaa raivokkaasti” sen puolesta, että Magnitskin nimi jätetään pois laista.

”Yhtäkkiä hän muuttui. Heidi Hautalasta on tullut aivan pakkomielteinen tässä taistelussa; hän on kuin ristiretkeläinen”, sanoo nimettömäksi jäävä EU-parlamentin sisäpiiriläinen artikkelissa.

”Hänen kampanjansa on saanut kaikki Euroopan parlamentissa epäluuloisiksi.”

Hautalan mielestä Daily Beastin juttu on tarkoitushakuista mustamaalausta ja huonoa journalismia. Hän kertoo vastustavansa Magnitskin nimeä laissa, koska se on hänestä tarpeeton ja politisoi yleispäteväksi tarkoitettua lakia.

”Olen ajanut tätä lainsäädäntöä kauan. Minulle on tärkeää, että laissa määritellään objektiiviset kriteerit, eikä se kohdistu yhteen tapaukseen tai maahan. Sen pitää olla globaalisti toimiva.”

Sanktiolainsäädäntö koskee kaikkia maita, eikä viittauksen pitäisi Hautalan mielestä kohdistua vain Venäjään, vaan monet muut autoritääriset maat pitäisi huomioida yhtä lailla. Nyt keskustelu on kuitenkin Hautalan mielestä kummallisesti alkanut pyöriä Magnitskin nimen ympärillä.

Twitterissä Hautala huomauttaa, että toisin kuin Yhdysvalloissa, EU:ssa laeilla ei tavallisesti ole nimiä.
Väitteet lobbaamisesta ovat Hautalan mukaan liioittelua. Hän arvelee, että kyse on ”muutamasta keskustelusta”, joita hän on käynyt kollegojensa kanssa.

Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa tosin twiittaa, että Hautala toimii Magnitskin nimen poistamisen puolesta ”aika aktiivisesti”.
Daily Beastin artikkelissa siteerataan Hautalan sähköpostiviestiä ja väitetään Hautalan viittaavan EU:n Putinin-vastaiseen ”pakkomielteeseen”. Hautalan mukaan hän puhuu viestissä todellisuudessa vain Magnitski-pakkomielteestä, eikä viesti edes koskenut nyt käsiteltävää päätöslauselmaa vaan liittyi Tšetšeniaan. HS on nähnyt sähköpostin.

Hautalaan Magnitski liittyy siten, että Hautalan pitkäaikainen ystävä, venäläinen Andrei Nekrasov ohjasi muutama vuosi sitten The Magnitsky Act -nimisen dokumentin Magnitskin tapauksesta.

Putinia pitkään kritisoinut Nekrasov päätyi dokumentissaan siihen tulokseen, että läntinen käsitys Magnitskin kohtalosta perustui virheellisiin tietoihin. Dokumentin kansainvälisestä esittämisestä syntyi soppa vuonna 2016.

Heidi Hautala järjesti dokumentin näytöstä EU-parlamenttiin, mutta saksalais-ranskalainen tv-yhtiö Arte peruutti näytöksen viime hetkellä. Tämä johtui dokumentissa huonoon valoon joutuvan Browderin lakimiesten vaatimuksista, jotka yhtiö päätti käydä läpi.

Daily Beastin mukaan linkkiä Nekrasovin dokumenttiin on jaettu hiljattain vihreiden mepeille, ennen äänestystä Magnitskin nimen käyttämisestä.

Artikkelissaan Daily Beast toistaa tietoja, joita Heidi Hautala on pyrkinyt kumoamaan muun muassa Helsingin Sanomissa.

Daily Beastin mukaan Hautala järjesti parlamentin dokumenttinäytöstä yhdessä Magnitski-lakia vastustavan venäläisjuristin Natalia Veselnitskajan kanssa.

Hautala kiisti tiedon vuonna 2017. Hänen mukaansa kyseessä oli ”täysin pahantahtoinen väärinkäsitys”, joka oli lähtenyt leviämään kansainvälisessä mediassa Bill Browderin kautta. Hautala kiistää asian edelleen.

Browder piti kiinni tulkinnastaan twiitissään keskiviikkona.
Daily Beast on haastatellut myös Browderia, joka sanoo olevansa yllättynyt Hautalan ”muuttumisesta Venäjän liittolaiseksi”.

Browder on vuosikausia käynyt kampanjaa Putinia vastaan ja ollut myötävaikuttamassa Magnitski-lain säätämiseen. Hänelle on erityisen tärkeää, että laki tunnetaan nimenomaan Magnitskin nimellä.

Hautalan mielestä myös Daily Beastin juttu vaikuttaa Browderin propagandalta. Browder jakoi Hautalasta kertovan artikkelin Twitterissä, ja Hautalalle sataa nyt aggressiivisia kommentteja yhdysvaltalaisilta.

”Voisi kysyä, miksi Bill Browder lobbaa tätä asiaa parlamentissa? Hänelle ei tunnu olevan tärkeää muu kuin Magnitskin nimi”, Hautala sanoo.

Osa Browderin arvostelijoista on ollut myös sitä mieltä, että Browderin liiketoimet Venäjällä eivät olleet rehellisiä.

Venäjän syyttäjänvirasto etsintäkuulutti Browderin viime marraskuussa epäiltynä osuudesta lakimies Magnitskin kuolemaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Yhdysvaltalaiset teknologia­jätit eivät myy Huaweille komponentteja – Voiko yhtiö jatkaa matka­puhelinten valmistusta?

  8. 8

   Mies kiipeili Eiffel-tornissa yli kuuden tunnin ajan

  9. 9

   Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

  10. 10

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  8. 8

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  9. 9

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  11. Näytä lisää