Ulkomaat

Isisin leiristä löytyi suomalaisella aksentilla puhuva Sanna, joka haluaa takaisin Suomeen

Suomalainen nainen puhui uutiskanaville Isis-pakolaisten leirissä Syyriassa. Haastattelun antoi myös hänen 13-vuotias tyttärensä.

Jihadistijärjestö Isisin viimeisiltä mailta pakenee ihmisiä, jotka haluavat palata Suomeen.

Uutiskanava CNN:n uutisvideolla näkyy suomalainen nainen, jolle annetaan uutisessa nimi ”Sana”. Tittelin kohdalla nimen alla lukee ”suomalainen Isis-vaimo”.

Häntä haastatellaan pakenevien Isis-perheiden leirissä aavikolla Itä-Syyriassa. Länsiliittouma on kuljettanut bussilasteittain siviilejä pois Isisin viimeisiltä, tuhoon tuomituilta alueilta.

Nainen puhuu uutisessa englantia hyvin tunnistettavalla Suomi-aksentilla.

”Kyllä, haluan palata Suomeen nyt. Ehdottomasti, ehdottomasti, ehdottomasti.”

Suomalaisnainen sanoo CNN:lle, että hänen miehensä oli marokkolainen putkimies ja että elämä Isisin ”kalifaatissa” oli hyvää ennen kuin sota tavoitti heidät.

Australian yleisradioyhtiön ABC:n artikkelissa sama nainen esiintyy nimellä Sanna. Hän kertoo olevansa kotoisin Helsingistä ja odottavansa, että joutuu Suomessa vankilaan. Hänellä on neljä lasta.

”Halusimme päästä ulos jo yli kuukausi sitten, mutta ei ollut mitään tietä pois”, hän sanoo ABC:lle.

”Meidän koko perheemme matkusti. Aluksi se oli tavallista elämää kuten Suomessa, mutta sitten se muuttui.”

Sama suomalaisnainen näyttäisi esiintyvän Syyrian sotaan ja kurdeihin erikoistuneen toimittajan Mutlu Civiroglun twiitissä.
Civiroglun mukaan suomalaisnainen saapui Syyriaan Turkin kautta neljä vuotta sitten. Civiroglulle hän oli kertonut asuneensa myös Isisin surullisenkuuluisassa aiemmassa ”pääkaupungissa” Raqqassa.

”Hän oli naimisissa kahdesti. Hänen tyttärensä on nyt 13-vuotias ja myös naimisissa”, Civiroglu kirjoittaa twiitissään.

”Äiti sanoo, että nyt he haluavat mennä Suomeen, koska elämä on siellä helpompaa ja koska he haluavat elää siellä muslimeina.”

Brittiläinen uutiskanava Sky News haastatteli samassa leirissä Sannan 13-vuotiasta tytärtä, joka kertoo nimekseen Sumaya. Hän puhuu hyvää englantia suomalaisella aksentilla.

”Niin monet perheet jäivät ja paloivat pommituksissa. Nyt tämä on hirveää”, Sumaya sanoo. Hän oli vain kahdeksan vanha, kun perhe muutti Isisin ”kalifaattiin”.

Sky Newsin toimittajan mukaan perhe on nyt ”täynnä katumusta”, toisin kuin moni leirin perheistä.

”Haluan vain mennä Suomeen”, tyttö toteaa Sky Newsille.

Suojelupoliisin viestinnästä ei haluta kommentoida tätä yksittäistä tapausta. Supo kuitenkin vahvistaa, että tällaisia tapauksia on olemassa.

”Yleisesti ottaen on tiedossa, että alueella on ihmisiä, jotka ovat halukkaita palaamaan Suomeen”, sanoo Supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen HS:lle.

Hän ei halua tarkentaa näiden ihmisten määrää.

Voidaan siis kuitenkin sanoa ihmisiä, monikossa?

”Kyllä niin voidaan sanoa.”

Toistaiseksi konfliktialueelta on palannut Suomeen Supon arvion mukaan noin 20 ihmistä. Arviolta 15–25 on kuollut. Kaiken kaikkiaan alueelle matkusti Suomesta noin 80 aikuista ja 30 lasta.

Lisäksi Syyrian ja Irakin sodan konfliktialueella on voinut Suomen viranomaisten arvion mukaan syntyä toistakymmentä lasta, joilla on jonkinlainen kytkös Suomeen.

Suomen lain mukaan Suomen kansalaista ei voida estää palaamasta Suomeen. Myös sota-alueella suomalaisille syntyneisiin lapsiin suhtaudutaan suomalaisina, vaikka perhesuhteiden todentaminen ei välttämättä aina ole helppoa.

Suomessa on kuitenkin viime aikoina laajennettu terrorismirikosten määritelmiä.

Marraskuussa tuli voimaan laki, jossa esimerkiksi kaikenlainen terrorismirikoksen valmistelu muuttui rikolliseksi. Laitonta on muun muassa pommien teon itseopiskelu tai terrorismiin tähtäävän matkan valmistelu.

Terrorismiin liittyvästä matkustamisesta tehtiin rikollista jo aiemmin, joulukuussa 2016. Valtaosa Suomesta Isisin alueille lähteneistä teki matkansa kuitenkin Sannan tavoin ennen tuon lain voimaantuloa, eikä heitä siksi voi tämän lainkohdan perusteella syyttää.

Terrorijärjestöön kuuluminen ei Suomessa ole sellaisenaan rangaistavaa.

”Tämä sillä varauksella, että ’kuuluminen’ on tässä yhteydessä epäselvä käsite”, toteaa oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva.

Käsitteen epäselvyys nostetaan esiin myös hallituksen esityksen perusteluissa. Terroristijärjestöön kuulumista ei haluttu uudessakaan laissa kriminalisoida, koska rajaa olisi vaikea vetää: riittääkö esimerkiksi, jos ihminen vain viettää aikaa tiettyjen ihmisten kanssa?

”Nämä järjestöt eivät pidä jäsenrekistereitä tai anna toimintaan osallistuville jäsenkorttia”, kirjoitti oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) blogissaan.

Norjassa pelkkä terroristijärjestöön kuuluminen on rikos. Nyt vastaavaa lakia on säätämässä myös Ruotsin uusi hallitus.

Elokuusta lähtien Ruotsissa olisi rikollista osallistua terroristijärjestön toimintaan tavalla, joka ”on omiaan edistämään, vahvistamaan tai tukemaan terrorismijärjestöä”.

Lakiehdotus on herättänyt kysymyksiä. Olisiko esimerkiksi pantava tuomiolle naiset, jotka ovat Isisin alueilla kasvattaneet kotona lapsiaan ja mahdollistaneet näin miehen taistelutoiminnan?

Ruotsin lakiehdotuksen mukaan rikokseen voisivat syyllistyä myös järjestön ulkopuoliset, jotka ovat olleet ”sopimattomalla tavalla tekemisissä” järjestön kanssa.

Ruotsissa terrorismilait nousivat keskiviikkona jälleen uutisiin, kun kävi ilmi, että tunnettu Isis-taistelija Michael Skråmo jäi Syyriassa kurdiarmeijan vangiksi. Asiasta kertovat muun muassa Dagens Nyheter ja SVT.

Skråmo on Norjan kansalainen, mutta hän on kasvanut Ruotsissa. Hänen tiedetään rekrytoineen Isisin taisteluihin muita ruotsalaisia.

Skråmo matkusti Syyriaan Göteborgista vaimonsa ja neljän lapsen kanssa. Isisin alueilla parille syntyi vielä kolme lasta. Nyt vaimo on kuollut.

Norjan suojelupoliisi kertoo aloittaneensa Skråmon tapauksesta esitutkinnan.

Suomessa kaikki palaajat yritetään suojelupoliisin Lehtosen mukaan saada jollain tavalla viranomaistoiminnan piiriin myös silloin kun heitä ei epäillä rikoksista.

”Siihen on luotu viranomaisten yhteinen toimintamalli”, Lehtonen sanoo.

Sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kuvaa mallia tuoreessa blogikirjoituksessaan. Lähtökohtana on, että kaikkien palaajien kohdalla yritetään selvittää, mitä he ovat konfliktialueilla tehneet.

Mankkisen mukaan Suomeen palaavien lapsien kohdalla lastensuojelulla on tärkeä rooli.

”Lasten osalta on otettava huomioon kansainvälinen lapsen oikeuksien sopimus ja lastensuojelulaki sekä se, että he eivät ole voineet vaikuttaa matkustamispäätökseen eivätkä myöskään ole vastuussa vanhempiensa teoista.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  4. 4

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  9. 9

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  10. 10

   Mittavan vesivahingon korjaustyöt jatkuvat Helsinginkadulla: Uutta vesiputkea täytyy rakentaa 50 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää