Ulkomaat

The Washington Post: Trumpin lähi­piiri painosti ja uhkaili Trumpin entisiä oppi­laitoksia salaamaan hänen koulu­todistuksensa

Sisäoppilaitoksen johtajan mukaan Trumpin rikkaat tuttavat painostivat häntä luovuttamaan opintotietoja. Entinen lakimies lähetti uhkauskirjeen yliopistolle.

Liikemies Donald Trumpin entisen lukion rehtori sai vuonna 2011 esimieheltään määräyksen etsiä käsiinsä Trumpin koulutodistukset, koska ne piti kadottaa, kertoo yhdysvaltalaislehti The Washington Post.

Yksityisen New Yorkin sotilasakatemian silloinen rehtori Evan Jones kertoo lehdessä toimineensa määräyksen mukaan. Hän oli kaivanut Trumpin kansion esiin koulun kellarista ja luovutti sen esimiehelleen, sotilasakatemian silloiselle johtajalle Jeffrey Coverdalelle.

Jonesin ja Coverdalen mukaan Trumpin opintotietoja olivat vaatineet hänen entiset koulutoverinsa ja koulun johtokunnan vaikutusvaltaiset miljonäärit. He olivat painostaneet johtajaa ja vaatineet luovuttamaan Trumpin kansion heille.

Siihen Coverdale ei kuitenkaan ollut suostunut vaan oli ”kadottanut” Trumpin kansion. Hän ei tiedä, mitä tiedoille on tapahtunut sen jälkeen kun hän jätti koulun vuonna 2013.

Määräys rehtorille oli tullut muutama päivä sen jälkeen kun Trump oli vaatinut julkisesti silloista presidenttiä Barack Obamaa julkistamaan koulutodistuksensa. Trump ei vielä silloin ollut ehdolla presidentiksi mutta harkitsi Obaman haastamista vuoden 2012 vaaleissa.

Trump kiersi television keskusteluohjelmissa ja vihjaili, että Obama oli todellisuudessa ollut niin huono oppilas, ettei hänen koulumenestyksensä olisi riittänyt Columbian ja Harvardin huippuyliopistoihin, joista Obama on valmistunut.

Trump on usein kertonut olleensa erinomainen opiskelija. Hän ei ole julkistanut koulu- tai korkeakoulutodistuksiaan.

Vanhojen koulutodistusten hävittämisen nosti esiin myös Trumpin entinen pitkäaikainen lakimies Michael Cohen, kun hän todisti viime viikolla kongressin valiokunnissa.

Cohen kertoi, että yksi hänen työtehtävistään oli Trumpin maineen puolustaminen. Cohenin mukaan Trump oli käskenyt häntä uhkailemaan entistä lukiota, korkeakouluja ja SAT-tasokokeesta vastaavaa College Board -järjestöä, että ne eivät koskaan julkistaisi hänen arvosanojaan tai SAT-tuloksiaan.

Cohen kertoi, että hän oli lähettänyt oppilaitoksiin uhkauskirjeitä, joiden mukaan ne joutuisivat vastuuseen, jos tietoja julkaistaisiin. Kirjeessä Fordhamin yliopistolle Cohen vaati opintotietojen ”pysyvää sinetöimistä” ja sanoi, että tietojen julkistaminen olisi rikollinen teko, joka johtaa vankeuteen.

Fordhamin yliopisto vahvisti viime viikolla, että yliopisto oli saanut kirjeen Cohenilta ja lisäksi soiton Trumpin presidentinvaali­kampanjalta. Yliopisto kertoi vastanneensa, että se ei lain mukaan saa luovuttaa mitään opintotietoja ilman Trumpin lupaa.


Entinen sotilasakatemian rehtori Jones sanoi The Washington Postille, että hän ei tiedä, oliko Trumpin opintotietojen luovuttamista sotilasakatemialta vaatinut juuri Cohen. Coverdale kieltäytyi kertomasta, kuka häntä oli painostanut ja mihin hän oli piilottanut Trumpin kansion.

Kumpikaan ei halunnut kertoa lehdelle Trumpin koulumenestyksestä.

Valkoinen talo, Michael Cohen ja sotilasakatemian silloinen johtokunta eivät vastanneet Washington Postin kommenttipyyntöön.

Trump aloitti sotilasakatemiassa seitsemännen luokan syksyllä vuonna 1959 ja kävi sisäoppilaitosta viisi vuotta. Koulussa noudatettiin The Washington Postin mukaan kovaa kuria läheisen West Pointin sotakorkeakoulun mallin mukaan.

Trump on kertonut viihtyneensä sisäoppilaitoksessa hyvin. Lehden mukaan Trumpista oli hienoa voittaa kilpailuja siisteimmästä huoneesta tai parhaiten pedatusta sängystä. Opintosuorituksillaan hän ei erottunut joukosta.

Trump tunnettiin siitä, että hän oli hyvä baseballissa ja toi usein naisia koulun kampusalueelle.

 

Trumpista oli hienoa voittaa kilpailuja siisteimmästä huoneesta tai parhaiten pedatusta sängystä.

Lehden haastattelemien koulun entisten työntekijöiden ja oppilaiden mukaan koulun johtajan suostuminen Trumpin tietojen kadottamiseen johtui vaikeasta taloustilanteesta ja Trumpin erityisasemasta koulussa.

2000-luvun alussa Trump oli halunnut rakennuttaa kampukselle rakennuksen valmentajansa ja mentorinsa Theodore Dobiasin kunniaksi. Koulun johtokunta kieltäytyi ja pyysi sen sijaan rahalahjoitusta. Trump ei lahjoittanut lopulta mitään.

Vuonna 2010 koulu oli pahoissa veloissa. Entisten oppilaiden lähetystö tapasi Trumpin Manhattanilla ja pyysi seitsemän miljoonan dollarin lahjoitusta koulun pelastamiseksi. Tapaamisessa mukana olleen Trumpin entisen koulutoverin Richard Pezzullon mukaan Trump kieltäytyi kohteliaasti mutta tiukasti, koska hänen mukaansa kouluun sijoittaminen ei ollut hyvää liiketoimintaa.

Lähetystö tapasi Trumpin jälkeen myös Cohenin, joka oli suorasanaisempi.

”Cohen sanoi meille, että olisi hienoa, jos hänellä olisi niin paljon rahaa, että hän voisi ostaa koulun ja jyrätä sen matalaksi”, Pezzullo kertoi The Washington Postille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pankkien avain­luku­listat eivät kohta enää kelpaa, eikä se ole ainoa uuden direktiivin tuoma muutos – Näin maksaminen ja tunnistautuminen muuttuvat

  2. 2

   Entinen F1-kuljettaja Niki Lauda on kuollut

  3. 3

   Mangala Thenahandi on taistellut Irakissa, ja se auttaa taksin ratissa – Erikois­joukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  6. 6

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  7. 7

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  8. 8

   ”Pyöräviha” hämmentää Tiina Raninia, joka kulkee liki kaikki matkansa polkupyörällä – ”Välillä tuntuu, ettei fillarilla saa olla missään”

  9. 9

   Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, vihreät ja perus­suomalaiset kamppailevat lisä­paikasta

  10. 10

   ”Tieteestä on tullut uusi jumala”, ja Sarah Rosenblattista se on vaarallista – Näin koulutetut amerikkalaiset hurahtavat astrologiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  8. 8

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  9. 9

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää