Ulkomaat

Ihminen on sopeutunut haitalliseen maailman­järjestykseen, sanoo Amnesty Internationalin pää­sihteeri HS:lle

Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo haluaa ihmisoikeus­järjestön ilmastotyön kärkeen. Kansalaistottelemattomuus on yksi keinoista sen edistämiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo valittiin järjestön johtoon siksi, että hänellä on kokemusta kahdesta asiasta: ilmastonmuutoksesta ja kansalais­tottelemattomuudesta.

Amnesty on yksi maailman vanhimmista ihmisoikeusjärjestöistä. Sen tehtävänä on ollut puolustaa ihmisoikeus­loukkauksien uhreiksi joutuneita yksilöitä ja tuottaa luotettavaa tietoa eri maiden ihmisoikeustilanteesta.

Nyt eteläafrikkalaisen Naidoon suunnitelmissa on ajaa Amnesty uusille raiteille. Järjestön on yksittäisten ihmisoikeus­loukkausten lisäksi otettava laajemmin kantaa siihen, miten maailman pitää muuttua ilmastokriisin aikakautena.

”Ilmastonmuutos on kaikkein suurin ihmisoikeusongelma, sillä kuolleella planeetalla ei ole ihmisiä tai ihmisoikeuksia”, Naidoo sanoo HS:lle Amnestyn Suomen-osaston toimistolla.

Naidoo astui maailman suurimman ihmisoikeusjärjestön johtoon viime elokuussa vaikeana aikana.

Amnestyn johtoa on syytetty työntekijöiden kiusaamisesta ja syrjimisestä. Asian julkinen puiminen on horjuttanut järjestön uskottavuutta.

”Amnestyn ei olisi tarvinnut tehdä sisäisiä selvityksiä julkisiksi, mutta päätimme toimia niin silti. Kuinka voimme vaatia valtioilta läpinäkyvyyttä, jos emme itse noudata sitä?” Naidoo kysyy.

Hänen mielestään Amnestyn ongelmat ovat sekoitus pitkän ajan kuluessa muodostuneita rakenteellisia virheitä, paineistettua työkulttuuria ja yksilöiden epäonnistumisia. Hän myöntää, että järjestössä on paljon tehtävää, jotta luottamus saadaan rakennettua kestävälle tasolle.

Sitten järjestö voi keskittyä olennaiseen eli maailmanjärjestyksen muuttamiseen ilmastokriisin aikakautena.

Ilmastonmuutos ei perinteisesti ole kuulunut Amnestyn tai muidenkaan ihmisoikeusjärjestöjen tontille. Se on nähty erillisenä, ympäristöjärjestöjen piiriin kuuluvana asiana. Tämä on virhe, Naidoo sanoo.

Virhettä korjataan syksyllä New Yorkissa järjestettävässä huippukokouksessa, jonka teemana on ihmisen selviytyminen ilmastonmuutoksen ajassa. Sitä ovat järjestämässä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR ja monet ihmisoikeusjärjestöt.

 

”Meidän pitää ajatella uudestaan, mitä tarkoittaa olla ihminen tässä ajassa.”

Naidoon mielestä Amnestyllä ja muilla ihmisoikeusjärjestöillä on tärkeä rooli ilmastotaistelussa. Muiden tekemää työtä ei kuitenkaan kannata tehdä uudestaan. Sen sijaan Amnesty etsii ilmastoliikkeestä aukkoja, joissa järjestön sisäisestä erityisosaamisesta ja asiantuntijuudesta voisi olla hyötyä.

Sellainen aukko on löytynyt esimerkiksi ilmasto-oikeudesta, jossa Amnesty auttaa strategisten litigaatioiden tekemisessä. Strateginen litigaatio tarkoittaa sopivien yksittäistapausten etsimistä oikeuskanteita varten, jotta voidaan muuttaa oikeusjärjestelmiä ja yhteiskunnallisia olosuhteita laajemminkin.

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii valtavan muutoksen, jossa kaikki yhteiskunnan osa-alueet on mietittävä uudelleen. Nyt ihmiskunta ei tee tarpeeksi, Naidoo sanoo.

Hän siteeraa Albert Einsteinia, jonka mukaan hulluuden määritelmä on saman asian toistaminen uudestaan ja uudestaan eri tulosten toivossa. Sitä ihmiskunta tekee juuri nyt.

”Meidän pitää ajatella uudestaan, mitä tarkoittaa olla ihminen tässä ajassa”, Naidoo sanoo.

Ihminen on hänestä sopeutunut sellaiseen maailmanjärjestykseen, joka on sille haitallinen. Ylikulutusta, hurjia palkkaeroja, sotatoimiin upotettuja rahoja ja yleistä epätasa-arvoa pidetään normaaleina, vaikka niin ei tarvitsisi olla.

Ihmiskunnan pitäisi ”epäsopeutua”, Naidoo sanoo ja lainaa Martin Luther Kingin puhetta vuodelta 1965.

”Meidän täytyy epäsopeutua siihen, että järjestelmämme tuottaa luksusta harvoille ja kurjuutta monille.”

Puolen tunnin aikana Naidoo puhuu sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, valeuutisista, Donald Trumpista, alkuperäiskansojen oikeuksien polkemisesta, talousjärjestelmän kestämättömyydestä ja maailman varojen kerääntymisestä muutamien ihmisten käsiin.

Maailmassa on niin paljon pahaa, että oireiden hoitamisen sijaan pitäisi muuttaa koko pahuutta synnyttävä systeemi, Naidoo sanoo.

”Emme voi enää poimia niitä helppoja, matalalla roikkuvia hedelmiä, kerätä vähän rahaa ja allekirjoittaa vetoomuksia. Meidän täytyy ajaa suurta rakenteellista muutosta, joka vie aikaa.”

Visioiden lisäksi hänellä on myös konkreettisia ehdotuksia. Yksi on saastuttavien yritysten rahahanojen sulkeminen.

”Jos saamme sadat pankit maailmalla sanomaan, että ne eivät enää lainaa rahaa fossiilisia polttoaineita tuottaville tai sademetsää hakkaaville yrityksille, tulokset olisivat merkittäviä.”

 

Naidoo järkyttyi, kun hän kuuli Amnestyn Suomen-osaston tuoreesta raportista.

Suomestakin Naidoolla on sanansa sanottavana. Pohjoismaat olivat Naidoolle suuri inspiraation ja tuen lähde, kun hän taisteli apartheid­järjestelmää vastaan Etelä-Afrikassa. Pohjoismaat myös auttoivat tasa-arvoisen lainsäädännön kehittämisessä Mandelan aikana.

Siksi Naidoo järkyttyi, kun hän kuuli Amnestyn Suomen-osaston tuoreesta raportista, jossa arvostellaan suomalaista oikeusjärjestelmää seksuaalirikosten käsittelystä. Suomen lainsäädäntö ei täytä kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja, sillä seksuaalirikoksissa ei oteta huomioon suostumuksen puutetta.

”Olin šokissa, kun minulle kerrottiin, mitä Suomessa tapahtuu. Olen varma, että on vain ajan kysymys, kun järjen ääni voittaa ja Suomen hallitus päättää siirtyä 2000-luvulle lisäämällä suostumusperusteen lakiin.”

Naidoon mielestä kansalais­tottelemattomuus on erinomainen keino vaikuttaa maailman epäkohtiin. Hän aikoo luotsata myös Amnestyn suorempaan toimintaan, sillä sitä tämä aika hänen mielestään vaatii.

”Vaadittava muutos ei tapahdu valtioiden ja hallitusten tasolla, valitettavasti.”

Eniten Naidoota inspiroivat tällä hetkellä ympäri Eurooppaa ilmaston puolesta lakkoilevat nuoret. He kieltäytyvät menemästä kouluun perjantaisin, kunnes hallitukset ryhtyvät ilmastotoimiin vakavissaan.

Heidän takiaan Naidoo uskoo järkähtämättömästi siihen, että ihmiskunta pystyy vielä kääntämään suuntaansa.

”Muutoksen on oltava mahdollinen. Muuten ihmiskunta on matkalla kohti sukupuuttoa.”

Kuka?

Kumi Naidoo


 Syntynyt 1965 Etelä-Afrikassa.

 Amnesty Internationalin pääsihteeri elokuusta 2018 alkaen.

 Ympäristöjärjestö Greenpeacen johtaja vuosina 2009–2015.

 Perustanut lukuisia kansalaisjärjestöjä.

 Opiskellut politiikkaa Oxfordin yliopistossa.

 Aloitti aktivistiuransa 15-vuotiaana taistelemalla apartheidjärjestelmää vastaan Etelä-Afrikassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  3. 3

   Mies tuomittiin yli kolmen vuoden vankeus­rangaistukseen nuoren tytön raiskauksesta Oulussa

  4. 4

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  5. 5

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  7. 7

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  8. 8

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  9. 9

   Suurin osa ihmisistä ei tiedä pituuttaan ja jokaisen pitäisi mitata se

  10. 10

   Trump: Isisin viimeinen linnake Syyriassa kaatuu vielä tämän päivän aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  8. 8

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  11. Näytä lisää