Ulkomaat

Viisi vuotta sitten kadonnut Malaysia Airlinesin MH-370-lento on ilmailu­historian suurimpia mysteereitä: Kone vei mukanaan 239 ihmistä eikä hylkyä ole löytynyt

Edelleenkin on vain arvailuja siitä, mitä Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla olleelle koneelle saattoi tapahtua.

rac
Tasan viisi vuotta sitten sai alkunsa ilmailuhistorian kenties suurimmaksi jäänyt mysteeri, kun Malaysia Airlinesin lento MH370 nousi Kuala Lumpurin lentokentältä kello 0.41.

Lennon määränpää oli Peking, minne kone ei koskaan saapunut.


Konetta ei ole tähän mennessä löydetty. Koneessa oli kaikkiaan 239 matkustajaa ja miehistön jäsentä, eikä historiallisen mittavista etsinnöistä huolimatta heidän kohtaloistaan ole mitään varmuutta. Koneesta on löydetty vain muutamia palasia Intian valtameren rannoilta.


Boeing 777-200 -lentokoneen etsinnät lopetettiin tuloksettomina lopulta vasta viime vuonna. Koneen etsintäalue oli noin 200 000 neliökilometriä. Suomen pinta on vajaat 340 000 neliökilometriä.

Viimeinen havainto koneesta saatiin meren yltä läheltä Malesian ja Vietnamin ilmatilarajaa, 40 minuuttia nousun jälkeen. Tämän jälkeen kone kääntyi jyrkästi länteen. Malesialainen sotilastutka havaitsi koneen Malakan niemimaan länsipuolella.

Käännöksen syy on yhä mysteeri.


Koneen toisiotutkavastain eli transponderi ja koneen teknisiä tietoja lähettävä acars-järjestelmä lakkasivat toimimasta. Ne on myös voitu kytkeä pois ohjaamosta.

Satelliitti nappasi koneesta signaalin kuitenkin vielä kahdeksan aikaan aamulla, yli seitsemän tuntia sen nousun jälkeen.

Signaalista ei saatu määritettyä koneen sijaintia, mutta se todisti, että kone oli aamulla vielä ilmassa. Havainto teki etsintäalueesta valtavan. Lennon on arvioitu olleen tuhansia kilometrejä sivussa määrätyltä reitiltään.Koneen kapteeni oli kokenut malesialainen lentäjä Zaharie Ahmad Shah. Perämies oli tätä nuorempi Farik Abdul Hamid.

Viimeinen yhteys miehistöön saatiin kello 1.19. Tuolloin todennäköisesti perämies Hamid sanoi radion välityksellä lennonjohdolle: ”Selvä, hyvää yötä.”

Matkustajista valtaosa, 157, oli kiinalaisia. Malesialaisia matkustajia oli 38.


Lisäksi koneessa oli matkustajia Iranista, Yhdysvalloista, Kanadasta, Indonesiasta, Australiasta, Intiasta, Ranskasta, Uudesta Seelannista, Ukrainasta Venäjältä, Taiwanista ja Alankomaista.

Kaksi iranilaista miestä matkusti koneessa väärillä passeilla. Myöhemmin selvisi, että he olivat pyrkineet perheidensä luo Eurooppaan hakeakseen turvapaikkaa. Poliisin mukaan iranilaisilla ei tiedetä olleen yhteyksiä terrorijärjestöihin.

Vaikka lennon kohtalo saattaa hautautua ikuisiksi ajoiksi Intian valtameren syvyyksiin, kiinalainen maanviljelijä Li Eryou ei luovu toivosta.

Li soittaa edelleen joka lauantai lennolla olleen poikansa matkapuhelimeen ja toivoo, että joku vastaisi siihen.


”Poikani oli kylästämme ensimmäinen, joka pääsi lentämään lentokoneella”, Li kertoi uutistoimisto Reutersille vuosipäivän aikaan.

”Siitä on nyt kulunut viisi vuotta, mutta en ole koskaan luovuttanut, enkä aio luovuttaakaan. Tulen jatkamaan poikani etsintöjä.”

Koska konetta ei ole löytynyt, ei mitään varmuutta lennon ja sen kyydissä olleiden kohtalosta ole. Lukuisia eri arvioita mahdollisista tapahtumien kulusta on kuitenkin esitetty.

Tapahtumista on muun muassa seuraavanlaisia selityksiä:

Mekaaninen vika

Yksi teoria on, että koneen sähkötekniikassa olisi syttynyt tulipalo, ja niin koneen miehistö kuin matkustajatkin olisivat menneet tajuttomiksi savun vuoksi. Kone olisi jatkanut lentoaan kunnes polttoaine loppui, jonka jälkeen kone olisi syöksynyt Intian valtamereen.


Koneessa olleiden on arveltu myös muiden mahdollisten teknisten vikojen vuoksi menettäneen tajuntansa hapen puutteessa.

Malesian Airlines on myöntänyt, että koneessa oli rahtina 200 kiloa mobiililaitteissa käytettäviä litium-ioni-paristoja, jotka saattavat syttyä itsekseen tuleen.

Tarkoituksellinen onnettomuus

Lennon kapteenia Zaharie Ahmad Shahia on spekulaatioissa epäilty koneen tahallisesta pudottamisesta. Katoamisen jälkeen tiedotusvälineissä ruodittiin laajasti kapteenin henkistä terveydentilaa sekä poliittisia näkemyksiä.

Poliisi teki katoamisen jälkeen ratsian pilottien koteihin. Kapteeni Shahin kodista löytyi lentokonesimulaattori, jolla voi harjoitella lentoja. Tätä pidetään melko tavallisena lentäjien piirissä.

Mitään näyttöä kapteenin syyllisyydestä ei ole.


Terrori-isku

Vaikka mitään näyttöä terrorismista ei ole, ei se ole estänyt villejäkään spekulaatioita. On esimerkiksi väitetty, että kone olisi kaapattu iskua varten ja että Yhdysvallat olisi ampunut koneen siksi alas.

Salaliittoteoreetikot ovat myös muun muassa uskoneet, että koneen katoamisen taustalla on Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA, joka halusi koneesta tiettyjä henkilöitä.

Toisen salaliittoteorian mukaan koneen katoamisen taustalla on Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka niin ikään halusi koneesta tiettyjä henkilöitä tai esineitä. Teorian mukaan kone olisi voinut lentää tutkia vältellen avaruusalusten laukaisukeskukseen Kazakstanin Baikonuriin.


Edelleenkin koneessa kadonneiden omaiset vaativat, että etsintöjä jatkettaisiin, kunnes hylky on löytynyt.

Selvyyttä mysteeriin ei tuonut edes viime vuonna valmistunut lopullinen raportti tapahtumista. Raportin mukaan koneen kurssia muutettiin käsin, mutta juuri mistään muusta ei ole tietoa.

Malesiassa on jo harkittu, että etsintöjä mahdollisesti jatketaan, jos jotain uutta tietoa tulee esiin. Toistaiseksi omaisten on kuitenkin elettävä epätietoisuudessa.

”On kuin eläisin painajaista, jossa sama näytös pyörii päässäni uudelleen ja uudelleen”, äitinsä lennolla menettänyt Jiang Hui kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentin kanslia selittää, miksi Sauli Niinistön taskusta pilkotti kahvitilaisuudessa seteli

  2. 2

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  3. 3

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  4. 4

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  6. 6

   The Washington Post: Pohjois-Korea vaati Yhdysvalloilta kahta miljoonaa dollaria Otto Warmbierin hoidosta

  7. 7

   Sihteeriopisto-sivuston sulkeminen hiljensi Suomen seksikauppaa hetkellisesti, mutta toiminta siirtyi nopeasti muualle

  8. 8

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  9. 9

   Yhä useampi haluaa maksaa auton käytöstä, muttei autosta – Yhdysvalloissa tämä sai autokauppiaat raivoihinsa

  10. 10

   Johtuvatko Nokian vaikeudet huonoista tuotteista? – ”Aggressiivinen tulkinta”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  2. 2

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  3. 3

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 50 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  4. 4

   Helsingissä yksiöt viedään käsistä, ja nyt ihmisiä houkutellaan muuttamaan ”hotelliin” yksiön hinnalla

  5. 5

   Keksintö 1700-luvulta on parantanut hetkessä miljoonien etiopialaisten elämää, ja se on Suomen ansiota

  6. 6

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  7. 7

   Annika Saarikon päätös pani miettimään, pitäisikö suomalais­naisten oppia olemaan huonompia äitejä

  8. 8

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  9. 9

   Kamera puhelimella – HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittivät jopa ammattilaiskamerat

   Tilaajille
  10. 10

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  11. Näytä lisää