Ulkomaat    |   HS-analyysi

Vapaa maailma on puutarha viidakon keskellä, ja viidakko uhkaa taas kasvaa umpeen

Yhdysvaltalainen Robert Kagan ruotii kirjassaan liberaalin demokratian tilaa maailmassa, eikä se näytä hyvältä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland viittasi siihen tammikuussa globaalin eliitin kokoontumisajossa, maailman talousfoorumisssa Davosissa.


Freeland oli saanut sen lahjaksi Saksan ulkoministeriltä Heiko Maasilta, joka niin ikään on tunnustautunut faniksi.

Suomalaisista kansainvälisen politiikan vaikuttajista Alexander Stubb, nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja, kehui sitä helmikuussa Twitterissä.

Kyseinen ”se” on yhdysvaltalaisen Robert Kaganin kirja The Jungle Grows Back (”Viidakko kasvaa takaisin”).

Maailmanpolitiikkaa käsittelevää kirjallisuutta ilmestyy solkenaan, ja vain harva teos ylittää globaalin julkisuuskynnyksen. Kyse tapaa olla angloamerikkalaisista, yleensä yhdysvaltalaisista kirjoista.

Kaganin Viidakko-kirja kuuluu tähän suppeaan joukkoon. Se ilmestyi lokakuussa, ja kuluneena talvena se on niin sanotusti trendannut.

Kirjan perusviesti ei ole kaunis.

”Liberaali maailmanjärjestys on herkkä, eikä se ole pysyvä”, Kagan kirjoittaa.

”Se on kuin puutarha. Sitä piirittävät alati historian luonnonvoimat, viidakko, jonka köynnökset ja rikkakasvit uhkaavat jatkuvasti vallata sen.”

Ja edelleen:

”Maailmanjärjestys kuuluu niihin asioihin, joita ihmiset eivät ajattele ennen kuin ne ovat mennyttä.”

Robert Kagan, 60, on kommentaattori, kirjailija ja kolumnisti, joka on toiminut ulkopoliittisena taustavaikuttajana monessa (lähinnä republikaanien) presidentinhallinnossa. Kaganista on tavattu käyttää määrettä neocon, uuskonservatiivi.

Neocon-sana sai pahan kaiun vuonna 2003, kun presidentti George W. Bushin Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin. Neoconit olivat ulkopolitiikan haukkoja – kovien otteiden kannattajia – ja saivat yliotteen, kun ääri-islamilaiset terroristit olivat syyskuun 11. päivänä 2001 murhanneet tuhansia siviilejä Yhdysvaltain maaperällä.

Kagan ei ollut Bushin hallinnon leivissä, mutta hän oli kannattanut Irakin diktaattorin Saddam Husseinin syrjäyttämistä jo 1990-luvulla. Irakin sota osoittautui sittemmin kalliiksi virheeksi.


Viidakko kasvaa takaisin -kirjassa Kaganin neocon-tausta näkyy siinä, että hän korostaa liberaalin maailmanjärjestyksen perustuvan Yhdysvaltain voimaan.

”Nykyinen maailmanjärjestys on suosinut liberalismia, demokratiaa ja kapitalismia ei vain siksi, että ne ovat oikeita ja parempia – oletettavasti ne olivat oikeita ja parempia myös 1930-luvulla – vaan koska vuoden 1945 jälkeen maailman mahtavin kansakunta on ollut liberaali, demokraattinen ja kapitalistinen kansakunta.”

Kaganin teesi tuntuu järkeenkäyvältä. Vaihtoehtoisena historian kulkuna voi kuvitella, mitä Länsi-Euroopalle olisi tapahtunut, jos Yhdysvallat olisi kotiuttanut joukkonsa heti natsi-Saksan kukistuttua.

Olisi saattanut seurata kaaos, tai vielä pahempaa, Stalin yksin karkkikaupassa -tyyppinen tilanne.

Saksan liittotasavalta perustettiin Yhdysvaltain holhouksessa, ja holhoojalla oli satojentuhansien miehitysarmeija. Tulos oli onnistunut. Olisi rujoa ajatella vaihtoehtoista Eurooppaa, jossa Saksa ei olisi nykyisen kaltainen vakauden ankkuri.

Meitä liberaalin demokratian kannattajia on Euroopassa paljon, todennäköisesti ylivoimainen enemmistö. Käsite tarkoittaa, että järjestelmämme perustuu laajoihin vapauksiin ja kansanvaltaan.

”Valitettavasti pidämme maailmaamme itsestäänselvyytenä”, Kagan kirjoittaa. ”Olemme eläneet niin kauan liberaalin järjestyksen kuplassa, ettemme osaa kuvitella muunlaista maailmaa.”

Historian pitkässä kaaressa liberaalissa demokratiassa ei ole mitään itsestään selvää.

”Meidän täytyy hylätä kylmän sodan jälkeinen myytti, että liberalismi on ihmisen evoluution luonnollinen lopputulema, koska se voitti kommunismin. Viisituhatta vuotta tunnettua historiaa todistaa toisin.”

Toisin sanoen erilaiset sortovallan muodot ovat normi. Liberaali demokratia on poikkeus, puutarha viidakon keskellä.

1900-luvun loppu oli puutarhureiden kulta-aikaa. Kaganin laskelmien mukaan maailmassa oli vuonna 1939 noin tusinan verran demokratioita (Suomi oli siis harvinaisuus), ja nyt niitä on yli sata.

Suotuisa maailmanjärjestys on uhattuna niin sisältä kuin ulkoa. Kagan mainitsee Euroopasta muun muassa Unkarin, jonka änkyränationalistinen pääministeri Viktor Orbán on suorastaan suitsuttanut uutta epäliberaalia järjestystä.


Kaganin resepti on periaatteessa yksinkertainen: jos Orbánin Unkaria eivät kiinnosta Euroopan unionin perusperiaatteet, niin sittenhän sitä eivät varmaan kiinnosta myöskään EU:n tukimiljardit.

Käytännössä on mahdotonta rankaista jäsenmaata näin rajusti, siis leikata siltä tuet kokonaan. Mutta EU:n tulevissa rahoitusneuvotteluissa ei toivon mukaan ainakaan nössöillä. Puutarhan vaaliminen tarkoittaa sitä, että rikkaruohojen levittäjät maksavat teoistaan hintaa.

Kagan kaipaa Dean Achesonin ajattelutapaa. Acheson oli Yhdysvaltain ulkoministerinä vuodet 1949–53, ja hän oli muun muassa sotilasliitto Naton ja Maailmanpankin keskeisiä arkkitehtejä.

Myös Acheson piti maailmaa kaoottisena paikkana, jossa ”ei ole sääntöjä, ei erotuomaria eikä palkintoja kilteille pojille”.

1900-luvun hirvittävän alkupuoliskon opetus oli Achesonin mukaan selvä. Ei enää riitä, että Yhdysvallat ”istuskelee tuvassa ladatun haulikon kanssa, odottaen”.

Juuri näin Yhdysvallat nykyään toimii, Kagan kritisoi. Siis pyrkii parhaansa mukaan pysyttelemään loitolla ulkomaailman huolista, tuijottaa passiivisesti omaan napaansa ja unohtaa liittolaiset – tai peräti tölvii niitä loitommalle.

Robert Kaganin kritiikin osoite on ilmeinen, vaikka hänet mainitaan kirjassa harvoin nimeltä: Donald Trump.

Autoritaariset valtiot porskuttavat Kiinan ja Venäjän johdolla, ja käpertyminen ”Amerikka ensin” -ajatteluun jättää niille kentän vapaaksi.


”Itsevaltaisuus saattaa olla ihmisyyden vakio, säännönmukaisempi kuin liberalismi tai demokratia”, Kagan varoittaa.

Jo Trumpin edeltäjä Barack Obama aloitti Kaganin mukaan vaarallisen vetäytymisen Yhdysvaltojen globaalista vastuusta.

”Jos Obaman politiikka tarkoitti kolhuja liberaalille maailmanjärjestykselle, Trump työntää lausunnoillaan ja päätöksillään seipään sen läpi.”

Amerikkalaisten johtamalla maailmanjärjestyksellä on ollut myös kääntöpuolensa, minkä Kagan sentään muistaa todeta. Yhdysvallat on vuosikymmenien varrella veljeillyt lukemattomien sortohallitsijoiden kanssa ja tahrannut kätensä monissa sodissa ja vallankaappauksissa.

On silti huono vaihtoehto, Kagan argumentoi, ettei Yhdysvallat ollenkaan sitoudu liberaalin maailmanjärjestyksen vaalimiseen.

”Yhdysvallat näkee tämän järjestyksen ylläpitämisen hinnan, mutta ylläpitämättä jättämisen kustannuksia ei tiedetä.”

Robert Kagan viittaa Ernest Hemingwayn kirjaan Ja aurinko nousee. Siinä romaanihenkilöltä kysytään, miten hän meni konkurssiin. Vastaus kuuluu, että ”vähitellen ja sitten yhtäkkiä”.

Robert Kagan: The Jungle Grows Back. America and Our Imperiled World. Albert A. Knopf, 2018. 164 s.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Seitsemänlapsinen perhe oli matkalla kotiin, kun vastaan kaahasi auto moottori­tien väärää kaistaa – ”Jos olisin lähtenyt ohittamaan, olisi tullut suoraan nokkakolari”

  5. 5

   Intia varoitti Sri Lankan tiedustelua terroriuhasta vain tunteja ennen sunnuntain iskuja

  6. 6

   Suomen velkasuhde painui alle 60 prosentin, Kreikan ja Italian velkataakat kasvoivat suuremmiksi kuin koskaan aiemmin

  7. 7

   Iran uhkasi taas tukkia ”öljykaupan valtimon”, Hormuzin­salmen sulkeminen vaarantaisi maailman­rauhan ja -talouden

  8. 8

   Sdp:n johto ei langeta seuraamuksia Hussein al-Taeelle: ”Pidämme hyvänä sitä, että hän pyysi anteeksi”

  9. 9

   ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  5. 5

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  6. 6

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää