Ulkomaat

Uutuuskirja: Salaperäinen Taleban-johtaja mullah Omar piileksi vuosia amerikkalais­tukikohtien lähellä

Hollantilaistoimittajan kirjan mukaan amerikkalaisjoukot olivat tutkineet Omarin majapaikkana toimineen talon, mutta eivät huomanneet piilossa olevaa huonetta. Vuonna 2013 kuollut Omar ei kirjan mukaan johtanut Talebania vuoden 2001 jälkeen, toisin kuin liike sitkeästi väitti.

Afganistanissa toimivan Taleban-liikkeen edesmennyt perustaja mullah Muhammad Omar oli piileksinyt vuosikaudet Yhdysvaltain sotilastukikohtien lähistöllä, kertoo pitkään Afganistanissa työskennelleen hollantilaistoimittaja Bette Damin kirja.

Kirjasta kertovan The Guardian -lehden mukaan amerikkalaisjoukot olivat kerran jopa tutkineet talon, jonka piilohuoneessa Omar oli ollut.

Mikäli kirjan tiedot pitävät paikkansa, ne ovat noloja paljastuksia amerikkalaisille. Yhdysvallat käytti valtavasti sotilaallisia voimavaroja Omarin nappaamiseksi ja lupasi hänen päästään kymmenen miljoonan dollarin palkkion.

Salaperäistä ja toisesta silmästään sokeaa Omaria ei koskaan tavoitettu. Hän kuoli vuonna 2013, mutta hänen kuolemansa vahvistettiin vasta pari vuotta myöhemmin.

Taleban-liike suojeli terroristiverkosto al-Qaidan johtajaa Osama bin Ladenia. Syksyn 2001 terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja kukisti Taleban-hallituksen, mutta liikkeen käymä sota jatkuu yhä.

Kirja on myös mahdollisesti kiusallinen Talebanille, sillä liike väitti Omarin olleen sen johdossa vuoteen 2015 asti. Todellisuudessa Omar olisi luovuttanut johtajan tehtävät jo vuonna 2001, minkä jälkeen hän pakoili Yhdysvaltain joukkoja ja puuttui vain vähän talebanien tekemisiin.

Bette Damin kirjasta julkaistun otteen mukaan Omar oli hyödyllinen kaikille sodan osapuolille, vaikka hän ei Talebania johtanut eikä lopulta ollut enää elossakaan. Taleban-liikettä pidettiin kansan parissa korruptoituneena, mutta Omarin maine oli puhtoinen ja siten hänen väitetty johtajuutensa hyödytti talebaneja.

”Mullah Omar edusti hurskauden ja rehellisyyden ideologiaa, jonka avulla liike sai osakseen tukea 1990-luvulla käydyssä sodassa”, Dam kertoo kirjassa, joka julkaistiin hollanniksi viime kuussa ja josta julkaistiin englanninkielinen tiivistelmä otsikolla ”Mullah Omarin salainen elämä”.

Omar perusti Talebanin vuonna 1994, ja pari vuotta myöhemmin ääri-islamistinen liike nousi valtaan Afganistanissa.

Yhdysvalloille Omariin kohdistunut jahti antoi lisäoikeutuksen sodalle, jota perusteltiin Talebanin ja al-Qaida-järjestön kytköksellä. Yhdysvaltain vuonna 2001 alkanut sota Afganistanissa kuitenkin herpaantui, kun maa aloitti Irakin vastaisen hyökkäyksen keväällä 2003.

Yhdysvallat onnistui löytämään ja tappamaan Osama bin Ladenin Pakistanissa vasta toukokuussa 2011, miltei kymmenen vuotta syksyn 2001 terrori-iskujen jälkeen.


Bin Ladenin ja Omarin piilossa pysyminen olivat jatkuva mainehaitta Yhdysvaltain tiedustelulle ja sotakoneistolle, joita pidetään usein kaikkivoipina.

Yli 2 400 amerikkalaissotilasta on kuollut Afganistanissa, jossa Yhdysvallat käy historiansa pisintä sotaa.

Bette Damin kirjan mukaan Omar oli asunut neljä vuotta piilotalossa Zabulin maakunnan pääkaupungissa Qalatissa, lähellä paikallisen kuvernöörin virka-asuntoa ja Yhdysvaltain rakentamaa suurta sotilastukikohtaa. Kerran hän oli ollut pihamaalla, kun ohi kulki ulkomaisten sotilaiden joukko, mutta Omar onnistui piileskelemään polttopuupinon takana.

Toisella kerralla amerikkalaissotilaat olivat tulleet talon sisälle ja tutkineet kaikki huoneet – paitsi piiloseinän takana olleen huoneen, jossa Omar asui.

Amerikkalaisjoukkoja pelännyt Omar muutti Qalatista noin kolmenkymmenen kilometrin päähän kaakkoon Siurayn alueelle, ja hänelle rakennettiin piilomaja, jossa hän eli kuolemaansa asti. Häntä suojeli ja auttoi mies nimeltä Jabbar Omari, joka oli toiminut aiemmin kuvernöörinä Talebanin hallinnossa.

Pian muuttonsa jälkeen Yhdysvallat rakensi uuden tukikohdan, noin viiden kilometrin päähän Omarin uudesta piilopaikasta. Hän pelkäsi kiinni jäämistä ja piileskeli usein kastelujärjestelmää varten rakennetuissa tunneleissa, kirjassa kerrotaan.

Afganistanin tiedustelupalvelun kertoman tiedon mukaan Omar kuoli sairaalassa Pakistanin Karachissa. Tosiasiassa hän kuoli Damin mukaan Afganistanin Siurayssa, noin 150 kilometrin päästä Talebanin vanhasta tukikohtakaupungista Kandaharista.

Omar oli alkanut yskiä ja oksennella vuoden 2013 alkupuolella, ja pian hän kuoli sairauteen, joka ei käy kirjan otteesta ilmi. Hän kieltäytyi tarjouksesta, että hänet vietäisiin sairaalahoitoon Pakistaniin. Aiemmin on uutisoitu, että Omar olisi kuollut tuberkuloosiin.

Omar ei kirjan mukaan käyttänyt puhelinta viestimiseen. Hänellä oli vanha Nokian kännykkä, jossa ei ollut sim-korttia. Bette Damin mukaan Omar käytti puhelinta lukemiensa Koraanin säkeiden äänittämiseen.

Omarin hallitsema vanhoillinen ja julma Taleban-liike kielsi 1990-luvulla muun muassa afganistanilaisten tyttöjen opiskelun, naisten työnteon, musiikin, leijanlennätyksen, television ja korttipelit. Taleban-hallinto tarjosi suojapaikan al-Qaidan ja muiden äärijärjestöjen terroristeille.

Omar oli kuollessaan noin 55-vuotias.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

  4. 4

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  5. 5

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  6. 6

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  7. 7

   Nainen kavalsi 21 000 euroa kassasta, Suomen ainoa Unicef-kirpputori Suomessa lopettaa nyky­muotoisen toimintansa

  8. 8

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  9. 9

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  10. 10

   Kesä on valko­viinin aikaa, ja HS:n testissä kaksi erottui edukseen: Näissä hana­pakkauksissa hinta ja laatu ovat kohdillaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  2. 2

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  10. 10

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  11. Näytä lisää