Ulkomaat

Boeing 737 Max -koneiden lentäminen kiellettiin toistaiseksi koko Euroopassa

Kielto astuu voimaan kello 21 Suomen aikaa.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on päättänyt kieltää Boeing 737 Max -lentokoneiden operoinnin Euroopassa.

Kielto astuu voimaan kello 21 Suomen aikaa. EASA:n päätös kieltää Boeing 737 Max 8 ja Boeing 737 Max 9 -konemallien operoinnin koko Euroopassa. Päätös koskee myös Suomea.

Useat lentoyhtiöt, kuten Norwegian ja TUI, kertoivat tiistaina poistavansa konemallin toistaiseksi käytöstä. Norwegianilla on verkkosivujensa mukaan kyseisiä Boeing 737 Max 8 -koneita 18 kappaletta. TUI:lla puolestaan on verkkosivujensa mukaan kyseisiä koneita neljä kappaletta.

Norwegianilta ei osattu alkuillasta Suomen aikaa kertoa HS:lle, mitkä ovat päätöksen vaikutukset Norwegianin lentoliikenteeseen Suomessa.

Lentokiellosta ilmoittivat tiistaina myös Australia, Malesia ja Omanin sulttaanikunta.

Boeing sanoi tiistaina luottavansa edelleen täysin konemallin turvallisuuteen.

Alla oleva kuva näyttää kaikki Max 8 koneet, jotka olivat Euroopassa ilmassa noin kello neljän aikaan tiistaina.


Etiopian lentoturma herätti epäilykset tyyppiviasta

157 ihmistä kuoli sunnuntaina, kun Kenian Nairobiin matkalla ollut upouusi Ethiopian Airlinesin matkustajakone Boeing 737 Max 8 putosi maahan.

Koneen mustat laatikot löytyivät maanantaina, mutta onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset ovat määränneet Boeingin tekemään pikaisia parannuksia Max 8 -mallin toimintoihin.

Huolta uuden konetyypin turvallisuudesta on herättänyt erityisesti tieto, että sama konetyyppi oli mukana toisessa tuhoisassa onnettomuudessa lokakuussa. Tuolloin Indonesiassa kuoli lentokoneen maahansyöksyssä 189 ihmistä, ja myös tämän onnettomuuden syytä tutkitaan yhä. Molemmissa onnettomuuksissa lentäjät raportoivat vaikeuksista pian nousun jälkeen.


Spekulaatio mahdollisesta tyyppiviasta alkoi jo Indonesian onnettomuuden jälkeen.

Muun muassa yhdysvaltalaislehti The New York Times kertoi tuolloin, että Boeing toi Max-sarjan koneet markkinoille kiireesti vastauksena kilpailija Airbusin uusille malleille.

737 Max -koneisiin asennettiin uuden mallin vaatimia lisäohjelmistoja, muun muassa koneen kallistuskulmaa automaattisesti säätävä MCAS-toiminto. Boeing kuitenkin vakuutti, että edeltävän 737-sarjan lentäjät voivat ohjata uusia koneita ilman lisäkoulutusta, ja koneet tulevat siten suhteessa halvoiksi lentoyhtiöille.

New York Timesin mukaan Euroopan viranomaiset vaativat alun perin lentäjille lisäkoulutusta mutta luopuivat vaateista, kun Yhdysvaltojen ilmailuhallinto näytti Boeingille vihreää valoa. Esimerkiksi Brasiliassa sen sijaan päädyttiin vaatimaan lisäkoulutusta.


Monet maat ovat poistaneet konemallin käytöstä

Ethiopian Airlines, Comair ja Cayman Airways kertoivat maanantaina poistaneensa varmuuden vuoksi kaikki Boeing 737 Max -malliset koneensa käytöstä, kunnes onnettomuuden syy selviää.

Samoin tekivät Indonesian ja Etelä-Korean halpalentoyhtiöt sekä Mongolian kansallinen lentoyhtiö Mongolian Airlines..

Aikaisemmin tiistaina Singapore määräsi konetyypille lentokiellon maan ilmatilassa. Myös brasilialainen Gol Airlines, Aeromexico, Aerolineas Argentinas ja Vietnam pitävät koneet toistaiseksi maassa, uutistoimisto AFP kertoi.

Myös Kiina on kieltänyt konetyypin käytön toistaiseksi. Kiinan viranomaiset perustelevat päätöstä Etiopian ja Indonesian turmien samankaltaisuudella.


Konetyyppi on sen sijaan yhä käytössä Yhdysvalloissa, Venäjällä, Dubaissa ja Intiassa.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset kertoivat maanantaina uskovansa Boeing 737 -mallisten koneiden olevan lentokelpoisia. He kuitenkin määräsivät Boeingin tekemään muutoksia lentokonemallin toimintoihin viimeistään huhtikuussa, kertoo brittilehti The Guardian.

Boeingin osakekurssi sukelsi uutistoimistojen mukaan onnettomuuden jälkeen yli 9 prosenttia.

Myös Suomessa operoi Boeing 737 Max 8 -koneita

HS:n tietojen mukaan Suomessa operoivista lentoyhtiöistä ainakin Royal Air Maroc ja Fly Dubai käyttävät Boeing 737 Max 8 -tyypin koneita ja saattavat lentää niillä Suomeen.

Suomalaisilla lentoyhtiöillä ei ole käytössä Boeing 737 Max -koneita, joten Liikenne- ja viestintävirastolla ei ole viranomaisena tarvetta puuttua niiden käyttöön, Henttu toteaa.

”Kansalliset lentoviranomaiset voivat vain kieltää tai asettaa rajoituksia omien yhtiöidensä konetyypeille. Seuraamme tilannetta ja toivomme, että asianosaiset tekevät tarvittavat toimet. Isossa kuvassahan kysymys on matkustavan yleisön luottamuksesta ilmailujärjestelmään.”

Päävastuu on nyt Hentun mukaan lentokoneen valmistajalla eli Boeingilla ja tyyppihyväksynnän antaneella Yhdysvaltain ilmailuhallinnolla FAA:lla, mutta kansallisilla viranomaisilla ja lentoyhtiöillä on myös oma vastuunsa kannettavana.

”Jos syyksi osoittautuu tyyppivika eivätkä FAA ja Boeing reagoi riittävillä toimenpiteillä, on isoja vaikeuksia odotettavissa.”

Boeing on luvannut pikaisen päivityksen

Myöhään maanantaina Boeing ilmoitti tekevänsä ”tulevina viikkoina” tietokoneohjelmiston päivityksen kaikille Max 8 -mallin koneille. Yhtiön mukaan se on jo useiden kuukausien ajan kehittänyt lennonohjausjärjestelmää tehdäkseen ”turvallisesta lentokoneesta vieläkin turvallisemman”, Guardian kertoo.

Yhdysvaltain ilmailuhallinnon (FAA) mukaan Boeing aikoo samalla parantaa myös koulutusvaatimuksiaan ja lentäjien ohjeistusta MCAS-järjestelmään ja sen kehittämiseen liittyen.

Yhdysvaltain viranomaiset sanovat olevansa valmiit puuttumaan asiaan heti, jos he havaitsevat koneissa turvallisuusongelmia.

Boeing 737 Max 8 -malliin liittyvät epäilyt ovat Guardianin mukaan saaneet matkustajat vaatimaan tietoa siitä, millä koneella heidän lentonsa tehdään. Lisäksi he haluaisivat oikeuden perua matkansa, jos konetyyppi ei ole heidän mukaansa turvallinen.

Liikenne- ja viestintäviraston ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan kummassakin tapauksessa on viitteitä siitä, että Max 8 -koneissa olisi tyyppivika korkeusohjausjärjestelmässä.

”Mielenkiinto on nyt MCAS-toiminnossa, jonka käyttöön Boeing on antanut jo edellisen onnettomuuden jälkeen ohjeistusta.”

MCAS on Boeingin uusiin lentokoneisiin rakennettu järjestelmä, joka estää koneen nousun jyrkkään kulmaan painamalla sen nokkaa alaspäin automaattisesti.

”Aikaisessa vaiheessa kyse on kuitenkin spekulaatiosta ja faktoja on vähän. Nyt keskeistä on lentotallennetietojen purkaminen.”

Mustat laatikot sisältävät äänitteen koneen ohjaamosta ja dataa lennon kulusta.

Lue lisää: Tällainen on ongelmista syytetty MCAS-ominaisuus

 


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  2. 2

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   ”Pyöräviha” hämmentää Tiina Raninia, joka kulkee liki kaikki matkansa polkupyörällä – ”Välillä tuntuu, ettei fillarilla saa olla missään”

  5. 5

   Kilogramman uusi määritelmä astui voimaan

  6. 6

   Laura selaa ja somea ja hyväilee samalla puolisoaan – ”Kuulostaa kauhealta”, hän sanoo, muttei tiedä mitä tehdä

   Tilaajille
  7. 7

   Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, vihreät ja perus­suomalaiset kamppailevat lisä­paikasta

  8. 8

   Entinen F1-kuljettaja Niki Lauda on kuollut

  9. 9

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  10. 10

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  6. 6

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  8. 8

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää