Ulkomaat    |   HS-analyysi

Talebanin perustaja mullah Omar on historian salaperäisimpiä hirmuvaltiaita, ja uutuuskirjan tiedot hänestä ovat ällistyttäviä

Nimenomaan kadonneena Omar hyödytti Afganistanin sodan molempia osapuolia, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Ville Similä.

Mies istui mökissä, kuunteli radiota ja mietti omiaan. Mökin rauha ei häiriintynyt, vaikka miehestä oli luvattu kymmenen miljoonan dollarin palkkio ja etsijöinä oli maailman mahtavin sotajoukko.

Mies onnistui piileskelemään etsijöiltä 12 vuotta ja koki lopulta luonnollisen kuoleman.

Hän oli mies, joka perusti Talebanin, mullah Muhammad Omar.

Hollantilainen toimittaja Bette Dam on kirjoittanut mullah Omarin viimeisistä vuosista kirjan. Lopputulos on ällistyttävä.

Kirja on julkaistu vasta hollannin kielellä, mutta erinomaisen englanninkielisen johdannon voi lukea tästä. Johdannon perusteella kirja kääntää päälaelleen kaiken, mitä Omarin myöhemmistä vuosista on luultu tiedettävän.

Damin mukaan Omar eli aivan kävelymatkan etäisyydellä yhdysvaltalaistukikohdista Afganistanissa. Yhdysvaltain tiedustelukoneistolle väite on täydellinen nöyryytys – vuosikausia Yhdysvallat etsi Omaria Pakistanista.

Tarkemmin piileskelyn vaiheista voi lukea tästä.

Mullah Omarin aiheuttamaa kärsimystä on vaikea yliarvioida. Hänen perustamansa jihadistinen Taleban-liike muutti Afganistanin painajaismaiseksi paikaksi, jossa stadioneilla järjestettiin julkisia teloituksia ja naiset suljettiin neljän seinän sisään.

Omar on historian salaperäisimpiä hirmuvaltiaita. Hän oli ujo, syrjäänvetäytyvä ja jo 1990-luvulla vainoharhainen. Hänestä on julkaistu vain neljä epäselvää valokuvaa.

Yhdysvaltain asevoimien koodinimi Omarille oli osuvasti Blanco. Hänestä ei tiedetty juuri mitään. Tyhjän tilan saattoi täyttää haluamallaan tavalla.

Alusta pitäen Omar käytti myyttejä hyväkseen. Hän oli taustaltaan mitätön maalaissaarnaaja alemmasta keskiluokasta. Vuonna 1993 hän onnistui keräämään taakseen uskomattoman nopeasti edenneen sotajoukon.

Talebanin syntymyyttinä on raiskaustarina. Tarinan mukaan erään sotaherran joukot olivat raiskanneet naisen Etelä-Afganistanin Kandaharissa. Saarnamies Omar keräsi joukon opiskelijoita ja kylänmiehiä, otti raiskaajat kiinni ja hirtti panssarivaunun tykkiin.

Oli samantekevää, onko tarinassa totta edes siteeksi. Afganistan oli kyllästynyt kaoottiseen väkivaltaan, jossa kymmenet asejoukot taistelivat toisiaan vastaan.


Muutaman kymmenen talibin eli uskonnonopiskelijan porukka paisui nopeasti ja valtasi koko Afganistanin vain kahdessa vuodessa.

Kun Afganistan luhistui Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen 2001, Omar katosi täydellisesti.

Toimittaja Dam metsästi Omarin jälkiä Afganistanissa kuuden vuoden ajan. Lopulta hän pääsi haastattelemaan tämän henkivartijaa.

Henkivartijan kertomuksen mukaan Omar piilotteli etsijöiden silmien alla tavallisessa afganistanilaistalossa. Yhdysvaltain lupaaman löytöpalkkion olisi voinut lunastaa, jos olisi keksinyt kurkata komeroon. Sen takana salahuoneessa istui Omar.

Toisen kerran partio käveli vierestä, kun Omar ja henkivartija olivat jaloittelemassa aidatulla pihalla. He piiloutuivat halkomotin taakse.

Myöhemmin Omar muutti pieneen mökkiin, josta pääsi pakenemaan kastelukanaviin. Etsijät olivat kosketusetäisyydellä.

Damin mukaan Omar vetäytyi 2000-luvulla vähittäin Talebanin johtamisesta.

Talebanin toimiva johto kokoontui Pakistanin Quettassa. Aluksi Omar toimitti kokouksiin määräyksiään ja mielipiteitään kasetilla, mutta lopetti senkin vuonna 2007, kun lähetti jäi kasetteineen kiinni.

Silti Omarilta kysyttiin mielipidettä vielä silloin, kun Taleban päätti aloittaa alustavat rauhanneuvottelut vuonna 2012. Hän hyväksyi asian.

Vuodet kuluivat Omarin piilopirtissä. Hän ei tavannut muita kuin henkivartijaansa. Hän kokkaili joskus ja äänitti puheitaan Nokian karvalakkipuhelimella, jossa ei tietenkään ollut sim-korttia.

Kaksikko kuunteli radiota. He puhuivat harvoin, silloinkin kuiskien.

Toukokuun toisena päivänä 2011 darinkielinen radiolähetys toisteli Osama bin Ladenin nimeä. Omar oli paštunkielinen ja ymmärsi Afganistanin toista valtakieltä daria huonosti.

”Miksi he puhuvat hänestä?” Omar kysyi.

Henkivartija sanoi, että bin Laden oli kuollut.

Omar ei vastannut mitään.

Mullah Omarista ei tosiaan voi puhua mainitsematta saudiarabialaista Osama bin Ladenia. Kaksi jättiläistä – kumpikin lähes kaksimetrinen – liittoutuivat 1990-luvulla kammottavin seurauksin.

Sokea talutti rampaa. Bin Laden käytti kävelykeppiä, Omar oli menettänyt toisen silmänsä Afganistanin sisällissodassa.

Ellei Omar olisi suonut bin Ladenille turvapaikkaa Afganistanista 1996, al-Qaida ei olisi saanut tilaa koulutusleireilleen. Syiden ja seurausten ketjua voi jatkaa niin pitkälle kuin kehtaa.

Omar itse ei ollut kiinnostunut ulkomaista. Taleban oli ja on afganistanilainen liike.

Tiivistelmän perusteella toimittaja Bette Dam on tehnyt kirjassaan perinpohjaista työtä, ja tietoja on pyritty tarkastamaan huolellisesti. Tähänkin tarinaan jää silti aukkoja.

Peruskysymys ei lakkaa ällistyttämästä: Miten tiedustelu epäonnistui niin pahasti juuri Omarin kohdalla?

Kuinka monta tuhatta asuntoa Yhdysvaltain erikoisjoukot käänsivätkään ympäri perustuksia myöten, ja silti juuri Omarin salaovi jäi tutkimatta? Kuinka monta miljoonaa dollaria Yhdysvallat käytti vihjeisiin paljon pienemmistä kaloista, ja silti kukaan ei vinkannut Omarista?

Damin mukaan kyläläiset tiesivät, että piiloteltu mies oli korkea-arvoinen Taleban-komentaja. Kyläläisille ei paljastettu, että hän oli juuri kymmenen miljoonan dollarin mies Omar, mutta paljon pienempienkin johtajien lunnaat houkuttelivat rutiköyhän maan asukkaita.

Dam tekee terävän huomion. Nimenomaan kadonneena Omar hyödytti sodan kaikkia osapuolia. Tyhjän miehen saattoi edelleen täyttää haluamallaan tavalla.

Talebaneille Omar nousi pyhimykseksi. Mitä pidempään hän pysyi piilossa, sitä häikäisevämmäksi sädekehä kirkastui.

Vielä enemmän myytti hyödytti Yhdysvaltoja. Tehtävä Agfanistanissa ei ollut täytetty niin kauan kuin Omar oli elossa. Yhdysvallat tarvitsi vihollisen, jolla on kasvot, vaikka niistä ei olisikaan kuin neljä valokuvaa.

”Yhdysvalloille ajatus, jonka mukaan mullah Omar aktiivisesti johti joukkojaan yhteistyössä al-Qaidan kanssa, palveli väitettä, jonka mukaan Afganistanin miehityksen alkuperäiset syyt olivat yhä voimassa”, Dam kirjoittaa.

Tietenkin Yhdysvallat olisi mieluummin tappanut tai vanginnut Omarin. Eihän kukaan tiennyt, ettei Omarilla ollut enää Talebanin johdossa roolia.

Tässä kohdassa Dam muistaakin olla lähteelleen kriittinen. Henkivartijan väitettä Omarin vähäisestä roolista Talebanin johdossa ei enää voi tarkistaa, sillä muutkin Quettan suuran jäsenet ovat jo kuolleet.

Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat Osama bin Ladenin Pakistanissa vapunpäivänä 2011.

Mullah Omar ei kuollut rytinällä vaan hiljaa hiipuen. Hän vajosi eristyksessä yhä syvemmälle mietteisiinsä. Kun henkivartija kysyi, eikö hän kaipaa edes lapsiaan, Omar sanoi olevansa Jumalalle kiitollinen siitä, mitä hänellä on.

Henkivartijan mukaan Omar sairastui, kieltäytyi hoidosta ja kuoli mökissään huhtikuussa 2013.

Talebanille myytti Omarista oli niin tärkeä, ettei uusi johto raaskinut paljastaa hänen kuolleen. Kun kuolema kaksi vuotta myöhemmin selvisi, liike oli revetä pöyristyksestä kahtia.

Mikä oli Omarin viesti maailmalle? Seuraajat penkoivat Omarin vähät tavarat. Mitään ei löytynyt.

Ei viimeistä viestiä, ei toivomusta seuraajasta, ei edes viestiä perheelle, ei sanaakaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  5. 5

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää