Ulkomaat

Senaatti uhmasi Trumpia ja äänesti avun lopettamisesta Saudi-Arabialle Jemenin sodassa

Presidentti Donald Trump on vannonut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos esitys päätyy hänelle asti. Myös republikaaneissa on tyytymättömyyttä Trumpin lepsua saudipolitiikkaa kohtaan.

Yhdysvaltain senaatti äänesti keskiviikkona sotilaallisen avun lopettamisesta Saudi-Arabialle Jemenin sodassa.

Äänestystulos oli selvä viesti presidentti Donald Trumpille mutta myös Saudi-Arabialle.

Yhdysvallat tukee Jemenissä saudeja muun muassa ilmaiskujen kohteiden osoittamisessa. Saudi-Arabia on osa Persianlahden maiden liittoumaa, joka puolustaa Jemenin hallitusta huthikapinallisia vastaan.

Avustusjärjestöjen mukaan ainakin 60 000 ihmistä on kuollut sotatoimissa ja jopa 85 000 lasta nääntynyt nälkään sodassa, joka alkoi vuonna 2015. YK:n mukaan kyse on pahimmasta humanitaarisesta kriisistä maailmassa.

Presidentti Trump voi käyttää veto-oikeuttaan ja kumota senaatin päätöksen. Näin hän keskiviikkona myös sanoi tekevänsä.

Päätös on siis republikaanienemmistöiseltä senaatilta uhmakas, vaikka ei vielä täysi kapina. Äänestys päättyi täpärästi 54–46, kun seitsemän republikaanisenaattoria äänesti esityksen puolesta.

Jos Trump päätyisi käyttämään vetoaan, se olisi ensimmäinen kerta hänen kaksivuotisen kautensa aikana.

Ennen kuin esitys päätyy Trumpin pöydälle, kongressin toisen kamarin edustajainhuoneen pitää hyväksyä esitys toistamiseen. Se hyväksyi esityksen jo kertaalleen helmikuussa selvästi 248–177, mutta toinen äänestys tarvitaan, koska äänestys on tuotu käsittelyyn uudestaan.

Senaatti hyväksyi tuen lopettamisen jo joulukuussa. Tuolloin edustajainhuoneessa oli vielä republikaanienemmistö, eikä ei se ottanut esitystä käsittelyynsä. Nyt voimatasapaino on välivaalien tuloksen myötä muuttunut.

Päätöksessä on kyse pikemminkin Trumpin ja saudien liian läheisiksi koetuista poliittisista suhteista. Sotilaallisesti Yhdysvaltain tuki saudeille on Jemenissä melko ohut.

Kannattajat haluavat painostaa Trumpia, joka näyttää sallivan ihmisoikeuksille kintaalla viittaavalle Saudi-Arabialle aivan mitä tahansa. Republikaaneissakin ollaan tyytymättömiä siihen, että Trump on katsonut toimittaja Jamal Khashoggin raakaa murhaa läpi sormiensa.

Moni on toisaalta sitä mieltä, että kysymys vastatoimista Khashoggin murhalle pitäisi ratkaista erillisenä eikä sotkea sitä sotaan.

Toisen perustelun mukaan Yhdysvallat voisi menettää vaikutusvaltansa saudeihin, jos Saudi-Arabia pantaisiin liian tiukoille. Trumpin mukaan Saudi-Arabia on tärkeä liittolainen, jonka tukeminen on välttämätön vastavoimaksi Irania vastaan. Hallinnossa on paljon niitä, joiden mielestä Iranin vastustamisen varjolla voidaan sallia mitä tahansa.

Iran tukee Jemenin sodassa huthikapinallisia.

Äänestyksessä piti ratkaista kysymyksiä, joiden vastaukset eivät ole aivan selvät. Onko Jemenin monimutkainen konflikti sota, ja jos on, onko ilmaiskujen kohdentaminen sotatoimiin osallistumista?

Senaatti siis päätyi siihen, että vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä. ”Me olemme tukeneet ja joissain tapauksissa ottaneet aktiivisesti osaa tähän sotaan”, sanoi republikaanisenaattori Mike Lee uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Avustamme ulkovaltaa pommittamaan vastustajiaan kiistattomassa sodassa.”

Vastustajien mielestä asia ei taas kuulu senaatin päätettäväksi, koska Yhdysvaltain joukot eivät aktiivisesti ota osaa taisteluihin. Presidentti voi tietyin rajoituksin määrätä joukkoja ja sotilasoperaatioita ilman kongressin hyväksyntää.

Senaatti voi murtaa presidentin veto-oikeuden kahden kolmanneksen erolla molemmissa kamareissa. Tähän ei esityksen puolustajilla ainakaan toistaiseksi ole läheskään tarpeeksi kannatusta.

Pakottaminen veton käyttöön söisi poliittista pääomaa Trumpilta, jolla on tällä viikolla edessään toinenkin murhe. Perjantaina senaatti äänestää Trumpin julistaman kansallisen hätätilan kumoamisesta. Hätätilan varjolla Trump yrittää saada rajamuuriinsa rahoituksen, jota kongressi ei ole hänelle suonut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää