Ulkomaat

Senaatti uhmasi Trumpia ja äänesti avun lopettamisesta Saudi-Arabialle Jemenin sodassa

Presidentti Donald Trump on vannonut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos esitys päätyy hänelle asti. Myös republikaaneissa on tyytymättömyyttä Trumpin lepsua saudipolitiikkaa kohtaan.

Yhdysvaltain senaatti äänesti keskiviikkona sotilaallisen avun lopettamisesta Saudi-Arabialle Jemenin sodassa.

Äänestystulos oli selvä viesti presidentti Donald Trumpille mutta myös Saudi-Arabialle.

Yhdysvallat tukee Jemenissä saudeja muun muassa ilmaiskujen kohteiden osoittamisessa. Saudi-Arabia on osa Persianlahden maiden liittoumaa, joka puolustaa Jemenin hallitusta huthikapinallisia vastaan.

Avustusjärjestöjen mukaan ainakin 60 000 ihmistä on kuollut sotatoimissa ja jopa 85 000 lasta nääntynyt nälkään sodassa, joka alkoi vuonna 2015. YK:n mukaan kyse on pahimmasta humanitaarisesta kriisistä maailmassa.

Presidentti Trump voi käyttää veto-oikeuttaan ja kumota senaatin päätöksen. Näin hän keskiviikkona myös sanoi tekevänsä.

Päätös on siis republikaanienemmistöiseltä senaatilta uhmakas, vaikka ei vielä täysi kapina. Äänestys päättyi täpärästi 54–46, kun seitsemän republikaanisenaattoria äänesti esityksen puolesta.

Jos Trump päätyisi käyttämään vetoaan, se olisi ensimmäinen kerta hänen kaksivuotisen kautensa aikana.

Ennen kuin esitys päätyy Trumpin pöydälle, kongressin toisen kamarin edustajainhuoneen pitää hyväksyä esitys toistamiseen. Se hyväksyi esityksen jo kertaalleen helmikuussa selvästi 248–177, mutta toinen äänestys tarvitaan, koska äänestys on tuotu käsittelyyn uudestaan.

Senaatti hyväksyi tuen lopettamisen jo joulukuussa. Tuolloin edustajainhuoneessa oli vielä republikaanienemmistö, eikä ei se ottanut esitystä käsittelyynsä. Nyt voimatasapaino on välivaalien tuloksen myötä muuttunut.

Päätöksessä on kyse pikemminkin Trumpin ja saudien liian läheisiksi koetuista poliittisista suhteista. Sotilaallisesti Yhdysvaltain tuki saudeille on Jemenissä melko ohut.

Kannattajat haluavat painostaa Trumpia, joka näyttää sallivan ihmisoikeuksille kintaalla viittaavalle Saudi-Arabialle aivan mitä tahansa. Republikaaneissakin ollaan tyytymättömiä siihen, että Trump on katsonut toimittaja Jamal Khashoggin raakaa murhaa läpi sormiensa.

Moni on toisaalta sitä mieltä, että kysymys vastatoimista Khashoggin murhalle pitäisi ratkaista erillisenä eikä sotkea sitä sotaan.

Toisen perustelun mukaan Yhdysvallat voisi menettää vaikutusvaltansa saudeihin, jos Saudi-Arabia pantaisiin liian tiukoille. Trumpin mukaan Saudi-Arabia on tärkeä liittolainen, jonka tukeminen on välttämätön vastavoimaksi Irania vastaan. Hallinnossa on paljon niitä, joiden mielestä Iranin vastustamisen varjolla voidaan sallia mitä tahansa.

Iran tukee Jemenin sodassa huthikapinallisia.

Äänestyksessä piti ratkaista kysymyksiä, joiden vastaukset eivät ole aivan selvät. Onko Jemenin monimutkainen konflikti sota, ja jos on, onko ilmaiskujen kohdentaminen sotatoimiin osallistumista?

Senaatti siis päätyi siihen, että vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä. ”Me olemme tukeneet ja joissain tapauksissa ottaneet aktiivisesti osaa tähän sotaan”, sanoi republikaanisenaattori Mike Lee uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Avustamme ulkovaltaa pommittamaan vastustajiaan kiistattomassa sodassa.”

Vastustajien mielestä asia ei taas kuulu senaatin päätettäväksi, koska Yhdysvaltain joukot eivät aktiivisesti ota osaa taisteluihin. Presidentti voi tietyin rajoituksin määrätä joukkoja ja sotilasoperaatioita ilman kongressin hyväksyntää.

Senaatti voi murtaa presidentin veto-oikeuden kahden kolmanneksen erolla molemmissa kamareissa. Tähän ei esityksen puolustajilla ainakaan toistaiseksi ole läheskään tarpeeksi kannatusta.

Pakottaminen veton käyttöön söisi poliittista pääomaa Trumpilta, jolla on tällä viikolla edessään toinenkin murhe. Perjantaina senaatti äänestää Trumpin julistaman kansallisen hätätilan kumoamisesta. Hätätilan varjolla Trump yrittää saada rajamuuriinsa rahoituksen, jota kongressi ei ole hänelle suonut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää