Ulkomaat

Brittiparlamentti hylkäsi esityksen uudesta EU-kansan­äänestyksestä, mutta päätti lykätä brexit-päivää ainakin kesään

Brexit-päivä lykkääntyy kesäkuun loppuun, jos Britannian ja EU:n neuvottelema brexit-sopimus hyväksytään vihdoin ensi viikolla. Jos sopimus ei mene silloinkaan läpi, jää lykkäyksen pituus auki. Lykkäykseen tarvitaan vielä muiden EU-maiden suostumus.

Lontoo

Britannian parlamentti päätti torstai-iltana, että brexit-päivää tulee lykätä. Hallituksen esitys voitti äänin 412–202.

Pääministeri Theresa May ehdottaa nyt, että hän neuvottelee muun EU:n kanssa lyhyestä lykkäyksestä brexit-päivään, jos alahuone hyväksyy Britannian ja muun EU:n neuvotteleman erosopimuksen ensi keskiviikkoon mennessä.

Lykkäystä tarvitaan, jotta Britannia ehtii saada esimerkiksi kaiken EU-eroon liittyvän lainsäädännön ajan tasalle.

Jos taas alahuone ei hyväksy brexit-sopimusta ensi viikolla eli kolmannellakaan yrittämällä, voi edessä olla EU-eron lykkääntyminen epämääräiseen tulevaisuuteen. May on pelotellut brexitin kannattajia erosopimuksen taakse sanomalla, että pitkä lykkäys voi vaarantaa koko brexitin.

Uutta EU-kansanäänestystä alahuone ei sen sijaan halua.

Ehdotus uudesta kansanäänestyksestä sai tyrmäyksen torstai-iltana äänin 334–85. Monet parlamentaarikot, lähinnä labourista, pidättäytyivät. Ehdotuksen takana oli brexitiä vastustavia kansanedustajia yli puoluerajojen.

Mayn hallitukselle pieni voitto

Ennen äänestystä brexitin lykkäämisestä alahuoneessa äänestettiin kansanedustajien tekemistä muutosehdotuksista, joita oli alun perin neljä.

Muutosehdotuksista ensimmäinen koski uutta EU-kansanäänestystä, jonka parlamentti siis hylkäsi. Toinen varsinainen muutosehdotus oli hanke, jonka mukaan alahuone ottaisi vallan brexitistä ensi viikolla ja äänestyttäisi maaliskuun lopulla eri toimintavaihtoehdoista.

Tämäkin kaatui, mutta hyvin niukasti äänin 314–312. Se oli täpärä voitto Mayn hallitukselle.

Kolmas muutosehdotus tuli työväenpuolueelta. Ehdotus vaati lisää aikaa alahuoneen brexit-kannan määrittelyyn sekä asettui sekä hallituksen neuvottelemaa brexit-sopimusta että sopimuksetonta eroa vastaan. Tämäkin kaatui äänin 318–302.

Neljäs ehdotus halusi tukkia kolmannen äänestyksen brexit-sopimuksesta, mutta ehdotus vedettiin pois.

Äänestettävät muutosehdotukset valitsee aina alahuoneen puhemies.


Jo ennen torstai-illan äänestyksiä oli selvää, ettei brittihallituskaan halua uutta EU-kansanäänestystä. Myöskään alahuoneen torstainen uuden kansanäänestyksen tyrmäys ei ollut mikään yllätys. Pikemminkin sitä voisi kuvailla poliittiseksi lämmönmittaukseksi.

”En usko, että uusi kansanäänestys ratkaisisi mitään – – se vain syventäisi kahtiajakoa”, varapääministeri David Lidington sanoi torstaina alahuoneessa ennen äänestysten alkamista.

Myöskään pääoppositiopuolue työväenpuolue ei halunnut lähteä tukemaan uutta kansanäänestystä torstai-iltana, vaikka puolue on lupaillut aiemmin toista.

”Tämä ei ole oikea päivä lähteä uuden äänestyksen kannalle – – nyt äänestetään brexit-päivän lykkäyksestä”, labourin brexit-vastaava Keir Starmer sanoi alahuoneelle välihuutelujen kaikuessa.

Uuden EU-kansanäänestyksen puolesta puhui sen sijaan muun muassa Skotlannin kansallispuolueen SNP:n ryhmänjohtaja Ian Blackford:

”EU-jäsenyys on paras sopimus, jonka voimme saada.”

Tusk toivoo EU-maiden suostuvan lisäaikaan

Keskiviikkona alahuone päätti, että EU-eroa ilman erosopimusta ei pitäisi tapahtua missään olosuhteissa. Kanta voitti äänin 321–278.

Brexit tapahtuu kuitenkin lain mukaan automaattisesti 29. päivä maaliskuuta, jos mistään muusta ei ole sovittu.

Brittihallitus suunnitteleekin nyt, että Britannian ja EU:n neuvottelema brexit-sopimus tuodaan vielä kerran alahuoneen äänestykseen viimeistään ensi keskiviikkona. Parlamentti on kaatanut sopimuksen jo kuluvan viikon tiistaina sekä tammikuun puolivälissä.

Jos sopimus ei mene läpi kolmannellakaan kerralla, suunnittelee hallitus antavansa parlamentille kaksi viikkoa aikaa äänestää eri vaihtoehdoista uudeksi brexit-suunnaksi, varapääministeri Lidington sanoi alahuoneessa.Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan twiittasi torstaina, että hän toivoo EU-maiden suhtautuvan avoimin mielin pitkäänkin brexitin lykkäämiseen, jos Britannia tarvitsee lisäaikaa brexit-strategiansa selvittämiseen.
Brexit-päivän lykkäämiseen tarvitaan kaikkien muiden EU-maiden suostumus. Suostumus heltiää mitä todennäköisimmin ainakin lyhyehkölle ajanjaksolle.

Brittiparlamentti on tyrmännyt nyt sekä brexit-sopimuksen että brexitin ilman sopimusta.

Muita keinoja edetä ovat brexitin lykkääminen (alahuone kannattaa, mutta lykkäys edellyttää yhä muiden EU-maiden hyväksyntää), EU-eroilmoituksen peruminen (hallitus ja parlamentin enemmistö eivät halua perua), uusi EU-kansanäänestys (hallitus ja alahuoneen enemmistö vastustavat) sekä ennenaikaiset parlamenttivaalit yhdistettynä johonkin edelliseen (konservatiivit eivät halua uusia vaaleja, koska pelkäävät menettävänsä hallitusvallan).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää