Ulkomaat

Espanjalaislehti: CIA oli mukana hyökkäyksessä Pohjois-Korean lähetystöön Madridissa

Espanjan viranomaisten tutkimuksissa on paljastunut, että kahdella lähetystöön tunkeutuneista miehistä on yhteys Yhdysvaltojen tiedustelupalveluun CIA:han, kertoo El País -lehti.

Espanjan poliisi ja tiedustelupalvelu ovat yhdistäneet helmikuussa Pohjois-Korean suurlähetystöön Madridissa tehdyn iskun Yhdysvaltojen keskustiedustelupalveluun CIA:han, kertoo espanjalaislehti El País.

22. helmikuuta kymmenen naamioitunutta miestä tunkeutui lähetystöön, sitoi kahdeksan pakalla ollutta ihmistä ja laittoi pussit heidän päähänsä, kertoo uutistoimisto Reuters. Uhreja myös pahoinpideltiin ja kuulusteltiin.

Tunteja myöhemmin tekijät pakenivat mukanaan työntekijöiden tietokoneet ja puhelimet.

El Paísille puhuneiden espanjalaisviranomaisten mukaan kaksi miehistä on nyt tunnistettu, ja molemmilla on yhteyksiä CIA:han.

CIA on kieltänyt osallisuutensa, mutta espanjalaisviranomaisten mukaan ”epäuskottavasti”.

Viitteet Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun osallisuudesta voivat vaikuttaa vakavasti suhteitaan lämmittelevien maiden väleihin, arvioi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. Hyökkäys lähetystöön tapahtui vain päiviä ennen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin huippukokousta Vietnamissa.

Tapausta käsitellään Espanjan korkeimmassa oikeudessa, joka voi määrätä tunnistetut hyökkääjät pidätettäväksi. El Paísin lähteiden mukaan CIA:n osallisuutta on sen sijaan hyvin vaikea todistaa oikeudessa.

Jos pitäviä todisteita ilmenee, Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean lisäksi myös Yhdysvaltojen ja Espanjan välit kärsisivät.

El Paísin hallituslähteiden mukaan tällainen hyökkäys liittolaiselta olisi ”mahdoton hyväksyä”. Yhdysvallat ei olisi ainoastaan toiminut Espanjan maaperällä kysymättä lupaa, vaan kyse olisi diplomaatteja suojelevien kansainvälisten sääntöjen rikkomisesta.

Hyökkäyksestä tekee erityisen vakavan sen väkivaltaisuus ja näkyvyys, kun sitä vertaa esimerkiksi tavallisempiin ja hienovaraisempiin verkkohyökkäyksiin, El País analysoi.

Espanjalaisviranomaiset luonnehtivat hyökkäystä ammattimaiseksi, kuin ”sotilassolun” tekemäksi.

Hyökkäys paljastui, kun yksi uhreista pääsi vapaaksi ja pakeni toisen kerroksen ikkunasta. Naapurit kuulivat naisen hätähuudot ja kutsuivat poliisin paikalle.

Poliisille oven avasi kuitenkin mies, joka kertoi kaiken olevan hyvin. Minuutteja myöhemmin kaksi lähetystön ajoneuvoa kiisi ulos lähetystöstä. Kyydissä oli myös oven avannut mies.

Autot löytyivät hylättyinä läheiseltä kadulta.

Sisältä lähetystöstä poliisi löysi kahdeksan uhria, joita oli pidetty panttivankina jo kaksi tuntia. Heitä oli hakattu ja he vaikuttivat pelokkailta. Kaksi tarvitsi hoitoa.

Höykkäyksen tavoitteena oli El Paísin lähteiden mukaan saada tietoja Pohjois-Korean entisestä Espanjan-suurlähettiläästä Kim Hyok-cholista.

Lähettiläs karkotettiin Espanjasta vuonna 2017 Pohjois-Korean laittoman ydinaseohjelman vuoksi.

Kim Hyok-cholista on sittemmin tullut avainhahmo Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välisissä neuvotteluissa, kertovat El País ja BBC. Hän oli mukana järjestämässä myös maiden johtajien viimeisintä tapaamista Vietnamissa.

Tapaamisessa oli tarkoitus puhua Pohjois-Korean riisumisesta ydinaseista, mutta se päättyi äkillisesti, eikä sopimuksia syntynyt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää