Ulkomaat

Paljastiko jo lokakuun tuhoisa onnettomuus Boeing-mallin vian? Grafiikka näyttää turmien saman­kaltaisuuden

Lentodatan perusteella koneiden korkeus näyttää pudonneen noin 15–20 sekunnin jaksoissa.

Lentodata viittaa useiden tutkijoiden mukaan alustavasti siihen, että Indonesian ja Etiopian turmakoneilla oli samankaltaisia ongelmia ohjausjärjestelmän kanssa, kertoi sanomalehti The New York Times.

Lion Airin Boeing 737 -kone syöksyi mereen Jaavan edustalla viime lokakuussa. Turmassa kuoli 189 ihmistä. Ethiopian Airlines -yhtiön Boeing 737 taas syöksyi maahan Etiopian Addis Abeban lähistöllä viime sunnuntaina. Tässä turmassa kuoli 157 ihmistä.

Kummassakin tapauksessa kone oli Boeingin uutta Max 8 -tyyppiä.

Video näyttää, millainen kone Boeing 737 Max 8 on:


Lue lisää: HS-analyysi: Boeing tekohengitti kasaan koneen, joka nyt pelottaa ihmisiä: Näistä syistä kohuttu Max syntyi

Turmissa mukana olleiden Boeing-mallien kaltaiset koneet on nyt asetettu lentokieltoon ympäri maailmaa.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA päätti tiistaina koko Eurooppaa koskevasta lentokiellosta. Vastaavaan päätökseen ovat päätyneet myös esimerkiksi Yhdysvallat ja Kanada.

Lentokieltojen taustalla ovat muun muassa satelliittipaikannuksen avulla saadut tiedot Etiopian turmakoneen liikkeistä. Koneen liikehdinnän on kerrottu näyttävän samanlaiselta kuin Indonesian turmassa tuhoutuneen lentokoneen.

Lentoprofiilit samankaltaisia

Kummankaan onnettomuuden syy ei ole selvillä, ja onnettomuustutkinta kestää vähintään kuukausia.

Molempien koneiden nousunopeus alkoi pudota pari minuuttia nousun jälkeen. Koneet tekivät korjausliikkeitä, mutta pian nousunopeus putosi taas.

Tällainen oli Ethiopian Airlinesin turmakoneen lentoreitti:Kummassakin onnettomuudessa myös lentoprofiilit vaikuttavat samankaltaisilta.

Indonesialaisen Lion Airin lentotiedoista piirretty kuvaaja näyttää tehneen siksakkia. Nousunopeuden pudotus toistui noin 15–20 sekunnin välein.

Ethiopian Airlinesin saatavilla oleva lentodata ei ole yhtä selkeä eikä täydellinen, mutta siinäkin näkyy koneen tehneen useita korjausliikkeitä.

Lentojen kulku näkyy oheisessa grafiikassa:


MCAS-järjestelmä ongelmien taustalla?

Alustavat tiedot näyttävät viittaavan siihen, että automaattiohjauksen sakkauksenestojärjestelmä MCAS on saattanut toimia virheellisesti ja kääntää koneen nopeaan laskuun.Boeing 737:n kaltaiset lentokoneet tekevät normaalisti pientä liikettä, mutta liikkeen toistumisväli on joko noin 5–8 sekuntia tai noin minuutin. Noin 15 sekunnin frekvenssi voi viitata vikoihin MCAS-järjestelmässä, kertoo lentotekniikan professori John Hansman Jr. Massachusetts Institute of Technology -yliopistosta.

”Saatavilla olevan datan perusteella Lion Airin [ja Ethiopian Airlinesin] tapauksissa on samankaltaisuuksia, jotka toistuvat 15 sekunnin välein. Se saattaa viitata samaan ilmiöön”, Hansman sanoo The New York Timesille.

Lentodatan tuottaneen yrityksen Aireonin toimitusjohtajan Don Thoman mukaan data ”selvästi osoittaa, että lentokoneessa oli jotain vikaa”.

”Ja se on jotain, mikä [valmistajan] pitäisi selvittää hyvin tarkasti.”

Näin viranomaiset kertoivat Lion Airin lokakuun 2018 onnettomuudesta:


Boeingin 737-koneiden Max-versioiden moottorit ovat liki 400 kiloa painavampia kuin koneen edeltäjässä. Siksi ne asennettiin Maxissa tavallista edemmäksi siiven etureunalle.

Näin saatiin toivottu suorituskyky, mutta koneen käyttäytyminen muuttui. Kone saattaa ikään kuin keulia. Boeing asensi tästä syystä kaikessa hiljaisuudessa koneisiin MCAS-järjestelmän.

Boeing viesti tästä ominaisuudesta lentoyhtiöille puutteellisesti, minkä epäillään liittyvän tuoreisiin onnettomuuksiin. Pilotit siis luulevat lentävänsä kuin vanhalla 737:llä, kunnes – etenkin nousun aikana – tietokone saattaa alkaa tehdä omiaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää