Ulkomaat

EU valmistautuu myöntämään Britannialle pitkänkin jatkoajan – brittimepille brexitin seuraaminen on ”kuin hyppäisi veitsimereen”

Toukokuun eurovaalit lähestyvät vääjäämättä. Strasbourgissa mepit suhtautuvat Britannian EU-eroprosessiin väsymyksellä, surulla ja kauhullakin. EU:n pitäisi päästä suunnittelemaan omaakin tulevaisuuttaan, sanoo Henna Virkkunen (kok).

Strasbourg

Britannian työväenpuolueen meppi Jude Kirton-Darling on seurannut viikon brexit-äänestyksiä toivoen, että ”joku aikuinen vihdoin astuisi kuvioihin.”

”Pääministeri Theresa Mayn sopimus on kuollut, mutta tarvitsemme edelleen jonkin järkevän ulospääsyn tilanteesta”, hän sanoo työhuoneessaan Strasbourgissa.

Kirton-Darlingin mielestä brexit on ”kamala idea”, ja brittien pitäisi saada vielä kerran äänestää siitä, erotaanko EU:sta tietyllä sopimuksella vai jäädäänkö unioniin. Tätä varten Britannia tarvitsee tilaa ja aikaa organisoitua uudelleen.

”On sekä Britannian että EU:n jäljelle jäävien jäsenmaiden etu, ettei brexit pääty taloudelliseen katastrofiin.”

Tiistaina britit hylkäsivät jälleen Theresa Mayn brexit-sopimuksen, keskiviikkona he hylkäsivät sopimuksettoman brexitin, ja torstai-iltana he äänestävät, halutaanko brexit-neuvotteluille jatkoaikaa.

Alun perin brexitin on ollut määrä tapahtua 29. maaliskuuta eli kahden viikon kuluttua. May on sanonut jatkoajan takarajan olevan kesäkuun loppu, sillä muussa tapauksessa Britannian on osallistuttava eurovaaleihin.Näillä näkymin Mayn sopimuksesta äänestetään vielä kerran ensi keskiviikkona.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi torstaina vetoavansa EU:n johtajiin, että Britannialle voitaisiin tarjota myös pidempää jatkoaikaa, jos se auttaa brittejä yksimielisyyden saavuttamisessa. Eurooppa-neuvosto kokoontuu seuraavan kerran Brysselissä ensi viikon lopulla.
On epäselvää, kuinka pitkä tämä pidempi jatkoaika voisi olla. Brittiparlamentaarikot ovat ehdottaneet vuoden loppua, mutta EU:n virkamiesjohdosta on väläytetty myös esimerkiksi vuotta 2021.

Britit kyllä haluttaisiin pitää EU:ssa, mutta moni mepeistä vaikuttaa tuskastuneelta brittien vatvomiseen. Epävarmuus on suurta, ja toukokuun eurovaalit ovat koko ajan lähempänä.

”Jos britit hakevat pidempää jatkoaikaa, se on ongelmallista Euroopan unionin kannalta. Kyllä me haluaisimme nähdä, että Britannialla on joku suunnitelma”, Henna Virkkunen (kok) sanoo.

EU:n täytyy suunnitella myös omaa tulevaisuuttaan, ilman brittejä tai heidän kanssaan. Esimerkiksi EU:n budjettikausi päättyy vuonna 2020, ja jatkosta pitäisi päästä sopimaan. Niin kauan kun Britannian tilanne on auki, on auki myös EU:n rahoituspohja.

”Me haluamme tukea brittejä, mutta se ei saisi haitata koko unionin toimintaa kohtuuttomasti, koska me olemme sitoutuneet suojelemaan jäsenmaiden intressejä”, Virkkunen sanoo.


Tällä viikolla europarlamentti on äänestänyt isosta nipusta lainsäädäntöä, jolla on varauduttu Britannian eroon ilman sopimusta. Parlamentti on pyrkinyt näin varmistamaan esimerkiksi sen, että lentokoneet lentävät, junat kulkevat ja viisumivapaus säilyy myös maaliskuun jälkeen.

Osa mepeistä toivoo saavansa omasta maastaan tai omaan ryhmäänsä lisää edustajia, jos brittimeppien 73 paikkaa vapautuvat muille. Silti päällimmäinen tunne parlamentin käytävillä on alakuloinen: yhtäällä jätetään jo jäähyväisiä brittityökavereille, ja toisaalta surraan periaatteellisempaa asiaa, Britannian EU-jäsenyydestä vuonna 1973 alkaneen yhteisen EU-projektin kariutumista.

”Kyllä tämä on surutalo”, sanoo europarlamentin näissä vaaleissa jättävä Liisa Jaakonsaari (sd).

Jaakonsaaren edustaman sosialistien ja demokraattien s&d-ryhmän brittimepit ovat olleet uutteria. Lisäsurua aiheuttaa se, että ryhmä hävinnee vaaleissa paikkoja brittien lähdön takia.

Silti Jaakonsaari pitäisi mieluummin britit unionissa kuin ottaisi esimerkiksi Suomelle yhden meppipaikan lisää.

”Se on kokonaisuuden ja EU:n globaalin vaikutuksen kannalta merkittävämpää.”


Niin Kirton-Darling, Virkkunen kuin Jaakonsaarikin pitää uutta kansanäänestystä järkevänä tapana ulos pattitilanteesta. Toinen vaihtoehto ovat uudet vaalit.

”Työväenpuolueen tavoitteena on ollut uudet vaalit, mutta konservatiivit eivät sitä halua, joten kyllä uusi kansanäänestys siirtymäajan kuluessa voi olla se ratkaisu”, Jaakonsaari arvioi.

EU:ta on syytetty kansanäänestystilanteissa siitä, että kansaa äänestytetään uudelleen siksi, että johtajat saisivat tuloksen, joka heitä miellyttää.

”Mutta nyt on eri tilanne, kun tämä on oikeasti umpikuja”, Jaakonsaari sanoo.

Jude Kirton-Darling edustaa EU-parlamentissa Koillis-Englantia, jossa monet kaupungit äänestivät voimallisesti brexitin puolesta. Yksi kaupungeista oli Sunderland, jossa on suuri japanilaisen autonvalmistajan Nissanin tehdas. Tällä viikolla Nissan kertoi uusista vähennyksistä tehtaan luksusautojen tuotantoon, jonka parissa työskentelee noin 300 ihmistä. Yksi syistä vähennyksiin on brexit.

”Oman vaalipiirin tapahtumien seuraaminen on tuntunut kuin hyppäisi veitsimereen. On vaikea katsella sitä, mitä tapahtuu.”

Kirton-Darlingilla on myös henkilökohtaisesti paljon pelissä. Hänellä on belgialainen mies ja poika, jolla on kaksoiskansalaisuus. Kirton-Darling valmistautui jo jättämään mepin työnsä nyt keväällä tai kesällä, mutta on myös mahdollista, että Britannia päätyisi pitkään lisäaikaan. Silloin Britannialla voi olla edessään uudet EU-vaalit toukokuussa.

”En osaa kuvitella, millainen kampanja olisi, tuntuu absurdilta. Olen itse valmis jatkamaan, mutta henkilökohtaisesti tilanne on todella outo.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää