Ulkomaat

Boeingin piti esitellä uusi suuri matkustajakone, kunnes yhtiö perui tilaisuuden onnettomuuskohun takia

Boeing 777X:n, jossa on maailman suurimmat moottorit, piti tulla julki keskiviikkona. Max-koneisiin liittyvä kohu siirsi ensi-illan kauas tulevaisuuteen.

Siinä on maailman suurimmat moottorit. Se on pisin Yhdysvalloissa rakennettu matkustajakone.

Sen kutsumanimi on ”the boss” – eli pomo.

Se oli määrä esitellä maailmalle tällä viikolla, mutta se jätettiin seisomaan halliin.

Kyse on Boeingin suurkone 777X:stä, jonka lanseerauksen piti tapahtua keskiviikkona. Sitten yhtiö joutui rajuun vastatuuleen, kun sen toisen uuden koneen, 737 Maxin, käyttäminen kiellettiin ympäri maailmaa. Syynä oli Ethiopian Airlinesin sunnuntainen lento-onnettomuus ja epäilyt siitä, että mallin automatiikassa voi olla vikaa.

Boeing peruutti heti onnettomuuden jälkeen 777X:n esittelytilaisuuden. Yhtiön edustaja kommentoi uutiskanava CNN:lle, että tilaisuutta siirretään vielä määrittelemättömään aikaan.

Puitteita oli valmisteltu jo tovi: Boeingin Everettin tehtaalla oli määrä kestitä mediaa ja tarjota kansainvälinen livelähetys. IAG-lentoyhtiö – johon British Airways kuuluu – ilmoitti sopivasti tilaisuuden alla tilaavansa 18 uutuuskonetta ja pitävänsä option ostaa 24 lisää.

Juhlinnan sijaan Boeing piti kaikessa hiljaisuudessa esittelytilaisuuden omille työntekijöilleen, josta on vuotanut kuvia sosiaaliseen mediaan.

 
Boeingin mukaan koneen rakentaminen etenee kuitenkin ajallaan. Koneen tuotanto alkoi vuonna 2017, ensimmäisen lennon on määrä tapahtua tänä vuonna ja toimitukset alkavat ensi vuonna.

Kaikkiaan kahdeksan eri yhtiötä on tilannut noin 350 uutta suurkonetta. Vertailun vuoksi turmakohussa ryvettynyttä 737 Maxia on tilattu Boeingilta tuhansia kappaleita.

777X kilpaileekin hieman eri markkinoilla: ne päätyvät pääosin mannertenväliseen kaukoliikenteeseen. Esimerkiksi British Airways aikoo korvata sillä klassisia jumbojettejään.

Sinänsä kyse ei ole täysin uudesta koneesta, vaan parikymmentä vuotta vanhan 777:n parannellusta versiosta. Alkuperäinen ”triplaseiska” on lentänyt maailman taivaita vuodesta 1995 lähtien. Suuret lentoyhtiöt ovatkin joutuneet kilpailukierteeseen, jonka tiimellyksessä täysin uusia koneita on vaikea kehittää.


Joka tapauksessa kone on niin iso, että sen siipiin on rakennettu ylöspäin kääntyvät päät, jotta se mahtuisi nykyisille lentoasemille. Wired-lehden mukaan koneen moottori on laajempi kuin kohukone Maxin runko. Kyytiin mahtuu – penkkijärjestyksestä riippuen – jopa 425 matkustajaa.

Kun kone saadaan lopulta ilmaan, omituiseen numerointiin viehtynyt Boeing poistaa X:n nimen perästä ja lisää siihen kasin tai ysin riippuen koneen koosta.

Maailman suurimman matkustajakoneen titteliä 777X ei kuitenkaan saa. Sitä pitää yksinvaltaisesti hallussaan Airbusin kaksikerroksinen A380 – tuttavallisemmin ”superjumbo”.


Boeing kertoi torstaina keskeyttävänsä 737 Max -konetyypin toimitukset, sillä koneessa epäillään olevan tyyppivika.

Yhtiö jatkaa kuitenkin yhä koneen tuotantoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää