Ulkomaat

Brexit-päivän piti olla kahden viikon kuluttua, nyt kaikki on auki – HS:n kirjeen­vaihtaja käy läpi, miten Britannian tuskainen EU-ero voi edetä

Alahuone tyrmäsi torstaina ehdotuksen uudesta EU-kansanäänestyksestä, mutta päätti lykätä brexit-päivää maaliskuun lopusta ainakin kesään. HS:n Lontoon-kireenvaihtaja Annamari Sipilä käy läpi analyysissään, mitkä ovat Britannian seuraavat vaihtoehdot.

Lontoo

Britannian EU-eroprosessi eli brexit on todistanut yhden ­asian: Euroopan unionista eroaminen on erittäin vaikeaa.

Brexit on sysännyt Britannian poliittiseen kriisiin. Sen enempää pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallituksella kuin brittiparlamentillakaan ei ole selvää kuvaa siitä, mihin brexit lopulta johtaa.

Brexit-päivän piti olla kahden viikon kuluttua. Nyt kaikki on vielä auki. Brittiparlamentin alahuone äänesti torstai-iltana, että brexit-päivää lykätään ainakin kesäkuun loppuun. Hallituksen ehdotus voitti äänin 412–202.

Alahuone tyrmäsi kuitenkin torstai-iltana ehdotuksen uudesta EU-kansanäänestyksestä. Brexitiä vastustavien parlamentaarikkojen tekemä muutosehdotus kaatui äänin 334–85. Moni pidättäytyi äänestämästä.

Pääoppositiopuolue labour ei koonnut omiaan uuden kansanäänestyksen taakse, vaikka puolue on aiemmin niin lupaillut.

”Tämä ei ole oikea päivä lähteä uuden äänestyksen kannalle – – nyt äänestetään brexit-päivän lykkäyksestä”, labourin brexit-vastaava Keir Starmer sanoi alahuoneelle välihuutelujen kaikuessa.

Edessä jo kolmas äänestys brexit-sopimuksesta

Brexit-päivän lykkäämiseen päädyttiin, koska muut tiet olivat tukossa. Alahuone on tyrmännyt aiemmin sekä brexit-sopimuksen että brexitin ilman erosopimusta.

”Hallitus ei olisi koskaan halunnut lykätä brexitiä”, varapääministeri David Lidington sanoi torstaina alahuoneessa.

Edessä on nyt myös uusi – järjestyksessä jo kolmas – äänestys brexit-sopimuksesta. Ratkaiseva äänestys käydään viimeistään ensi keskiviikkona 20. päivä maaliskuuta, Mayn hallitus ­esitti.

Jos sopimus ei mene läpi silloinkaan, antaa hallitus parlamentille kaksi viikkoa aikaa äänestää eri vaihtoehdoista uudeksi brexit-suunnaksi, Lidington kertoi torstaina. Sitä ennen pitää varmistaa brexit-lykkäys muulta EU:lta.

”Emme halua olla tilanteessa, jossa voimme olla varmoja vain epävarmuudesta”, Lidington tiivisti brexit-ajan hengen.

Pääministeri Theresa Mayn viesti brexit-leirille oli kuitenkin selvä: Joko hyväksytte hallituksen neuvotteleman erosopimuksen, tai koko brexit voi vaarantua ja jopa peruuntua.

Alahuone on tyrmännyt brexit-sopimuksen jo kahdesti: kuluvan viikon tiistaina ja tammikuussa. Erosopimus ei voi tulla voimaan ilman brittiparlamentin ja EU-parlamentin hyväksyntää.

Mutta alahuoneelle ei kelpaa myöskään EU-ero ilman erosopimusta. Parlamentaarikot tyrmäsivät sopimuksettoman äkkieron keskiviikkoiltana äänin 321–278.

Jos alahuone hyväksyy brexit-sopimuksen ensi viikolla, anoo Mayn konservatiivihallitus muulta EU:lta brexit-päivän lykkäämiseksi aina kesäkuun loppuun.

Lisäaikaa tarvitaan brexit-lainsäädännön voimaan saattamiseksi. May voisi ottaa lykkäyksen puheeksi jo ensi torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa Brysselissä.

On todennäköistä, että muut EU-maat suostuvat brexit-päivän lykkäämiseen. Kukaan tuskin halua pakottaa Britanniaa ulos, jos maa itse ei ole valmis.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi torstaina, että hän on valmis suosittelemaan muille EU-maille pitkääkin brexit-päivän lykkäämistä.

Lykkäykseen liittyy kuitenkin perusongelma: Pitkittääkö se vain brexitiin liittyvää epävarmuutta? Vai kykeneekö Britannia selkeyttämään brexit-strategiansa lisäjaan kuluessa?

Kukaan ei tiedä.

May varoitti eurovaaleista

Jos alahuone hylkää brexit-sopimuksen ensi viikolla vielä kolmannenkin kerran, ollaan uusien ongelmien edessä.

May varoitti parlamenttia, että silloin edessä voi olla eurovaalien järjestäminen toukokuussa. Eurovaalit brexitiin valmistuvassa Britanniassa on poliittisesti hyvin vaikea ajatus.

Brexitin kannattajat kammoavat pitkää lykkäystä siksi, koska he pelkäävät EU-eron vaarantuvan. Kun aika kuluu, voi uuden EU-kansanäänestyksen tai ennenaikaisten parlamenttivaalien todennäköisyys kasvaa.

Brexit-prosessissa pitää erottaa poliittinen puoli ja juridinen puoli.

Alahuoneen kannanotot liit­tyen esimerkiksi äkkieroon ja uuteen kansanäänestykseen ovat poliittisia kannanottoja. Niiden rinnalla kulkee lakiin perustuva brexit-prosessi, jota eivät hetkauta neuvoa-antavat äänestykset.

Britannia eroaa EU:sta määräpäivänä eli 29. päivä maaliskuuta, jos mistään muusta ei ole sovittu. Brexit-päivänä tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun pääministeri May käynnisti eroneuvottelut muun EU:n kanssa.


Briteillä yhä oikeus perua EU-ero

Miten Britannian äkkiero EU:sta sitten estetään?

Jos muut EU-maat suostuvat brittiparlamentin alahuoneen puoltamaan brexitin lykkäykseen, ero siirtyy eteenpäin. Jos alahuone hyväksyisi ensi viikolla erosopimuksen, ei lyhyeen lykkäykseen ole estettä.

Brittihallituksella olisi myös laillinen oikeus perua EU-ero brexit-päivään mennessä. Maylla ei ole kuitenkaan tähän haluja. Äänestäjien suuttumus on kova poliittinen pelote.

Mielipidemittaukset osoittavat, että Britannian äänestäjillä ei ole selkeää kantaa päättäjien opastukseksi. Kansalaisten brexit-kannat ovat yhtä jakautuneita kuin poliitikkojenkin.

Fakta

Brexit-päivään olisi enää kaksi viikkoa


 Britannian on ollut määrä erota EU:sta maaliskuun 29. päivä.

 Parlamentti ei ole kuitenkaan hyväksynyt erosopimusta. Se ei hyväksy myöskään brexitiä ilman erosopimusta.

 Mayn hallitus esitti torstaina brexit-päivän lykkäämistä enintään kesäkuun loppuun.

 Brexit-päivän lykkäämiseen tarvitaan vielä kaikkien EU-maiden suostumus.

 Mayn hallitus aikoo äänestyttää alahuoneella brexit-sopimuksesta vielä kolmannen kerran ensi keskiviikkoon mennessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  10. 10

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää