Ulkomaat

Brexit-päivän piti olla kahden viikon kuluttua, nyt kaikki on auki – HS:n kirjeen­vaihtaja käy läpi, miten Britannian tuskainen EU-ero voi edetä

Alahuone tyrmäsi torstaina ehdotuksen uudesta EU-kansanäänestyksestä, mutta päätti lykätä brexit-päivää maaliskuun lopusta ainakin kesään. HS:n Lontoon-kireenvaihtaja Annamari Sipilä käy läpi analyysissään, mitkä ovat Britannian seuraavat vaihtoehdot.

Lontoo

Britannian EU-eroprosessi eli brexit on todistanut yhden ­asian: Euroopan unionista eroaminen on erittäin vaikeaa.

Brexit on sysännyt Britannian poliittiseen kriisiin. Sen enempää pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallituksella kuin brittiparlamentillakaan ei ole selvää kuvaa siitä, mihin brexit lopulta johtaa.

Brexit-päivän piti olla kahden viikon kuluttua. Nyt kaikki on vielä auki. Brittiparlamentin alahuone äänesti torstai-iltana, että brexit-päivää lykätään ainakin kesäkuun loppuun. Hallituksen ehdotus voitti äänin 412–202.

Alahuone tyrmäsi kuitenkin torstai-iltana ehdotuksen uudesta EU-kansanäänestyksestä. Brexitiä vastustavien parlamentaarikkojen tekemä muutosehdotus kaatui äänin 334–85. Moni pidättäytyi äänestämästä.

Pääoppositiopuolue labour ei koonnut omiaan uuden kansanäänestyksen taakse, vaikka puolue on aiemmin niin lupaillut.

”Tämä ei ole oikea päivä lähteä uuden äänestyksen kannalle – – nyt äänestetään brexit-päivän lykkäyksestä”, labourin brexit-vastaava Keir Starmer sanoi alahuoneelle välihuutelujen kaikuessa.

Edessä jo kolmas äänestys brexit-sopimuksesta

Brexit-päivän lykkäämiseen päädyttiin, koska muut tiet olivat tukossa. Alahuone on tyrmännyt aiemmin sekä brexit-sopimuksen että brexitin ilman erosopimusta.

”Hallitus ei olisi koskaan halunnut lykätä brexitiä”, varapääministeri David Lidington sanoi torstaina alahuoneessa.

Edessä on nyt myös uusi – järjestyksessä jo kolmas – äänestys brexit-sopimuksesta. Ratkaiseva äänestys käydään viimeistään ensi keskiviikkona 20. päivä maaliskuuta, Mayn hallitus ­esitti.

Jos sopimus ei mene läpi silloinkaan, antaa hallitus parlamentille kaksi viikkoa aikaa äänestää eri vaihtoehdoista uudeksi brexit-suunnaksi, Lidington kertoi torstaina. Sitä ennen pitää varmistaa brexit-lykkäys muulta EU:lta.

”Emme halua olla tilanteessa, jossa voimme olla varmoja vain epävarmuudesta”, Lidington tiivisti brexit-ajan hengen.

Pääministeri Theresa Mayn viesti brexit-leirille oli kuitenkin selvä: Joko hyväksytte hallituksen neuvotteleman erosopimuksen, tai koko brexit voi vaarantua ja jopa peruuntua.

Alahuone on tyrmännyt brexit-sopimuksen jo kahdesti: kuluvan viikon tiistaina ja tammikuussa. Erosopimus ei voi tulla voimaan ilman brittiparlamentin ja EU-parlamentin hyväksyntää.

Mutta alahuoneelle ei kelpaa myöskään EU-ero ilman erosopimusta. Parlamentaarikot tyrmäsivät sopimuksettoman äkkieron keskiviikkoiltana äänin 321–278.

Jos alahuone hyväksyy brexit-sopimuksen ensi viikolla, anoo Mayn konservatiivihallitus muulta EU:lta brexit-päivän lykkäämiseksi aina kesäkuun loppuun.

Lisäaikaa tarvitaan brexit-lainsäädännön voimaan saattamiseksi. May voisi ottaa lykkäyksen puheeksi jo ensi torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa Brysselissä.

On todennäköistä, että muut EU-maat suostuvat brexit-päivän lykkäämiseen. Kukaan tuskin halua pakottaa Britanniaa ulos, jos maa itse ei ole valmis.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi torstaina, että hän on valmis suosittelemaan muille EU-maille pitkääkin brexit-päivän lykkäämistä.

Lykkäykseen liittyy kuitenkin perusongelma: Pitkittääkö se vain brexitiin liittyvää epävarmuutta? Vai kykeneekö Britannia selkeyttämään brexit-strategiansa lisäjaan kuluessa?

Kukaan ei tiedä.

May varoitti eurovaaleista

Jos alahuone hylkää brexit-sopimuksen ensi viikolla vielä kolmannenkin kerran, ollaan uusien ongelmien edessä.

May varoitti parlamenttia, että silloin edessä voi olla eurovaalien järjestäminen toukokuussa. Eurovaalit brexitiin valmistuvassa Britanniassa on poliittisesti hyvin vaikea ajatus.

Brexitin kannattajat kammoavat pitkää lykkäystä siksi, koska he pelkäävät EU-eron vaarantuvan. Kun aika kuluu, voi uuden EU-kansanäänestyksen tai ennenaikaisten parlamenttivaalien todennäköisyys kasvaa.

Brexit-prosessissa pitää erottaa poliittinen puoli ja juridinen puoli.

Alahuoneen kannanotot liit­tyen esimerkiksi äkkieroon ja uuteen kansanäänestykseen ovat poliittisia kannanottoja. Niiden rinnalla kulkee lakiin perustuva brexit-prosessi, jota eivät hetkauta neuvoa-antavat äänestykset.

Britannia eroaa EU:sta määräpäivänä eli 29. päivä maaliskuuta, jos mistään muusta ei ole sovittu. Brexit-päivänä tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun pääministeri May käynnisti eroneuvottelut muun EU:n kanssa.


Briteillä yhä oikeus perua EU-ero

Miten Britannian äkkiero EU:sta sitten estetään?

Jos muut EU-maat suostuvat brittiparlamentin alahuoneen puoltamaan brexitin lykkäykseen, ero siirtyy eteenpäin. Jos alahuone hyväksyisi ensi viikolla erosopimuksen, ei lyhyeen lykkäykseen ole estettä.

Brittihallituksella olisi myös laillinen oikeus perua EU-ero brexit-päivään mennessä. Maylla ei ole kuitenkaan tähän haluja. Äänestäjien suuttumus on kova poliittinen pelote.

Mielipidemittaukset osoittavat, että Britannian äänestäjillä ei ole selkeää kantaa päättäjien opastukseksi. Kansalaisten brexit-kannat ovat yhtä jakautuneita kuin poliitikkojenkin.

Fakta

Brexit-päivään olisi enää kaksi viikkoa


 Britannian on ollut määrä erota EU:sta maaliskuun 29. päivä.

 Parlamentti ei ole kuitenkaan hyväksynyt erosopimusta. Se ei hyväksy myöskään brexitiä ilman erosopimusta.

 Mayn hallitus esitti torstaina brexit-päivän lykkäämistä enintään kesäkuun loppuun.

 Brexit-päivän lykkäämiseen tarvitaan vielä kaikkien EU-maiden suostumus.

 Mayn hallitus aikoo äänestyttää alahuoneella brexit-sopimuksesta vielä kolmannen kerran ensi keskiviikkoon mennessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää