Ulkomaat

Strasbourgissa on päiväkoti, jossa lapsia hoidetaan kellon ympäri, koska se on ainoa vaihtoehto: Tällaista on elää ruuhkavuodet meppinä

Europarlamentaarikoilla on kuuden kuukauden vanhempainvapaa, mutta äänestämään pitäisi silti matkata Strasbourgiin. Osa mepeistä on päättänyt ottaa lapset mukaan.

Strasbourg

Matkatavarahyllyn alaosa on junassa muuttunut lohikäärmeen luolaksi. Kaksivuotiaat kaverukset Uno ja Natan ärisevät sieltä äideilleen Jytte Gutelandille ja Jude Kirton-Darlingille.

Sosiaalidemokraattiseen EU-puolueryhmään kuuluvat europarlamentaarikot eli mepit ovat matkalla täysistuntoviikolle Strasbourgiin. Brysselistä lähtenyt luotijuna kiitää pitkin Ranskan maaseutua.

Samanlainen matka on tehtävä noin kerran kuussa, sillä valtaosa EU-parlamentin täysistunnoista järjestetään yli 400 kilometrin päässä meppien kodeista.

Ruotsalainen Guteland ja britti Kirton-Darling ovat esimerkkejä mepeistä, jotka syystä tai toisesta joutuvat ottamaan tai haluavat ottaa lapsensa mukaan Strasbourgiin. Sama pohdinta koskee satoja perheellisiä avustajia ja virkamiehiä, jotka joutuvat siirtymään eri kaupunkiin kerran kuussa.

Strasbourgissa Unoa ja Natania odottaa parlamentin päiväkoti: teräsovin suljettu osa parlamenttia, josta ei mielellään anneta tietoja ja jonne toimittajia ei haluta vierailulle. Hoidettavia lapsia vaikuttaa meppien tulkinnan mukaan olevan vuosi vuodelta enemmän, puolivuotiaista vauvoista kuusivuotiaisiin.


Vielä pienempiä vauvoja näkee nykyään myös täysistunnoissa ja kokouksissa nukkumassa sittereissä tai rintarepuissa. Esimerkiksi toissa vuonna Guteland otti Uno-vauvan mukaan täysistuntoon, kun hän piti puheen Jemenin nälänhädästä. Sosiaalisessa mediassa alkoi nopeasti levitä puheesta video, kun vauva oli yrittänyt useita kertoja napata mikrofonin kiivaasti puhuvan äidin nenän edestä.

”Unon tuominen mukaan täysistuntoihin ei ollut mikään poliittinen kannanotto, vaan yritys hoitaa oma velvollisuuteni vanhempana. Haluan jakaa vastuun puoliksi mieheni kanssa ja elää niin kuin saarnaan”, Guteland kertoo.

Videon Unon leikistä mikrofonin kanssa voit katsoa alta.


Gutelandilla on Unon lisäksi kuusivuotias poika, joka käy koulua Brysselissä. Välillä Strasbourgin viikoille pitää hälyttää oma isä Ruotsista, jotta palapeli toimii. Kokouksia on paljon iltaisin ja viikonloppuisin, ja vaikka päiväkodit ovat joustavia sekä Brysselissä että Strasbourgissa, pulaan voi joutua.

”Minua ei stressannut ottaa nukkuvaa vauvaa mukaan myöhäisiin iltakokouksiin, mutta joitain muita se saattoi hermostuttaa. He pohtivat, herääkö vauva. Itse tiesin, että vauva nukkuu rauhallisesti.”

Unon ja Natanin päiväkotipäivät Strasbourgissa ovat pitkiä. Päiväkoti avautuu aamukahdeksalta, ja usein heidät haetaan vasta seitsemältä tai kahdeksalta. Hoito on verrattain edullista: kahden ja puolen päivän hoito maksaa esimerkiksi Gutelandille hieman yli 20 euroa.

Kirton-Darlingin mielestä on parempi, että lapsi saa vielä hoitopaikassa iltapalan, ennen kuin he suuntaavat hotelliin. Siellä ei ole keittiötä.

”Pyrin siihen, että yhtenä aamuna tulemme parlamenttiin hieman rauhallisemmin: kävellen ja keinujen kautta.”

Kirton-Darling kuvaa lapsen kanssa matkustamista ”kaaoksen karnevaaliksi”.

”Elämämme näyttää ulospäin varmaan todella sekavalta, mutta täälläkin pidämme paljon samoista rutiineista kiinni. Natan on myös ollut lapsi, jonka kanssa tämä onnistuu. Hän on rauhallinen ja hymyilevä.”


Molempien meppien äitiysloma jäi suomalaisittain lyhyeksi. Europarlamentaarikko voi pitää kuuden kuukauden äitiysloman, mutta ajalle ei voi nimittää sijaista eikä nimetä varahenkilöä äänestämiseen. Jos siis haluaa äänestää, on tultava vauvan kanssa Strasbourgiin.

Uno oli Strasbourgissa ensimmäistä kertaa kahden kuukauden vanhana ja Natan kolmen kuukauden ikäisenä.

”Jätin Natanin avustajan syliin siksi pieneksi hetkeksi, kun juoksin saliin äänestämään. Kun palasin, oli avustaja yltä päältä vauvan puklussa ja aika kauhistuneen näköinen. Myöhemmin tälle on naurettu monta kertaa”, Kirton-Darling kertoo.


Kumpikaan lapsista, Uno tai Natan, ei ole vielä protestoinut kovaäänisesti Strasbourgiin lähtemistä. Sekin aika voi vielä tulla, äidit sanovat.

”Ympäriinsä juoksevan 2,5-vuotiaan kanssa on jo hyvin erilaista ja osittain vaikeampaa kuin vauvan kanssa. Olen sitä mieltä, että lapsesta saakin tulla ääntä, mutta joskus joutuu lähtemään ulos lapsen kanssa”, Guteland sanoo.

Molemmat mepit korostavat, että yleinen asenne lapsia kohtaan on parlamentissa innostunut ja positiivinen. Päiväkoti on todella hyvä ja joustava ja sopeutuu siihen, etteivät päivät kestä yhdeksästä viiteen ja että muutoksia tulee, Kirton-Darling sanoo.

”Monta kertaa on ollut mukavaa, että taapero on huoneessa. Kaikilla on silloin jotenkin jalat enemmän maassa.”

Guteland sanoo, että totta kai on kielteisiäkin puolia.

”Olen väsynyt. On päiviä, jolloin ajattelen, etten pysty olemaan kumpikaan: hyvä vanhempi tai hyvä työntekijä. Toisaalta ajattelen, että olen parempi poliitikko juuri tämän takia, että minulla on lapset ja tämä arki.”

EU on uudistanut tällä kaudella perhevapaasäädöksiä. Hyväksyntävaiheessa on esimerkiksi lakiesitys, jonka mukaan isyysloma olisi EU-jäsenmaissa vähintään kymmenen päivän pituinen ja että kullakin vanhemmalla olisi oikeus neljän kuukauden vanhempainvapaaseen.

Mepin arkeen nämä EU-uudistukset eivät kuitenkaan vaikuta, sillä matkat Strasbourgiin jatkuvat.

”Erityisen vaikea tilanne on yksinhuoltajille ja niille, joilla ei ole oikeutta käyttää Strasbourgin päiväkotia. On vielä paljon tehtävää”, Guteland sanoo.

Viikko EU:n kulisseissa

HS seuraa viikon ajan Strasbourgin täysistuntoviikkoa. Lue tähän asti ilmestyneet jutut:

Europarlamentti ehti kaudellaan hyväksyä yli 300 asetusta ja direktiiviä, mutta mikä päätöksistä oli paras?

Mitä järkeä on matkata Strasbourgiin? Ei mitään, sanovat suomalaismepit ja hyppäävät hurjastelevaan tila-autoon

HS etsi ja löysi EU:n ytimen Strasbourgista: Bakteeri vei mepeiltä suihkut, täysistunto­viikolla kuluu 750 voisarvea

EU-komissaari Katainen: Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelihankkeen kiinalaisrahoituksessa on vielä liian paljon avoimia asioita

EU-tulkki Laura Minkkinen tietää, että parlamentissa edustajien suusta saattaa tulla tavaraa, jota ”Suomen markkinoilla ei pysty harjoittelemaan”

Strasbourg on mepeille kuin leirikoulu, jonka ytimessä ovat kahvi ja käytäväkeskustelut: HS varjosti konkariedustajaa koko päivän

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  7. 7

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää