Ulkomaat

Strasbourgissa on päiväkoti, jossa lapsia hoidetaan kellon ympäri, koska se on ainoa vaihtoehto: Tällaista on elää ruuhkavuodet meppinä

Europarlamentaarikoilla on kuuden kuukauden vanhempainvapaa, mutta äänestämään pitäisi silti matkata Strasbourgiin. Osa mepeistä on päättänyt ottaa lapset mukaan.

Strasbourg

Matkatavarahyllyn alaosa on junassa muuttunut lohikäärmeen luolaksi. Kaksivuotiaat kaverukset Uno ja Natan ärisevät sieltä äideilleen Jytte Gutelandille ja Jude Kirton-Darlingille.

Sosiaalidemokraattiseen EU-puolueryhmään kuuluvat europarlamentaarikot eli mepit ovat matkalla täysistuntoviikolle Strasbourgiin. Brysselistä lähtenyt luotijuna kiitää pitkin Ranskan maaseutua.

Samanlainen matka on tehtävä noin kerran kuussa, sillä valtaosa EU-parlamentin täysistunnoista järjestetään yli 400 kilometrin päässä meppien kodeista.

Ruotsalainen Guteland ja britti Kirton-Darling ovat esimerkkejä mepeistä, jotka syystä tai toisesta joutuvat ottamaan tai haluavat ottaa lapsensa mukaan Strasbourgiin. Sama pohdinta koskee satoja perheellisiä avustajia ja virkamiehiä, jotka joutuvat siirtymään eri kaupunkiin kerran kuussa.

Strasbourgissa Unoa ja Natania odottaa parlamentin päiväkoti: teräsovin suljettu osa parlamenttia, josta ei mielellään anneta tietoja ja jonne toimittajia ei haluta vierailulle. Hoidettavia lapsia vaikuttaa meppien tulkinnan mukaan olevan vuosi vuodelta enemmän, puolivuotiaista vauvoista kuusivuotiaisiin.


Vielä pienempiä vauvoja näkee nykyään myös täysistunnoissa ja kokouksissa nukkumassa sittereissä tai rintarepuissa. Esimerkiksi toissa vuonna Guteland otti Uno-vauvan mukaan täysistuntoon, kun hän piti puheen Jemenin nälänhädästä. Sosiaalisessa mediassa alkoi nopeasti levitä puheesta video, kun vauva oli yrittänyt useita kertoja napata mikrofonin kiivaasti puhuvan äidin nenän edestä.

”Unon tuominen mukaan täysistuntoihin ei ollut mikään poliittinen kannanotto, vaan yritys hoitaa oma velvollisuuteni vanhempana. Haluan jakaa vastuun puoliksi mieheni kanssa ja elää niin kuin saarnaan”, Guteland kertoo.

Videon Unon leikistä mikrofonin kanssa voit katsoa alta.


Gutelandilla on Unon lisäksi kuusivuotias poika, joka käy koulua Brysselissä. Välillä Strasbourgin viikoille pitää hälyttää oma isä Ruotsista, jotta palapeli toimii. Kokouksia on paljon iltaisin ja viikonloppuisin, ja vaikka päiväkodit ovat joustavia sekä Brysselissä että Strasbourgissa, pulaan voi joutua.

”Minua ei stressannut ottaa nukkuvaa vauvaa mukaan myöhäisiin iltakokouksiin, mutta joitain muita se saattoi hermostuttaa. He pohtivat, herääkö vauva. Itse tiesin, että vauva nukkuu rauhallisesti.”

Unon ja Natanin päiväkotipäivät Strasbourgissa ovat pitkiä. Päiväkoti avautuu aamukahdeksalta, ja usein heidät haetaan vasta seitsemältä tai kahdeksalta. Hoito on verrattain edullista: kahden ja puolen päivän hoito maksaa esimerkiksi Gutelandille hieman yli 20 euroa.

Kirton-Darlingin mielestä on parempi, että lapsi saa vielä hoitopaikassa iltapalan, ennen kuin he suuntaavat hotelliin. Siellä ei ole keittiötä.

”Pyrin siihen, että yhtenä aamuna tulemme parlamenttiin hieman rauhallisemmin: kävellen ja keinujen kautta.”

Kirton-Darling kuvaa lapsen kanssa matkustamista ”kaaoksen karnevaaliksi”.

”Elämämme näyttää ulospäin varmaan todella sekavalta, mutta täälläkin pidämme paljon samoista rutiineista kiinni. Natan on myös ollut lapsi, jonka kanssa tämä onnistuu. Hän on rauhallinen ja hymyilevä.”


Molempien meppien äitiysloma jäi suomalaisittain lyhyeksi. Europarlamentaarikko voi pitää kuuden kuukauden äitiysloman, mutta ajalle ei voi nimittää sijaista eikä nimetä varahenkilöä äänestämiseen. Jos siis haluaa äänestää, on tultava vauvan kanssa Strasbourgiin.

Uno oli Strasbourgissa ensimmäistä kertaa kahden kuukauden vanhana ja Natan kolmen kuukauden ikäisenä.

”Jätin Natanin avustajan syliin siksi pieneksi hetkeksi, kun juoksin saliin äänestämään. Kun palasin, oli avustaja yltä päältä vauvan puklussa ja aika kauhistuneen näköinen. Myöhemmin tälle on naurettu monta kertaa”, Kirton-Darling kertoo.


Kumpikaan lapsista, Uno tai Natan, ei ole vielä protestoinut kovaäänisesti Strasbourgiin lähtemistä. Sekin aika voi vielä tulla, äidit sanovat.

”Ympäriinsä juoksevan 2,5-vuotiaan kanssa on jo hyvin erilaista ja osittain vaikeampaa kuin vauvan kanssa. Olen sitä mieltä, että lapsesta saakin tulla ääntä, mutta joskus joutuu lähtemään ulos lapsen kanssa”, Guteland sanoo.

Molemmat mepit korostavat, että yleinen asenne lapsia kohtaan on parlamentissa innostunut ja positiivinen. Päiväkoti on todella hyvä ja joustava ja sopeutuu siihen, etteivät päivät kestä yhdeksästä viiteen ja että muutoksia tulee, Kirton-Darling sanoo.

”Monta kertaa on ollut mukavaa, että taapero on huoneessa. Kaikilla on silloin jotenkin jalat enemmän maassa.”

Guteland sanoo, että totta kai on kielteisiäkin puolia.

”Olen väsynyt. On päiviä, jolloin ajattelen, etten pysty olemaan kumpikaan: hyvä vanhempi tai hyvä työntekijä. Toisaalta ajattelen, että olen parempi poliitikko juuri tämän takia, että minulla on lapset ja tämä arki.”

EU on uudistanut tällä kaudella perhevapaasäädöksiä. Hyväksyntävaiheessa on esimerkiksi lakiesitys, jonka mukaan isyysloma olisi EU-jäsenmaissa vähintään kymmenen päivän pituinen ja että kullakin vanhemmalla olisi oikeus neljän kuukauden vanhempainvapaaseen.

Mepin arkeen nämä EU-uudistukset eivät kuitenkaan vaikuta, sillä matkat Strasbourgiin jatkuvat.

”Erityisen vaikea tilanne on yksinhuoltajille ja niille, joilla ei ole oikeutta käyttää Strasbourgin päiväkotia. On vielä paljon tehtävää”, Guteland sanoo.

Viikko EU:n kulisseissa

HS seuraa viikon ajan Strasbourgin täysistuntoviikkoa. Lue tähän asti ilmestyneet jutut:

Europarlamentti ehti kaudellaan hyväksyä yli 300 asetusta ja direktiiviä, mutta mikä päätöksistä oli paras?

Mitä järkeä on matkata Strasbourgiin? Ei mitään, sanovat suomalaismepit ja hyppäävät hurjastelevaan tila-autoon

HS etsi ja löysi EU:n ytimen Strasbourgista: Bakteeri vei mepeiltä suihkut, täysistunto­viikolla kuluu 750 voisarvea

EU-komissaari Katainen: Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelihankkeen kiinalaisrahoituksessa on vielä liian paljon avoimia asioita

EU-tulkki Laura Minkkinen tietää, että parlamentissa edustajien suusta saattaa tulla tavaraa, jota ”Suomen markkinoilla ei pysty harjoittelemaan”

Strasbourg on mepeille kuin leirikoulu, jonka ytimessä ovat kahvi ja käytäväkeskustelut: HS varjosti konkariedustajaa koko päivän

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää