Ulkomaat

Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

Murhasyytteen saaneen miehen lisäksi poliisi on ottanut kiinni myös muita henkilöitä. Aseelliset hyökkäykset kohdistuivat kahteen moskeijaan Christchurchin kaupungissa.

rac
Uudessa-Seelannissa on nostettu murhasyyte miestä vastaan, jota epäillään osallisuudesta kahteen moskeijaan tehtyyn aseelliseen iskuun Christchurchin kaupungissa. Perjantain iltapäivärukousten aikaan tehtyjen iskujen kuolonuhrien määrä oli lauantai-iltana Suomen aikaa noussut 50:een, kertoi Uuden-Seelannin poliisi. Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä voi vielä nousta.

Christchurchin sairaalassa on poliisin mukaan hoidettu noin 40:tä loukkaantunutta. Heidän vammojensa vakavuus vaihtelee.Loukkaantuneita on kaikkiaan 50, ja heistä 20:n vammat ovat vakavia. Loukkaantuneiden joukossa on myös lapsia. Lauantaina sairaalahoidossa oli 36 ihmistä, joista 11 oli teho-osastolla, kertoi uutistoimisto Reuters.


Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern pitää iskua terroritekona.

”Sen perusteella, mitä tiedämme, se [isku] vaikuttaa olleen hyvin suunniteltu.”

Kyseessä on Uuden-Seelannin pahin rauhanaikainen joukkosurma.

Poliisi kertoi pidättäneensä kaikkiaan neljä epäiltyä, kolme miestä ja yhden naisen. Lauantaina Uuden-Seelannin poliisi kertoi, ettei muiden kuin murhista epäillyn miehen epäillä osallistuneen verilöylyyn.

Lauantaina pääministeri Ardern kertoi, että iskun epäillyn päätekijän tarkoituksena oli jatkaa hirmutekoaan ennen kuin poliisi sai hänet kiinni.

”On selvää, että nuoria lapsia on joutunut tähän kauhistuttavaan iskuun”, Ardern sanoi toimittajille Christchurchissa.

Pääministerin mukaan iskussa kuolleet ihmiset ovat pääosin 20–60-vuotiaita, kertoi Radio New Zealand. Sen mukaan kuolleiden joukossa on myös esimerkiksi viisivuotias tyttö, joka yritti paeta hyökkääjää isänsä kansa. Myös tytön isän kerrotaan kuolleen.


Muslimijohtajat Uudessa-Seelannissa kehottivat muslimeja pysymään rauhallisina, kertoi brittiläinen sanomalehti The Guardian.

”Pyydämme muslimiveljiämme ja -sisariamme pysymään rauhallisina ja osoittamaan tervettä järkeä. Olemme vakaasti päättäneet ylläpitää yhtenäisyyttä ja rauhaa kaikkien uusiseelantilaisten kesken”, sanoi Uuden-Seelannin muslimijärjestöjen liiton puheenjohtaja Mustafa Farouk The Guardianin mukaan.

Poliisi kertoi lauantaina jatkavansa turvatoimia moskeijoiden läheisyydessä.

Yhtä epäiltyä vastaan nostettu murhasyyte

Uutistoimistojen mukaan murhasyytteen saanut mies on 28-vuotias australialainen Brenton Tarrant. Hän esiintyi oikeuden edessä käsiraudoissa ja valkoisessa vankila-asussa lauantaina paikallista aikaa. Hänet vangittiin odottamaan oikeudenkäyntiä.


Miehen on tarkoitus astua oikeuden eteen seuraavan kerran 5. huhtikuuta. Poliisin mukaan on mahdollista, että miestä vastaan nostetaan lisää syytteitä.

Epäillyn sosiaalisen median julkaisujen perusteella häntä pidetään valkoisen ylivallan kannattajana, kertoi Reuters. Uutistoimisto AFP:n mukaan mies on toiminut aiemmin fitness-ohjaajana.

Pääministeri Ardernin mukaan epäilty on matkustellut laajasti maailmalla ja viettänyt satunnaisia jaksoja Uudessa-Seelannissa ja sen ulkopuolella, kertoi Radio New Zealand.

Medialähteiden mukaan miehen arvellaan matkustaneen muun muassa Afganistanissa, Pakistanissa ja Pohjois-Koreassa. Hänen kerrotaan myös matkustaneen tällä vuosikymmenellä useissa Euroopan maissa, kuten Bulgariassa, Serbiassa ja Ranskassa. Radio New Zealandin mukaan Bulgarian viranomaiset tutkivat epäillyn mahdollisia kytköksiä maahan.Poliisipäällikkö Mike Bush ei heti suostunut kertomaan, onko sama ihminen tehnyt iskut molempiin moskeijoihin. Uudessa-Seelannissa poliisin julkisuuskäytäntöön vaikuttaa se, onko virallista syytettä nostettu.

”Haluaisin kovasti mennä myös yksityiskohtiin, mutta henkilöä vastaan on nostettu syyte. Nyt yksityiskohtien kertominen siitä, kuka teki mitä ei olisi soveliasta”, Bush sanoi.

New Zealand Herald -sanomalehden mukaan Bush kertoi myöhemmin tiedotustilaisuudessa, että murhasyytteen saaneen miehen uskotaan tehneen molemmat iskut. Poliisin mukaan mies saatiin kiinni 36 minuuttia sen jälkeen, kun ensimmäinen hätäpuhelu tapahtuneesta oli tehty. Bushin mukaan epäilty teki vastarintaa.

Poliisin mukaan epäillyltä kesti seitsemän minuuttia siirtyä moskeijalta toiselle, kertoi Reuters.

Epäilty ei ollut aiemmin tehnyt mitään sellaista, minkä vuoksi häntä olisi ollut syytä tarkkailla, sanoi Ardern.

Ardern kommentoi myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa, että Uuden-Seelannin aselakeja kiristetään tapauksen jälkeen. Hänen mukaansa epäillyllä oli aseenkantolupa sekä pieni arsenaali tuliaseita.

Viranomaiset tutkivat, miten epäilty onnistui hankkimaan aseensa ja aseenkantoluvan, ja miten tämä onnistui pääsemään maahan tekemään iskun, Ardern kertoi Reutersin mukaan viitaten australialaiseen epäiltyyn.

Iskut kohdistuivat kahteen moskeijaan

Iskut tehtiin Christchurchin keskustassa Deans Avenuella olevaan al-Noorin moskeijaan sekä Linwoodin asuinalueella olevaan moskeijaan.

Deans Avenuella eli al-Noorin moskeijalla kuoli 41 ihmistä ja Linwoodissa seitsemän, kertoi Bush tiedotustilaisuudessa. Lisäksi yksi ihminen kuoli myöhemmin sairaalassa, hän sanoi.Poliisi kehotti ihmisiä välttämään moskeijoihin menoa ja pysymään keskustassa sisätiloissa. Poliisi myös määräsi kaikki moskeijat sulkemaan toistaiseksi ovensa turvallisuussyistä.

”Tämä on yksi Uuden-Seelannin synkimmistä päivistä”, sanoi pääministeri Ardern perjantaina.

Ihmiset ovat jättäneet kukkia ampumispaikkojen lähelle.

Iskut tehtiin paikallista aikaa iltapäivärukousten aikaan. Al-Noorin moskeijaan oli menossa rukoilemaan myös Bangladeshin krikettijoukkueen jäseniä.

Yksi silminnäkijä kertoi, että myös lapsia oli ammuttu.

”Ruumiita oli kaikkialla”, silminnäkijä kertoi stuff.co.nz-uutissivustolla.Silminnäkijät kertoivat, että Al-Noorin moskeijaan hyökkäsi sotilasmalliseen maastopukuun pukeutunut mies. Miehellä oli mukanaan puoliautomaattisia kivääreitä, joilla hän tulitti ihmisiä satunnaisesti.


Yksi silminnäkijä kertoi Uuden-Seelannin televisiolle, että ampuminen olisi kestänyt 20 minuuttia ja että kymmeniä olisi loukkaantunut luodeista.

”En osannut tehdä muut kuin odottaa ja rukoilla, että mieheltä loppuvat ammukset”, silminnäkijä kertoi.

Linwoodin moskeijassa hyökkäyshetkellä rukousta johtamassa ollut imaami Ibrahim Abdul Halim sanoi lauantaina AFP:n mukaan, että muslimiyhteisön rakkaus Uutta-Seelantia kohtaan ei horju joukkomurhan takia.

”Me rakastamme yhä tätä maata.”

Hän myös kertoi hyökkäyksen kulusta.

”Kaikki makasivat lattialla, osa naisista alkoi itkeä, osa ihmisistä kuoli heti.”

Hän kertoi, että suurin osa uusiseelantilaisista tukee muslimiyhteisöä ja osoittaa solidaarisuutta.

Uhrien auttamiseksi on lahjoitettu rahaa on kertynyt jo yli 3,5 miljoonaan Uuden-Seelannin dollarin arvosta, kertoi New Zealand Herald. Summa vastaa noin 2,1 miljoonaa euroa.

Viranomaiset pyrkivät suorittamaan tutkinnan ja tunnistamaan kuolleet mahdollisimman nopeasti, jotta omaiset voivat haudata läheisensä islamilaisen perinteen mukaisesti. Perinteen mukaan kuolleet tulisi haudata pian kuoleman jälkeen.

Lauantaiaamulla Suomen aikaa ainakin osa uhreista oli vielä virallisesti tunnistamatta, kertoi Radio New Zealand.

Uhrien kansalaisuuksista ei lauantaina ollut täyttä varmuutta. Uuden-Seelannin Punainen Risti on julkaissut listan kadonneiksi ilmoitetuista henkilöistä. Heidän joukossaan on ihmisiä, joiden syntymäpaikaksi on ilmoitettu esimerkiksi Syyria, Egypti tai Intia.

Brittilehti The Guardianin tietojen mukaan iskussa on kuollut kolme bangladeshilaista ja loukkaantunut neljä. Lehden mukaan kuolleiden joukossa on myös kaksi jordanialaista. Kadonneiksi on ilmoitettu viisi pakistanilaista, minkä lisäksi neljä on loukkaantunut, The Guardian kertoi viranomaislähteiden perusteella.

Lehden tietojen mukaan loukkaantuneiden joukossa on myös kolme turkkilaista ja kaksi indonesialaista.

Tekijä näyttää kirjoittaneen teostaan manifestin

New Zealand Heraldin mukaan al-Noorin moskeijaan iskenyt mies olisi 28-vuotias australialainen. Hänen on kerrottu kuvanneen videolle ampumiset ja kirjoittaneen teostaan manifestin.

Mies lähetti teostaan tapahtuman aikaan reaaliaikaista videokuvaa internetiin. Poliisi pyysi, etteivät ihmiset jakaisi verkossa leviävää videota. Muun muassa Youtube ja Facebook poistivat videon jakelustaan. Myös miehen kirjoittamaa manifestia yritettiin poistaa internetistä.

Videolla näkyy, kuinka ampuja parkkeeraa autonsa moskeijan pihaan, menee sisälle rakennukseen ja alkaa ampua satunnaisesti ihmisiä. Monet moskeijassa olleista makasivat rakennuksen nurkissa ja olivat avuttomia suojautumaan, kun mies ampui heitä.


73-sivuisessa manifestissa mies muun muassa kirjoittaa, että ”kotimaamme tulevat kuulumaan meille niin kauan kuin valkoiset ihmiset elävät”. Tekijän mahdollisesta motiivista voit lukea lisää tästä HS:n jutusta.

Australian pääministeri Scott Morrison vahvisti, että yksi epäillyistä on australialainen, ”ekstremistinen, äärioikeistolainen ja väkivaltainen terroristi”.

Kaksi Uudesta-Seelannista käsin toimivaa maahanmuuttovastaista verkkosivua on suljettu perjantain hyökkäyksen jälkeen, kertoi Radio New Zealand.

Paikalla oleva suomalainen: Kaupunki oli aavemaisen tyhjä

Uudessa-Seelannissa asuva Matti Nousiainen oli syömässä iskun aikaan noin 500 metrin päässä moskeijasta. Ampumisia hän ei kuullut, mutta huomasi, että poliisiautoja alkoi tulla paikalle kaiken aikaa enemmän. Tilanne valkeni Nousiaiselle, kun hän tarkasti uutiset kännykästään.

”Paikalliset puhuivat puhelimessa ja monien kasvot olivat järkyttyneet”, Nousiainen kertoi.


Myöhemmin Nousiainen palasi kaupungille ja kertoi, että kaupungin keskusta oli aavemaisen tyhjä, koska viranomaiset olivat uutislähetyksissä kehottaneet kaikkia pysymään sisätiloissa.

Aamulla Suomen aikaa Al Noorin moskeijan ulkopuolella kuvaajia kehotettiin olemaan kuvaamatta ulos tuotuja ruumiita. Paikalla näkyi lukuisia rikospaikkatutkijoita, Nousiainen kertoi.


”Tavallisesti puisto on tähän aikaan täynnä ihmisiä, mutta nyt siellä ei ollut ketään. Vastaan tuli vain muutamia ihmisiä, joilla oli tyhjät katseet”, Nousiainen kertoi Christchurchin sairaalan läheltä varhain aamulla suomen aikaa.

Noin kello 18.30 paikallista aikaa eli noin kello 7.30 Suomen aikaa liikenne kaupungilla oli palautunut normaaliksi, Nousiainen kertoi myöhemmin.

Nousiainen kommentoi tilannetta Christchurchissa vielä myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa. Lauantaiaamu kaupungissa oli alkanut hiljaisissa tunnelmissa. Hänen mukaansa yksi kaupungin pääostoskaduista oli lähes tyhjä ihmisistä, ja suurin osa kaupoista ja ravintoloista oli suljettuina.

”Olin samalla kadulla pari viikkoa sitten lauantaina samaan aikaan, ja silloin tunnelma oli täysin eri. Katu oli täynnä ihmisiä.”

Nousiaisen mukaan liiketilojen lisäksi Christchurchissa on suljettu useita katuja liikenteeltä. Poliisit ohjaavat liikennettä etenkin kaupungin oikeustalon edustalta pois. Myöskään iskun kohteena olleiden moskeijoiden lähelle ei pääse kävellen eikä autolla.

”Vielä eilen poliisit olivat kaduilla rynnäkkökiväärien kanssa, mutta nyt niistä sentään on luovuttu”, Nousiainen sanoi.

Hän itse on tapahtumista järkyttynyt, mutta ei peloissaan.

”Puhuin aiemmin noin 70-vuotiaan vuokraemäntäni kanssa, eikä hänkään ollut mitenkään järkyttynyt. Sen sijaan hän ihmetteli, miten tällaista voi käydä juuri täällä. Täällä tapahtuneet luonnonkatastrofit kuten maanjäristykset ovat yleensä lähentäneet paikallisia ihmisiä. Nyt hän uskoo, että sama käy myös tämän tapauksen kohdalla.”

Nousiaisen mukaan Christchurchissa muslimit eivät ole erityisen näkyvä yhteisö. Muslimeja on noin prosentti Uuden-Seelannin väestöstä.

Uuden-Seelannin suurimmassa kaupungissa Aucklandissa asuva Wyman Inch istui perjantai-iltana kotona liimautuneena televisiouutisten ääreen.

”En vain voi uskoa tätä. En voi uskoa. Tällaista ei tapahdu Uudessa-Seelannissa, vaan isossa maailmassa”, paperipyyhkeitä myyvässä yrityksessä työskentelevä Inch kertoi järkyttyneenä.

Uusiseelantilaiset ovat alle viiden miljoonan asukkaan maa kaukana muusta maailmasta. He pitävät siksi usein itseään eristettynä hyvässä ja pahassa.

”Me pidämme itseämme suvaitsevaisina, koska olemme melkein kaikki siirtolaisia muualta maailmasta itsekin”, Inch sanoo.

”Mutta meillä ei ole ollut aiempia merkkejä syrjinnästä muslimeja vastaan. Siksi tämä on kerta kaikkiaan käsittämätöntä.”

Myös Aucklandissa näkyi perjantaina paljon poliiseja, jotka vartioivat moskeijoita. Myös pääministeriä vartioidaan tavallista tiukemmin, Inch kertoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  7. 7

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää