Ulkomaat

Myöntävätkö muut EU-maat lykkäystä brexitiin? Suomi antaisi lisäaikaa mutta tahtoo kuulla perusteluja

Yksikin maa 27:stä voi halutessaan pilata Britannian lykkäyssuunnitelmat.

Kun britit ovat äänestäneet kumoon paitsi pääministerinsä neuvotteleman EU-erosopimuksen myös sopimuksettoman eron mahdollisuuden, näyttää hyvin todennäköiseltä, että seuraavaksi brexitille pyydetään lisäaikaa.

Mutta saako Britannia sen varmasti?

Brexitin lykkäämiseen tarvitaan jokaisen EU:hun jäävän 27 jäsenvaltion suostumus eli Eurooppa-neuvoston yksimielinen päätös. Ja toisin päin: yksikin maa voi halutessaan pilata Britannian suunnitelmat.

Useimpien maiden on alustavasti arveltu suostuvan lykkäykseen, mutta perjantaina nimettömät lähteet Ranskan presidentinkansliasta kertoivat uutistoimisto Reutersille, että EU27-maat aikovatkin laajasti vastustaa lyhyttä lisäaikaa, jos mitään brexit-sopimusta ei ole saatu läpi Britannian parlamentissa.

Brittiparlamentti äänestää vielä ensi keskiviikkona uudestaan pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta sopimuksesta. Aikataulu on jo niin kiireinen, että lykkäystä tarvitaan, vaikka sopimus hyväksyttäisiin. May on asettanut mahdollisen lisäajan takarajaksi kesäkuun lopun.

Jos sopimusta tai mitään varasuunnitelmaa ei hyväksytä, Reutersin lähteiden mukaan edessä on siis lisäajan sijaan kova brexit ilman sopimusta.

Varasuunnitelmaksi kelpaisivat esimerkiksi uudet vaalit tai uusi kansanäänestys, ja niitä varten voitaisiin harkita pitkääkin lisäaikaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk houkutteli EU-maita tällä viikolla myöntämään Britannialle pitkän lykkäyksen.

”Pyydän EU27:ää olemaan avoimia pitkälle pidennykselle, jos Britannia tarvitsee sitä miettiäkseen uudestaan brexit-strategiansa ja rakentaakseen konsensusta”, Tusk twiittasi torstaina.
Myös Tuskin mukaan Britannian olisi kuitenkin samalla esitettävä EU:lle ”uskottava perustelu mahdolliselle pidennykselle ja sen kestolle”.

Suomen EU-ministerivaliokunta linjasi perjantaina, että Suomi voi sopimuksettoman eron välttämiseksi suhtautua mahdolliseen lisäaikaan myönteisesti ja joustavasti. Suomen kannan vahvisti myöhemmin perjantaina suuri valiokunta.

Pyyntöä arvioitaessa olisi pääministeri Juha Sipilän mukaan tärkeää, että Britannialla olisi selvä suunnitelma, mihin tarkoitukseen pidennystä käytettäisiin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) myöntäisi Britannialle lisäaikaa kaikissa tapauksissa.

”Minusta Suomen täytyy ehdottomasti kannattaa lykkäystä, koska sopimukseton ero on kaikkein huonoin vaihtoehto”, Orpo kommentoi HS:lle.

Jos brittiparlamentti ei taaskaan hyväksy Mayn laatimaa sopimusta, kuten todennäköiseltä näyttää, Britannia on joka tapauksessa vaikeassa paikassa.

”Siinä on briteille itselleen kova paikka miettiä, mitä he haluavat tehdä. Jos eroa lykätään yli eurovaalien, se on erittäin hankala tilanne.”

Eurovaalit käydään toukokuun lopulla.

Suurista EU-maista Saksa on ilmoittanut, että se ei halua tunkea Britanniaa ulos ovesta ja että hengähdystauko voisi tehdä hyvää keskustelulle. Myös Ranska on virallisesti halunnut pitää kaikki vaihtoehdot avoinna.

Kriittisempiäkin ääniä on kuulunut.

EU:n virkamiehet ovat ilmaisseet huolensa siitä, että lykkäysten vuoksi brexit valtaa EU:n agendan jälleen kuukausiksi ilman merkittävää hyötyä.

Myös Hollannin pääministeri Mark Rutte ilmaisi turhautumisensa sen jälkeen kun brittiparlamentti oli äänestänyt lykkäyksen puolesta.

”Mikä järki on viivytellä kuukausitolkulla, kun olemme kiertäneet kehää kaksi vuotta?” Rutte sanoi uutistoimistojen mukaan.

”Kun Theresa May tulee kysymään pidennystä, vastauksemme on: ’Miksi? Mitä varten?’”

Europarlamentin brexit-koordinaattori Guy Verhofstadt puolestaan twiittasi: ”Ei missään tapauksessa lisäaikaa sokkona! Jos brittiparlamentin alahuoneessa ei ole selvää enemmistöä jollekin tarkalle suunnitelmalle, Eurooppa-neuvostolla ei ole mitään syytä suostua pidennykseen.”

Kovan brexitin kannattajat ovat heittäneet ilmoille ajatuksen, että Italian euroskeptinen populistihallitus saattaisi käyttää veto-oikeuttaan ja estää lisäajan, vaikka muut EU-maat suostuisivat siihen.

Toiveet eivät kuitenkaan näytä käyvän toteen. Italian ulkoministeri Enzo Moavero ilmoitti torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että myös Italia tukee lisäaikaa, jos Britannia pyytää sitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää