Ulkomaat

HS seurasi Ruandan lauantaitalkoita, joiden pakollisuutta poliisi valvoo sulkemalla pääkaupungin ulosmenotiet

Itä-Afrikan maa patistaa kansalaisensa kerran kuussa kunnostamaan teitä ja kuivaamaan malarialle otollisia lätäköitä.

Kigali

Lauantaiaamu on tuskin valjennut, kun satojen ihmisten siivouspartio ilmaantuu kadulle Ruandan pääkaupungin Kigalin kylämäisessä lähiössä.

Tämä on se päivä, jolloin aamu-unisia ei katsota suopeasti ja laiskurit piileksivät näkymättömissä.

Itä-Afrikan ylängöillä sijaitseva Ruanda on ottanut kunnia-asiakseen vaalia siisteyttä ja valaa kansalaisiinsa yhteishenkeä. Siksi kaikkien täysi-ikäisten asukkaiden on osallistuttava talkoisiin ainakin joka kuukauden viimeisenä lauantaina.

Poliisi katkaisee pääkaupungin ulosmenotiet aamupäivän ajaksi. Haaviin ilman hyvää syytä jäävät autoilijat ja mopoilijat komennetaan mukaan panemaan paikkoja kuntoon.

Kigalilaisia pidetään pahimpina lintsareina, mutta pääkaupunkilaisistakin yli 80 prosenttia osallistuu huhkintaan, kertoo virallinen selvitys.

Kicukiron kaupunginosaan kuuluvassa Gahangan kylässä on päätetty tällä kertaa tampata sileäksi rankkasateiden pommittama hiekkatieosuus.

”Vesakot pitää kitkeä penkalta. Tien sadeojitusta syvennetään, jotta vuolas vesi pääsee virtaamaan esteettä”, kertoo Gahangan paikallisjohtajiin lukeutuva Emmanuel Nedre kertoo HS:lle.

Päivää ennen talkoita lyödään lukkoon, millaiseen urakkaan voimat keskitetään, vihreään verryttelytakkiin pukeutunut Nedre sanoo. Lähestyvistä talkoista muistutetaan megafonikuulutuksin.


Yli miljoonan asukkaan Kigali levittäytyy yhdelletoista kukkulalle, ja ydinkeskusta on uudistumassa vilkkaaksi metropoliksi. Lähiöissä vallitsee maaseudun tunnelma, vaikka isot rakennushankkeet etenevät kaupungin laitamille ilmeisen vääjäämättä.

Gahangassa muhkurainen ja punertava tie kaartaa jyrkästi mäennyppylältä alas laaksoon banaaniplantaasia kohti. Talkooväki vaeltaa durra- ja maissiviljelysten viertä ja järjestäytyy noin kilometrin pituiseksi ketjuksi. Viidakkoveitset, kuokat, lapiot ja luudat alkavat heilua riuskasti.Ernestine Uwimana, 24, käy ensimmäisten joukossa rikkakasvien kimppuun. Hän on sitonut paikalliseen tapaan vauvansa kangaskaistaleella selkään kiinni. Kun äiti kopauttelee kuokkaa, Fiston-vauva keinahtelee käärössä torkkuen.

”Lapset eivät haittaa tahtia. Osallistumme talkoisiin sen verran kuin voimat antavat myöten”, Uwimana sanoo viitaten naisiin, jotka odottavat vauvaa tai kiikuttavat jälkikasvua reppuselässä.

Uwimanan mukaan olisi vaikea edes löytää lapsenvahtia.

”Kaikki yrittävät osallistua parhaansa mukaan. Tässä on kyse solidaarisuudesta ja isänmaallisuudesta.”

Umugan­daksi kutsutun palkattoman yhdys­kunta­palvelun juuret ulottuvat perinteisiin. Niihin kuuluivat rakennus­talkoot koko suvun ja kylä­kunnan voimin.

Perinnettä ruvettiin elvyttämään tutsi­vähemmistön kansan­murhan ja sitä seuranneiden alueellisten sotien ja pakolais­kaaoksen jälkeen. Ääri­hutujen lietsomissa järjestelmällisissä vainoissa 25 vuotta sitten kuoli arviolta kaksi kolmannesta tutseista.

Verisesti pirstoutunut kansakunta kaipasi eheyttämistä.

Nykyisenlaisena kurinalaisena massatapahtumana umuganda on jatkunut kymmenkunta vuotta. Ruandan hallituksen mukaan talkootyöt säästävät maailman köyhimpiin kuuluvan valtion budjetista ainakin parikymmentä miljoonaa euroa.

Esimerkiksi perusopetuksen yhdeksännen asteen luokkahuoneista yli puolet on rakennettu kansalaisvoimin.


Umuganda edistää Ruandan vaurastumista, päättelee Françoise Kikundiro, 32. Tempaukset hyödyttävät jokaisen kukkaroa, kun omistaan ei joudu maksamaan, hän toteaa.

”Rakennamme kaikkein vähäosaisimpien naapurien taloja. Kuivatamme lampia ja lätäköitä, joissa malariaa levittävät hyttyset pesivät. Yleinen hygienia on kohentunut.”

Taaperoikäinen Pacifique-poika tapittaa Kikundiron selkäpussukasta ihmisvirtaa.

Malaria on ruandalaisten yleinen huolenaihe, mutta vakavien sairastumisten ja kuolintapausten määrä väheni toissa vuonna yli puolella edeltävään vuoteen verrattuna, kertoi hallituspuolueen The New Times -lehti.

Ensihoitoa saadaan aiempaa useammin läheisissä terveyskeskuksissa. Niiden verkosto ulottuu yhä kattavammin pieniin yhteisöihin, eikä sairas joudu taittamaan vaivalloista matkaa muualle. Tartuntoja ehkäisevät myös kansanvalistuskampanjat ja hyttysverkkojen jakelu.

Laaksosta alkaa kantautua rytmikästä musiikkia. Aamupäivän parituntinen urakka on ohi. Musiikki kutsuu asukaskokoukseen, Françoise Kikundiro selittää.

”Jos naapurien välillä on kytenyt pitkällinen riita tai aviopuolisot kiistelevät jatkuvasti, muut yrittävät sovitella. Pohdimme kokouksissa myös, mikä voisi olla seuraavien talkoiden kohde”, kertoo Ernestine Uwimana, joka on kavunnut tien harjalle samaa tahtia Kikundiron kanssa.

Ruandalaisten mielestä talkoiden etuihin kuuluu tutustuminen naapureihin.

Ismael Mutabazi, 37, on niittänyt viidakkoveitsellä risukkoa iloisen kirjavassa housu- ja paitayhdistelmässä. Osa miehistä on vetänyt ylleen virttyneitä t-paitoja ja työhaalareita. Jotkut huhkivat tyylitamineissa ja pikkutakeissa kuin juhlissa ikään.


Talkoot tarjoavat tilaisuuden myös seurusteluun, Mutabazi huomauttaa. Lopussa saatetaan tanssahdella.

”Täällä tapaa tuttuja, joita ei ole toviin nähnyt. Kaikki ovat muutoin niin kiireisiä.”

Kokouksessa kuulee päivänpolitiikkaa ja osallistujat voivat ottaa kantaa ja vaikuttaa yhteisiin asioihin, mies toteaa.

Hiekkakentälle ryhmittyy silmäätekeviä vaikuttajia ja muutamia avustusjärjestöjen edustajia. Punaiseen poolopaitaan ja kumisaappaisiin pukeutunut kaupunginosan pormestari Jeanne Nyirahabimana jakaa puheenvuoroja halukkaille.

Hän valaa uskoa kansantalouden kohenemiseen ja köyhyyden väistymiseen. Jaossa on myös elämänohjeita.

”Teiniraskauksien välttämiseksi niin isän kuin äidinkin pitää antaa sukupuolivalistusta”, muistuttaa eräs puhuja.

Siivoustempaukset ja katukuvaan kuuluvat palkatut siistijät ovat kohottaneet Ruandan mainetta ympäristöä ajattelevana ja roskattomana maana. Kahdesti kuussa Kigali viettää autottomia sunnuntaiaamupäiviä. Silloinkin pääteitä suljetaan.

Eikö talkoolauantaina tekisi joskus mieli vain jäädä nukkumaan? Kysymys huvittaa kaikkia haastateltavia.

”Ei parissa työtunnissa ehdi väsyä”, Françoise Kikundiro sanoo nauraen.

Pinnaajilta peritään viittä euroa vastaava sakko. Muun muassa kahvin- ja teenpoimijoiden päiväpalkka on vajaa viidennes tästä.

Yhden valtapuolueen ohjailema parlamentti on pohtinut sakon korottamista. Kansanedustajien mielestä kigalilaisilta voitaisiin vaatia vaihtoehtoisia työpanoksia, jos ruumiillinen työ rasittaa kaupunkilaista liikaa. Osallistumisen yläikäraja on 65 vuotta.

”Sairastuminen tai muu hätätapaus hyväksytään poisjäännin syyksi”, sanoo Ernestine Uwimana, joka auttaa naapureitaan pyykinpesussa ja viljelypalstoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  3. 3

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  4. 4

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  5. 5

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  6. 6

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  7. 7

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  8. 8

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  9. 9

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  10. 10

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää