Ulkomaat

Yöllisiä viestejä, likaisia vitsejä, raiskauksiakin – suomalainen Anni Hirvelä johtaa europarlamentin #metoo-kampanjaa

Viime lokakuussa avattu #MeTooEP-blogi kertoo tositarinoita seksuaalisesta ahdistelusta Euroopan parlamentissa.

Viime lokakuussa avattu #MeTooEP-blogi kertoo, millaista työ Euroopan parlamentissa voi joskus olla.

Nimettöminä julkaistut tarinat kertovat miesparlamentaarikoista, jotka väijyvät, vonkaavat ja kostavat sitten valittamalla esimiehelle uhrin työn laadusta. Tarinat kertovat myös naismepeistä, jotka läpsivät pyllylle, halaavat liian intensiivisesti ja puhuvat siitä, ”kuinka ihanaa on olla niin monien nuorten miesten ympäröimänä”.

Tapausten kirjoon mahtuu niin yöllisiä viestejä ja likaisia vitsejä kokouksissa kuin raiskauksiakin.

Oma ahdistelukertomuksensa on myös Anni Hirvelällä, joka työskentelee nykyään europarlamentissa itävaltalaisen Angelika Mlinarin avustajana.

Hirvelä oli harjoittelija, kun häntä paljon ylemmässä asemassa ollut henkilö rupesi lähettelemään vihjailevia viestejä ja kävi käsiksi.

Hirvelästä on ranskalaisen avustajan Jeanne Ponten ohella tullut kuluneen talven aikana europarlamentin näkyvimpiä seksuaalista ahdistelua vastustavia #metoo-aktivisteja.

”Tarkoituksena ei ole viihdyttää tai kertoa raflaavia tarinoita vaan näyttää Euroopan parlamentin puhemiehistölle, mitä talossa tapahtuu”, Hirvelä sanoo.


Ponte oli ryhtynyt keräämään ahdistelukokemuksia jo kaksi vuotta sitten, mutta asiaan suhtauduttiin Hirvelän mukaan nihkeästi.

Lokakuussa 2017 alkoi kansainvälinen #metoo-liikehdintä. Yhtäkkiä asia kiinnosti, ja Euroopan parlamenttikin hyväksyi päätöslauselman seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön torjumisesta.

 

”Olin työpyötäni ääressä ja pudotin kynän sen alle. Juuri kun kumarruin nostamaan sen, parlamentin jäsen omasta delegaatiostani tuli sisään ja sanoi 'Oletko jo sukeltamassa pöydän alle? Oletpa sinä helppo.'” –Anonyymi, 26.2.2019

Päätöslauselma vaatii muun muassa euroedustajille pakollista seksuaalisen häirinnän vastaista koulutusta ja ulkopuolista selvitystä siitä, paljonko seksuaalista häirintää Euroopan parlamentissa esiintyy ja kuinka hyvin tai huonosti sitä ehkäistään.

Toistaiseksi lukuja häirinnästä ei ole. Blogin tarinat ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu, sillä suuri osa uhreista ei halua tai uskalla kertoa kokemuksistaan.

Parlamentin puhemiehistö ei ole pannut päätöslauselmaa toimeen.

”Euroopan parlamentti heijastaa Euroopan kansalaisia, ja tämän talon jos jonkun pitää näyttää esimerkkiä”, Hirvelä sanoo.

”Yhdysvaltain kongressilla on pakollinen koulutus näistä asioista, miksi ei meillä?”

Asiat junnaavat, sillä vaikka vasemmisto ja liberaalit kannattavat toimia, #metoo herättää parlamentissa myös aktiivista vastarintaa. Tammikuussa verkkolehti Politico uutisoi, että #metoo-koulutuksia vastustavat muun muassa EPP-konservatiiviryhmän saksalaisedustajat.

Osa parlamentaarikoista ei tunnista häirintää ja pitää koulutuksia ja selvityksiä turhana byrokratiana.


Tänä keväänä parlamenttiin valitaan uudet edustajat ja Hirvelä yrittää varmistaa, että #metoo ei unohdu uudelta parlamentilta. Hän kollegoineen on kerännyt nykyisiltä euroedustajilta sitoumuksia seksuaalista häirintää vastaan taistelusta kaudella 2019–2024.

Suuri voitto on, että sitoumuksen allekirjoitti myös parlamentin italialainen puhemies, Silvio Berlusconin entinen tiedottaja Antonio Tajani.
Hirvelän mukaan harva suomalaisedustajakaan on vielä allekirjoittanut sitoumusta, mutta Nils Torvalds (r) on heistä yksi.

Torvalds edustaa europarlamentissa liberaalidemokraattien ryhmää Aldea. Hän kertoo, että vastustusta löytyi myös omasta ryhmästä.

”Jotkut miehet ottivat sen asian niin, että ’ai jaa, minuunko ei voi luottaa’, ikään kuin tämä olisi luottamuskysymys. Mutta #metoohan on mitä suurimmassa mielessä asennekoulutusta.”


Torvalds kannattaa parlamentaarikkojen kouluttamista #metoo-asioista, sillä on tärkeää lisätä tietoisuutta siitä, mitkä käyttäytymismallit koetaan ahdistaviksi tai alistaviksi.

Hän kuvailee #metoota yhdeksi monista asioista, joissa näkyvät Euroopan eri kolkkien erilaiset arvot. Vastaavia aiheita ovat esimerkiksi ympäristöasiat ja läpinäkyvyys. #metoo on luontevampi asia pohjoismaisille kuin esimerkiksi Etelä- ja Itä-Euroopan maista tuleville edustajille.

 

”Eräs meppi kertoi, että hän palkkaa mielellään itäeurooppalaisia naisia, koska hän uskoo heidän tekevän mitä tahansa länsimaisen passin eteen. Hän jatkoi, että tämän pohjalta hän ymmärtää miksi oma meppini palkkasi minut.” –Anonyymi, 15.10.2018

Anni Hirvelä ei panisi parlamentin ahdisteluongelmaa vain kulttuurin piikkiin, joskin ahdistelijat usein selittelevät toimiaan kulttuurieroilla.

Kuten usein #metoo-tapauksissa myös europarlamentissa osa ongelmaa ovat hierarkiat. Ylimpänä on puhemiehistö. Sen jälkeen tulevat noin 740 muuta euroedustajaa ja sitten heidän avustajansa, joita on parituhatta. Alimpana ruokaketjussa ovat sadat harjoittelijat, jotka haaveilevat vakituisesta työstä EU:n instituutioissa.

#metoo koskee myös naisedustajia, sanoo Sirpa Pietikäinen (kok).

”Harjoittelija–meppi-asetelmassa on valtarakenne, jota meppi ei itse ehkä huomaa.”


Esimerkiksi halaaminen voi olla halaajan ja tilanteen mukaan lämmintä välittömyyttä tai ahdistavaa lääppimistä.

Pietikäinen on pohtinut myös omaa käytöstään.

”Aiemmin halasin harjoittelijoita helpommin, että tervetuloa taloon. Nykyään en tee niin automaattisesti enkä vieraalle ihmiselle varoittamatta.”

 

”Eräänä päivän olimme mepin kanssa samassa hississä, ja hän kommentoi minun laihtuneen. Hän teki alatyylisen eleen rintojani kohden ja sanoi, että hän pitää enemmän siitä, kun 'muotoni ovat pyöreämmät'.” – Anonyymi, 5.3.2019

Vaikka kaikki parlamentaarikot eivät allekirjoittaisi vetoomusta, Hirvelä kokee silti, että jotain tärkeää on saatu aikaan.

”Olemme saaneet aikaan keskustelun arkaluontoisesta aiheesta, josta on ennen vaiettu.”

Ahdistelevasta mepistä on vaikeaa kertoa, jos pelkää leimautuvansa hankalaksi tyypiksi ja urakehityksen tyssäävän.

Hirvelä kertoo tapauksesta, jossa edustaja tunnisti itsensä eräästä #MeTooEP-blogin kertomuksista ja uhkasi tuhota uhrin uran, jos kirjoitusta ei poisteta.

Hirveläkään ei uskaltanut aikoinaan paljastaa ahdistelijaansa. Hän on edelleen korkeissa EU-tehtävissä, Hirvelä sanoo.

Viikko EU:n kulisseissa

HS seuraa viikon ajan Strasbourgin täysistuntoviikkoa. Lue tästä tähän asti ilmestyneet jutut:

Europarlamentti ehti kaudellaan hyväksyä yli 300 asetusta ja direktiiviä, mutta mikä päätöksistä oli paras?

Mitä järkeä on matkata Strasbourgiin? Ei mitään, sanovat suomalaismepit ja hyppäävät hurjastelevaan tila-autoon

HS etsi ja löysi EU:n ytimen Strasbourgista: Bakteeri vei mepeiltä suihkut, täysistuntoviikolla kuluu 750 voisarvea

EU-komissaari Katainen: Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelihankkeen kiinalaisrahoituksessa on vielä liian paljon avoimia asioita

EU-tulkki Laura Minkkinen tietää, että parlamentissa edustajien suusta saattaa tulla tavaraa, jota ”Suomen markkinoilla ei pysty harjoittelemaan”

Strasbourg on mepeille kuin leirikoulu, jonka ytimessä ovat kahvi ja käytäväkeskustelut: HS varjosti konkariedustaja Heidi Hautalaa koko päivän

EU valmistautuu myöntämään Britannialle pitkänkin jatkoajan – brittimepille brexitin seuraaminen on ”kuin hyppäisi veitsimereen”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Kaahari ajoi reilusti yli kahtasataa satasen alueella – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  10. 10

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  5. 5

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää