Ulkomaat

Muslimeja moskeijaiskusta syyttänyt senaattori sai kananmunan päähänsä Australiassa, löi heti teini-ikäistä heittäjää kasvoihin

Senaattori Fraser Anningin lausunnot Uuden-Seelannin iskuista on tuomittu laajasti. ”Nämä kommentit ovat kauhistuttavia”, sanoi Australian pääministeri Scott Morrison.

rac
Teinipoika iski kananmunan senaattorin takaraivoon Australiassa. Tuohtunut senaattori Fraser Anningin löi tämän jälkeen poikaa kasvoihin.

Tapauksen arvellaan liittyvän kananmunan kohteeksi joutuneen Queenslandin senaattori Anningin lausuntoihin Uuden-Seelannin moskeijaiskuihin liittyen.

Senaattorin mukaan iskut korostivat ”kasvavaa pelkoa muslimien lisääntyneestä läsnäolosta Australiassa ja Uudessa-Seelannissa”, kertoi New Zealand Herald.

Lehden mukaan Annings väitti, että todellinen syy iskuihin on Uuden-Seelannin maahanmuuttopolitiikka. Samalla senaattori sanoi, että vaikka muslimit olivat iskun uhreja, he olivat myös sen tekijöitä. Lisäksi senaattori syytti iskusta koko islamin uskontoa.

Monet australialaispoliitikot ovat tuominneet Anningin lausunnot.

”Nämä kommentit ovat kauhistuttavia. Ne ovat rumia, eikä niillä ole sijaa Australiassa. Hänen [Anningin] pitäisi olla erittäin häpeissään”, sanoi Australian pääministeri Scott Morrison lauantaina.

Kahteen Christchurchin kaupungissa sijaitsevaan moskeijaan perjantaina tehdyistä iskuista epäillään australialaista Brenton Tarrantia, jota pidetään valkoisen ylivallan kannattajana. Hän on saanut murhasyytteen iskuihin liittyen.

Anning sai munan päähänsä lauantaina, kun hän oli puhumassa tiedotustilaisuudessa Moorabbin alueella Australiassa. Tapahtumasta otetulla videolla näkyy, miten teinipoika seisoo Anningin takana kännykkä kädessään. Hetken päästä poika ottaa käteensä kananmunan ja iskee sen senaattorin takaraivoon.

Videolla näkyy, miten senaattori kohdistaa poikaan useita iskuja, joista ainakin yksi näyttää osuvan poikaa kasvoihin. Senaattori joudutaan lopulta erottamaan pojasta. Lopulta kananmunan heittänyt poika painetaan maahan makaamaan.

New Zealand Heraldin mukaan poliisi vei pojan pois paikalta. Poliisin tiedottajan mukaan poika on 17-vuotias ja hänet on päästetty vapaaksi, kertoi Australian yleisradioyhtiö ABC News.

ABC Newsin mukaan pojan mahdollisia oikeuskuluja varten on jo perustettu joukkorahoitus­kampanja, jonka tarkoituksena on myös ostaa lisää kananmunia.

Mauttomat kommentit Uuden-Seelannin iskuista toivat vaikeuksia myös oikeistoprovokaattorina tunnetulle brittiläiselle Milo Yiannopoulosille. Viranomaisten mukaan hänen viisuminsa Australiaan peruttiin.

”Milo Yiannopoulosilla ei ole lupaa saapua Australiaan tänä vuonna kaavaillulle kiertueelle”, Australian maahanmuuttoministeri David Coleman sanoi lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Herra Yiannopoulosin kommentit sosiaalisessa mediassa Christchurchin terrori-iskuun liittyen ovat tyrmistyttäviä ja lietsovat vihaa ja jaottelua”, Coleman jatkoi.

Yiannopoulos oli kutsunut islaminuskoa barbaariseksi ja vieraaksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää