Ulkomaat

Muslimeja moskeijaiskusta syyttänyt senaattori sai kananmunan päähänsä Australiassa, löi heti teini-ikäistä heittäjää kasvoihin

Senaattori Fraser Anningin lausunnot Uuden-Seelannin iskuista on tuomittu laajasti. ”Nämä kommentit ovat kauhistuttavia”, sanoi Australian pääministeri Scott Morrison.

rac
Teinipoika iski kananmunan senaattorin takaraivoon Australiassa. Tuohtunut senaattori Fraser Anningin löi tämän jälkeen poikaa kasvoihin.

Tapauksen arvellaan liittyvän kananmunan kohteeksi joutuneen Queenslandin senaattori Anningin lausuntoihin Uuden-Seelannin moskeijaiskuihin liittyen.

Senaattorin mukaan iskut korostivat ”kasvavaa pelkoa muslimien lisääntyneestä läsnäolosta Australiassa ja Uudessa-Seelannissa”, kertoi New Zealand Herald.

Lehden mukaan Annings väitti, että todellinen syy iskuihin on Uuden-Seelannin maahanmuuttopolitiikka. Samalla senaattori sanoi, että vaikka muslimit olivat iskun uhreja, he olivat myös sen tekijöitä. Lisäksi senaattori syytti iskusta koko islamin uskontoa.

Monet australialaispoliitikot ovat tuominneet Anningin lausunnot.

”Nämä kommentit ovat kauhistuttavia. Ne ovat rumia, eikä niillä ole sijaa Australiassa. Hänen [Anningin] pitäisi olla erittäin häpeissään”, sanoi Australian pääministeri Scott Morrison lauantaina.

Kahteen Christchurchin kaupungissa sijaitsevaan moskeijaan perjantaina tehdyistä iskuista epäillään australialaista Brenton Tarrantia, jota pidetään valkoisen ylivallan kannattajana. Hän on saanut murhasyytteen iskuihin liittyen.

Anning sai munan päähänsä lauantaina, kun hän oli puhumassa tiedotustilaisuudessa Moorabbin alueella Australiassa. Tapahtumasta otetulla videolla näkyy, miten teinipoika seisoo Anningin takana kännykkä kädessään. Hetken päästä poika ottaa käteensä kananmunan ja iskee sen senaattorin takaraivoon.

Videolla näkyy, miten senaattori kohdistaa poikaan useita iskuja, joista ainakin yksi näyttää osuvan poikaa kasvoihin. Senaattori joudutaan lopulta erottamaan pojasta. Lopulta kananmunan heittänyt poika painetaan maahan makaamaan.

New Zealand Heraldin mukaan poliisi vei pojan pois paikalta. Poliisin tiedottajan mukaan poika on 17-vuotias ja hänet on päästetty vapaaksi, kertoi Australian yleisradioyhtiö ABC News.

ABC Newsin mukaan pojan mahdollisia oikeuskuluja varten on jo perustettu joukkorahoitus­kampanja, jonka tarkoituksena on myös ostaa lisää kananmunia.

Mauttomat kommentit Uuden-Seelannin iskuista toivat vaikeuksia myös oikeistoprovokaattorina tunnetulle brittiläiselle Milo Yiannopoulosille. Viranomaisten mukaan hänen viisuminsa Australiaan peruttiin.

”Milo Yiannopoulosilla ei ole lupaa saapua Australiaan tänä vuonna kaavaillulle kiertueelle”, Australian maahanmuuttoministeri David Coleman sanoi lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Herra Yiannopoulosin kommentit sosiaalisessa mediassa Christchurchin terrori-iskuun liittyen ovat tyrmistyttäviä ja lietsovat vihaa ja jaottelua”, Coleman jatkoi.

Yiannopoulos oli kutsunut islaminuskoa barbaariseksi ja vieraaksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää