Ulkomaat

Yli 200 kuollut hirmumyrskyssä Mosambikissa: Tilanne on katastrofaalinen, kertoo Punaisen Ristin suomalainen työntekijä HS:lle

Beirassa työskentelevän viestintäkoordinaattorin Caroline Hagan mukaan kaupungin talot ovat lähes kokonaan tuhoutuneet – ja tilanne maaseudulla on vielä pahempi.

rac
Mosambikiin ja muualle Afrikan kaakkoisosiin iskeneen hirmumyrsky Idain tuhon koko laajuus alkoi hahmottua tiistaina, kun kansainväliset avustusjärjestöt julkaisivat synkkiä tilannearvioitaan.

Tiistaina illalla Mosambikin presidentti Filipe Nyusi kertoi yli kahdensadan ihmisen kuolleen.

”Saamamme tiedon perusteella yli 200 ihmistä on kuollut ja lähes 350 000 on vaarassa”, Nyusi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yleisimmin esitetty arvio todellisesta uhriluvusta oli vähintään tuhat. Tuhot ovat järkyttäviä myös naapurimaissa Zimbabwessa ja Malawissa.

”Tilanne on katastrofaalinen. Meillä on todellinen kiire, ensimmäinen ja tärkein tehtävä on yrittää pelastaa ihmisiä”, kertoi kansainvälisen Punaisen Ristin suomalainen viestintäkoordinaattori Caroline Haga tiistaina Beirasta.

Punaisen Ristin arviointiryhmä saapui Beiraan sunnuntaina helikopterilla.

”Kaupunki on aika lailla kärsinyt, talot tuhoutuneet, sähköt ovat poikki, ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa”, Haga sanoi puhelimitse HS:lle.

Britannian ilmatieteenlaitos näyttää, miten Idai rantautui Mosambikiin viime viikon torstaina:Jopa 90 prosenttia kaupungista on tuhoutunut. Mosambik on maailman köyhimpiä maita, ja valtaosa Beiran asukkaista elää huterissa asumuksissa.

Beira on väkiluvultaan lähes Helsingin kokoinen, noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki.

Kuolonuhrien määrä on tässä vaiheessa täysin epäselvä. ”Uhriluku tulee merkittävästi nousemaan”, Haga sanoi.

Hirmumyrsky Idai on mahdollisesti pahin säähän liittyvä luonnonkatastrofi eteläisellä pallonpuoliskolla, kertoivat YK:n edustajat uutistoimisto Reutersin mukaan tiistaina.Haga kertoi, että kyseessä on oikeastaan kaksoiskatastrofi, jonka laajuus valkeni vasta vähitellen.

”Itse asiassa tilanne ympäröivillä alueilla on vielä pahempi [kuin Beirassa]. Vasta maanantaina saimme selville, että itse asiassa kyseessä on kaksi mittavaa katastrofia.”

”Ensimmäinen on sykloni [trooppinen hirmumyrsky], joka meni tästä keskisen Mosambikin yli”, Haga sanoi. ”Sitten on myös jälkeenpäin tulleita erittäin voimakkaita tulvia.”

Haga kertoo, että kansainvälinen Punainen Risti työskentelee yhdessä avaruusjärjestö Nasan ja Esan kanssa, jotta satelliittikuvien avulla saataisiin tarkempi käsitys tuhoalueiden laajuudesta.

”Tänne tarvitaan paljon kansainvälistä apua”, Haga sanoi. ”Tuki on tärkeää.”


Idai rantautui Mosambikin rannikolle perjantaina, ja se jatkoi viikonloppuna matkaansa sisämaahan.

Mosambikin maaseudulla veneitse liikkuvat pelastusryhmät etsivät ihmisiä talojen katoilta ja puiden latvoista yötä myöten, kertoi uutistoimisto AFP tiistaina. Laajat alueet olivat muuttuneet tulvivien vesimassojen seurauksena kuin sisämereksi.

Eteläafrikkalainen avustusjärjestö Rescue SA on ollut viikonlopusta lähtien pelastustöissä kolmella helikopterillaan.

Järjestön johtaja Ian Scher kertoi AFP:lle, että ihmisiä on loukussa puiden oksilla, talojen katoilla tai tulvaveden keskellä olevilla saarekkeilla.

Resurssit eivät riitä kaikkien pelastamiseen.

”Meidän täytyy pelastaa, kenet voimme, ja loput kuolevat”, Scher sanoi.

Myös Punaisen Ristin Caroline Haga sanoi, että akuutein pula on juuri helikoptereista ja pelastushenkilöstöstä.

Tuhoalueille pääsee vain veneillä tai ilmateitse, koska tieyhteydet ovat poikki.

Hengenhädässä olevien ihmisten lisäksi katastrofaalista on myös kodittomaksi jääneiden valtava määrä.

”Tässä [avustustyössä] menee kauan”, Haga sanoi.

”Mosambikin valtio on kertonut meille, että 400 000 ihmistä on jäänyt kodittomiksi tulvien takia.”

Luvussa eivät ole mukana ne oletettavasti sadattuhannet ihmiset, joilta itse hirmumyrsky tuhosi kodin.Mosambik on noin 27 miljoonan asukkaan maa, ja köyhyyden takia talot ja infrastruktuuri ovat alttiita tuhoille. Pinta-alaltaan Mosambik on noin 800 000 neliökilometriä eli noin 2,5 kertaa Suomen kokoinen.

”Myrskyhän rantautui Beiraan, ja se iskeytyi tuulennopeudella 200 kilometriä tunnissa”, kertoi Suomen Mosambikin-suurlähettiläs Laura Torvinen HS:lle tiistaina.

”Kun sanotaan, että 90 prosenttia Beiran kaupungista on vaurioitunut, täytyy pitää mielessä, että valtaosa ihmisistä asuu ruo’osta tai kaislasta rakennetuissa kodeissa, jotka voimakkaissa tuulissa hajoavat suurin piirtein saman tien.”


Torvinen arvioi Idain tuhoja asemapaikastaan, pääkaupunki Maputosta. Beira on Torviselle tuttu kaupunki jo vuosikymmenien ajalta.

”Kivikaupunki ei ole siinä määrin vaurioitunut, mutta paikallisen väestön asutus on pyyhkiytynyt aika lailla pois”, Torvinen sanoi puhelinhaastattelussa. ”Ja kaduthan tulvivat vettä.”

Beira on takavuosilta tuttu monelle suomalaisellekin. Suomi on jo vuosikymmeniä tehnyt Mosambikissa kehitysyhteistyötä.

Beiran satama rakennettiin 1990-luvulla suomalaisvoimin. Satamaa on sittemmin uudistettu, mutta Torvisen mukaan suomalaispanos on Beirassa edelleen muistissa.

”Kyllä Suomi edelleen tunnetaan Beirassa sataman rakentajana.”

Hätäavun saamiseksi perille satama saattaa olla avainasemassa, koska maantieyhteydet Beiraan ovat poikki.

Torvisen tietojen mukaan satama on osittain tuhoutunut.

”Viimeisimpien tietojen mukaan satama ja lentokenttä ovat osittain käytössä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  3. 3

   Ainakin sata klamydiatapausta jäänyt testeissä paljastumatta, nyt selvitetään kymmeniä­tuhansia vanhoja testituloksia – ”Emme osaa vielä sanoa, kuinka isosta ongelmasta on kyse”

  4. 4

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa voi olla nyt lämpimämpää kuin Espanjassa, mutta loppu­viikoksi ennustetaan käännettä

  6. 6

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  7. 7

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  8. 8

   Huoltoyhtiö meni konkurssiin, isännöitsijä valitsi taloyhtiölle uuden firman – Menikö oikein?

  9. 9

   ”Keskustalla on aika selvä suunta oppositioon”, sanoo Juha Sipilä – Kansan­edustajille luovutetaan valta­kirjat, HS näyttää suorana kello 12

  10. 10

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  5. 5

   Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  8. 8

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  9. 9

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää