Ulkomaat

Kokoomuksen Orpo: Usko ei ole korkealla, että Orbán parantaisi tapansa – Orbánin puolue erotettiin EU-parlamenttiryhmästä vain väliaikaisesti

Unkarin Fidesz-puolue erotettiin EPP:stä määräaikaisesti, kunnes puolue täyttää kolme ehtoa.

Bryssel

Eurooppalaisten keskustaoikeistolaisten puolueiden ryhmittymä EPP ei erottanut keskiviikkona kokonaan Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puoluetta. EPP päätyi erottamaan puolueen toistaiseksi, kunnes se alkaa noudattaa ryhmän asettamia ehtoja ja oikeusvaltioperiaatetta.

Fidesz menettää välittömästi kaikki oikeutensa ryhmässä. Erotus on voimassa siihen asti, kunnes EPP:n asettama arviointiryhmä toteaa, että puolue on palannut ruotuun.

EPP:n puoluevaltuusto päätti asiasta Brysselissä kiivaan kolmituntisen keskustelun jälkeen äänin 190–3.

Ennen kokousta 13 EPP:n jäsenpuoluetta, myös Suomen kokoomus, vaati Fideszin erottamista kokonaan, koska puolue ei niiden mukaan ole noudattanut EPP:n yhteisiä arvoja. Kokous päätyi kuitenkin lievempään kompromissiratkaisuun.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi äänestyksen jälkeen HS:lle, että hän on tyytyväinen lopputulokseen. Orpo oli aktiivisesti ajamassa Fideszin pysyvää erottamista, mutta hänen mukaansa jo jäsenyyden ”jäädyttäminen” oli hyvä saavutus.

Orpon mukaan ”usko ei ole kovin korkealla” siihen, että Orbán nyt parantaa tapansa.

”En yhtään sitä piilottele, että olisimme olleet valmiit äänestämään erottamisen puolesta”, Orpo sanoi puhelimessa.

Hän ei itse osallistunut kokoukseen, mutta kokoomuksella oli paikalla viisi edustajaa, jotka tukivat kompromissiesitystä.

Orpon mukaan oli kokoomuksen ja sen pohjoismaisten sisarpuolueiden aktiivisen kampanjan ansiota, että EPP:n selvä enemmistö erotti Orbánin määräajaksi.

Kompromissia ajoi EPP:n EU-parlamenttiryhmän johtaja, saksalainen Manfred Weber.

Orbán oli itse paikalla kokouksessa. Hänen avustajansa ilmoitti ennen kokousta, että jos Fidesz erotetaan edes määräaikaisesti, puolue lähtee. Päätös syntyi kuitenkin lopulta yhteisymmärryksessä.

Fideszin pitää täysivaltaiseksi jäseneksi palatakseen täyttää kolme ehtoa: lopettaa välittömästi ulkomainoskampanja, jossa herjattiin Euroopan komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria ja amerikanunkarilaista miljardööriä George Sorosia, pidättäytyä vastaavista hyökkäyksistä tulevaisuudessa ja lopettaa Sorosin rahoittaman Central European University -yliopiston painostaminen.

Mainoskampanja on päättynyt jo aiemmin.

Fideszin toimintaa seuraa ”kolmen viisaan miehen” itsenäinen arviointiryhmä, jota johtaa Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Herman Van Rompuy.
Puolueen erottaminen EU-parlamenttiryhmästä on poikkeuksellista.

Kompromissia hiottiin viimeiseen asti, ja kokouksen osanottajillekin selvisi vasta keskiviikkona, mistä he keskiviikkona tarkalleen ottaen äänestäisivät. Vaihtoehtoja olivat ennakkoarvioiden mukaan Fideszin pysyvä erottaminen, määräaikainen erottaminen tai jonkinlainen ehdollinen päätös, jossa Orbánilta vaaditaan tekoja erottamisen välttämiseksi.

Tavoitteena oli saada äänestykseen muotoilu, joka saisi enemmistön taakseen, sanoi kokoomuksen kolmihenkisen EU-parlamenttiryhmän johtaja Sirpa Pietikäinen tiistaina.

Pietikäinen oli yksi viidestä kokoomuslaisesta, joilla oli äänioikeus kokouksessa. Muut olivat EPP:n varapuheenjohtaja, komissaari Jyrki Katainen, meppi Petri Sarvamaa, kansanedustaja Arto Satonen ja puolueneuvoston puheenjohtaja Aura Salla. Salla tuurasi äänestyksessä puheenjohtaja Orpoa.

Financial Times -lehti laski maaliskuun alussa, että Fideszin täyseroa julkisesti ajaneilla EPP:n 13 jäsenpuolueella oli EU-parlamentissa yhteensä 39 edustajaa. EPP:n edustajista 221 tulee puolueista, jotka eivät olleet ottaneet julkisesti kantaa Fideszin erottamiseen.

Kaikkiaan Euroopan kansanpuolueeseen EPP:hen kuuluu noin 80 puoluetta. Suomesta ryhmään kuuluu kokoomuksen lisäksi kristillisdemokraatit.

Orbán on saanut tukea varsinkin Itä-Euroopasta, kuten Kroatiasta ja Sloveniasta, ja Italiasta.

Erityisen hankala kysymys on ollut Saksan kristillisdemokraattiselle CDU:lle ja sen baijerilaiselle sisarpuolueelle CSU:lle, jolla on perinteisesti läheiset suhteet Fidesziin.

Kokouksessa äänestyksessä ollut kompromissi olikin uutistoimistojen mukaan CDU:n puheenjohtajan Annegret Kramp-Karrenbauerin käsialaa.

Viime syyskuussa neljä CSU:n edustajaa äänesti vastaan, kun EU-parlamentti hyväksyi selvällä enemmistöllä päätöslauselman, joka voi johtaa Unkarin rankaisemiseen EU:n perusarvojen loukkaamisesta. Itsevaltaisen Orbánin johdolla Unkari on EU:n mukaan heikentänyt oikeuslaitosta, sananvapautta ja demokratiaa.

EPP:n kärkiehdokas seuraavaksi komission puheenjohtajaksi Manfred Weber edustaa EU-parlamentissa CSU:ta. Weber matkusti viime viikolla Budapestiin tapaamaan Orbánia, mutta tapaaminen ei Weberin mukaan johtanut riittäviin myönnytyksiin.

Weber vaati muun muassa Sorosin rahoittaman Central European University -yliopiston toiminnan turvaamista. Yliopisto ilmoitti joulukuussa, että se lähtee Unkarista hallituksen painostuksen takia.

Orbán on myös muun muassa kutsunut EPP-kollegojaan ”vasemmiston hyödyllisiksi idiooteiksi”. Hän pyysi viime viikolla kielenkäyttöään anteeksi EPP:n johtajille lähettämässään kirjeessä. Anteeksipyyntöön sisältyi pyyntö siitä, ettei Fidesz-puoluetta erotettaisi ryhmästä.

Saksalaiset ja monet muutkin EPP:ssä pelkäsivät, että Orbán saisi erottamisesta vain uutta nostetta ja liittoutuisi uudessa EU-parlamentissa muiden oikeistopopulistien ja äärioikeistolaisten, kuten Puolan Laki ja oikeus -puolueen, kanssa.

EU on kovistellut myös Puolaa oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta, ja Fidesz ja Laki ja oikeus ovat tiivistäneet yhteistyötään.

Fideszin lähtö pienentäisi EPP:n ryhmää, joka uhkaa muutenkin menettää toukokuun vaaleissa edustajia äärioikeistolle ja oikeistopopulisteille. EPP on EU-parlamentin suurin ryhmä. Nykyisin Fideszillä on 11 meppiä.

Pietikäinen huomautti, että erottamisäänestyksessä oli kyse siitä, ovatko fidesziläiset äärioikeistolaisia EPP:n sisä- vai ulkopuolella.

”Jos ovat sisällä, me ikään kuin legitimoimme heidän toimintaansa”, hän sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  2. 2

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  3. 3

   Tulppaanipeltoja tallovat selfie-turistit saivat Hollannin ryhtymään vastatoimiin

  4. 4

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  5. 5

   Mies tarjosi yösijan puolisonsa kanssa riitaantuneelle naiselle ja raiskasi tämän vain hetkeä myöhemmin

  6. 6

   Rikosuhripäivystys: Kymmenet nepalilaiset kokit ovat hakeneet apua HS:n artikkelin jälkeen – Järjestön mukaan joidenkin työolot ovat parantuneet

  7. 7

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  8. 8

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  10. 10

   Uimahalli ymmällään: Jäisestä vedestä valittavat lapsiperheet pakenevat muualle, vaikka ”lämpötiloissa ei ole muutettu yhtään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  2. 2

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  9. 9

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  10. 10

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää