Ulkomaat

Kokoomuksen Orpo: Usko ei ole korkealla, että Orbán parantaisi tapansa – Orbánin puolue erotettiin EU-parlamenttiryhmästä vain väliaikaisesti

Unkarin Fidesz-puolue erotettiin EPP:stä määräaikaisesti, kunnes puolue täyttää kolme ehtoa.

Bryssel

Eurooppalaisten keskustaoikeistolaisten puolueiden ryhmittymä EPP ei erottanut keskiviikkona kokonaan Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puoluetta. EPP päätyi erottamaan puolueen toistaiseksi, kunnes se alkaa noudattaa ryhmän asettamia ehtoja ja oikeusvaltioperiaatetta.

Fidesz menettää välittömästi kaikki oikeutensa ryhmässä. Erotus on voimassa siihen asti, kunnes EPP:n asettama arviointiryhmä toteaa, että puolue on palannut ruotuun.

EPP:n puoluevaltuusto päätti asiasta Brysselissä kiivaan kolmituntisen keskustelun jälkeen äänin 190–3.

Ennen kokousta 13 EPP:n jäsenpuoluetta, myös Suomen kokoomus, vaati Fideszin erottamista kokonaan, koska puolue ei niiden mukaan ole noudattanut EPP:n yhteisiä arvoja. Kokous päätyi kuitenkin lievempään kompromissiratkaisuun.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi äänestyksen jälkeen HS:lle, että hän on tyytyväinen lopputulokseen. Orpo oli aktiivisesti ajamassa Fideszin pysyvää erottamista, mutta hänen mukaansa jo jäsenyyden ”jäädyttäminen” oli hyvä saavutus.

Orpon mukaan ”usko ei ole kovin korkealla” siihen, että Orbán nyt parantaa tapansa.

”En yhtään sitä piilottele, että olisimme olleet valmiit äänestämään erottamisen puolesta”, Orpo sanoi puhelimessa.

Hän ei itse osallistunut kokoukseen, mutta kokoomuksella oli paikalla viisi edustajaa, jotka tukivat kompromissiesitystä.

Orpon mukaan oli kokoomuksen ja sen pohjoismaisten sisarpuolueiden aktiivisen kampanjan ansiota, että EPP:n selvä enemmistö erotti Orbánin määräajaksi.

Kompromissia ajoi EPP:n EU-parlamenttiryhmän johtaja, saksalainen Manfred Weber.

Orbán oli itse paikalla kokouksessa. Hänen avustajansa ilmoitti ennen kokousta, että jos Fidesz erotetaan edes määräaikaisesti, puolue lähtee. Päätös syntyi kuitenkin lopulta yhteisymmärryksessä.

Fideszin pitää täysivaltaiseksi jäseneksi palatakseen täyttää kolme ehtoa: lopettaa välittömästi ulkomainoskampanja, jossa herjattiin Euroopan komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria ja amerikanunkarilaista miljardööriä George Sorosia, pidättäytyä vastaavista hyökkäyksistä tulevaisuudessa ja lopettaa Sorosin rahoittaman Central European University -yliopiston painostaminen.

Mainoskampanja on päättynyt jo aiemmin.

Fideszin toimintaa seuraa ”kolmen viisaan miehen” itsenäinen arviointiryhmä, jota johtaa Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Herman Van Rompuy.
Puolueen erottaminen EU-parlamenttiryhmästä on poikkeuksellista.

Kompromissia hiottiin viimeiseen asti, ja kokouksen osanottajillekin selvisi vasta keskiviikkona, mistä he keskiviikkona tarkalleen ottaen äänestäisivät. Vaihtoehtoja olivat ennakkoarvioiden mukaan Fideszin pysyvä erottaminen, määräaikainen erottaminen tai jonkinlainen ehdollinen päätös, jossa Orbánilta vaaditaan tekoja erottamisen välttämiseksi.

Tavoitteena oli saada äänestykseen muotoilu, joka saisi enemmistön taakseen, sanoi kokoomuksen kolmihenkisen EU-parlamenttiryhmän johtaja Sirpa Pietikäinen tiistaina.

Pietikäinen oli yksi viidestä kokoomuslaisesta, joilla oli äänioikeus kokouksessa. Muut olivat EPP:n varapuheenjohtaja, komissaari Jyrki Katainen, meppi Petri Sarvamaa, kansanedustaja Arto Satonen ja puolueneuvoston puheenjohtaja Aura Salla. Salla tuurasi äänestyksessä puheenjohtaja Orpoa.

Financial Times -lehti laski maaliskuun alussa, että Fideszin täyseroa julkisesti ajaneilla EPP:n 13 jäsenpuolueella oli EU-parlamentissa yhteensä 39 edustajaa. EPP:n edustajista 221 tulee puolueista, jotka eivät olleet ottaneet julkisesti kantaa Fideszin erottamiseen.

Kaikkiaan Euroopan kansanpuolueeseen EPP:hen kuuluu noin 80 puoluetta. Suomesta ryhmään kuuluu kokoomuksen lisäksi kristillisdemokraatit.

Orbán on saanut tukea varsinkin Itä-Euroopasta, kuten Kroatiasta ja Sloveniasta, ja Italiasta.

Erityisen hankala kysymys on ollut Saksan kristillisdemokraattiselle CDU:lle ja sen baijerilaiselle sisarpuolueelle CSU:lle, jolla on perinteisesti läheiset suhteet Fidesziin.

Kokouksessa äänestyksessä ollut kompromissi olikin uutistoimistojen mukaan CDU:n puheenjohtajan Annegret Kramp-Karrenbauerin käsialaa.

Viime syyskuussa neljä CSU:n edustajaa äänesti vastaan, kun EU-parlamentti hyväksyi selvällä enemmistöllä päätöslauselman, joka voi johtaa Unkarin rankaisemiseen EU:n perusarvojen loukkaamisesta. Itsevaltaisen Orbánin johdolla Unkari on EU:n mukaan heikentänyt oikeuslaitosta, sananvapautta ja demokratiaa.

EPP:n kärkiehdokas seuraavaksi komission puheenjohtajaksi Manfred Weber edustaa EU-parlamentissa CSU:ta. Weber matkusti viime viikolla Budapestiin tapaamaan Orbánia, mutta tapaaminen ei Weberin mukaan johtanut riittäviin myönnytyksiin.

Weber vaati muun muassa Sorosin rahoittaman Central European University -yliopiston toiminnan turvaamista. Yliopisto ilmoitti joulukuussa, että se lähtee Unkarista hallituksen painostuksen takia.

Orbán on myös muun muassa kutsunut EPP-kollegojaan ”vasemmiston hyödyllisiksi idiooteiksi”. Hän pyysi viime viikolla kielenkäyttöään anteeksi EPP:n johtajille lähettämässään kirjeessä. Anteeksipyyntöön sisältyi pyyntö siitä, ettei Fidesz-puoluetta erotettaisi ryhmästä.

Saksalaiset ja monet muutkin EPP:ssä pelkäsivät, että Orbán saisi erottamisesta vain uutta nostetta ja liittoutuisi uudessa EU-parlamentissa muiden oikeistopopulistien ja äärioikeistolaisten, kuten Puolan Laki ja oikeus -puolueen, kanssa.

EU on kovistellut myös Puolaa oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta, ja Fidesz ja Laki ja oikeus ovat tiivistäneet yhteistyötään.

Fideszin lähtö pienentäisi EPP:n ryhmää, joka uhkaa muutenkin menettää toukokuun vaaleissa edustajia äärioikeistolle ja oikeistopopulisteille. EPP on EU-parlamentin suurin ryhmä. Nykyisin Fideszillä on 11 meppiä.

Pietikäinen huomautti, että erottamisäänestyksessä oli kyse siitä, ovatko fidesziläiset äärioikeistolaisia EPP:n sisä- vai ulkopuolella.

”Jos ovat sisällä, me ikään kuin legitimoimme heidän toimintaansa”, hän sanoi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Sdp:n Näkkäläjärvi valehteli puolueelle: Eurovaali­ehdokas allekirjoitti paperin, jossa vakuutti kertoneensa mahdollisesta tuomiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  8. 8

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   ”Autojen katsastus on menossa mäkeen samalla tavalla kuin taksiuudistus”, sanoo kokenut katsastusmies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää