Ulkomaat

Loppu jäätelölle, hampurilaisille ja armeijalle? Demokraattien ilmasto-ohjelmasta tuli lyömäase Yhdysvaltain presidenttikilvassa

Republikaanien mukaan Green New Deal on sosialismia. Demokraattien presidenttiehdokkaat uskovat, että äänestäjät ovat valmiita uuteen ilmasto- ja sosiaalipolitiikkaan.

Yhdysvaltain senaatti pääsee todennäköisesti ensi viikolla äänestämään suunnitelmasta, jota presidentti Donald Trump on kutsunut ”sosialistiseksi painajaiseksi”.

Demokraattien ilmastopoliittinen ohjelma Green New Deal on puhuttanut Yhdysvalloissa loppuvuodesta asti, ja siitä on nopeasti tullut konservatiivien lempivihollinen. Samoin on käynyt suunnitelman toiselle esittelijälle, ensimmäisen kauden kongressiedustajalle Alexandria Ocasio-Cortezille.

Trump on fossiiliteollisuutta tukeakseen romuttanut ilmasto- ja ympäristölainsäädäntöä, nimittänyt keskeisiin tehtäviin ilmastoskeptikoita ja ilmoittanut irrottavansa Yhdysvallat ensi vuonna Pariisin ilmastosopimuksesta.

Green New Deal veisi Yhdysvaltoja vastakkaiseen suuntaan. Se on ensimmäinen esitys lainsäädännöksi, joka leikkaisi nopeasti kasvihuonekaasupäästöjä ja siirtäisi julkisia varoja puhtaaseen energiaan, infrastruktuuriin ja sosiaaliohjelmiin.

Joidenkin republikaaniedustajien mukaan se merkitsisi myös loppua jäätelölle, hampurilaisille ja armeijalle.

Ohjelma ja ilmastonmuutos ovat nousseet merkittäväksi teemaksi myös vuoden 2020 presidentinvaalikamppailussa.

Monet demokraatit ovat nostaneet ilmastonmuutoksen torjumisen keskeiseksi tavoitteekseen. Suuri osa puolueen ehdokkaaksi pyrkivistä poliitikoista tukee ainakin osaa Green New Dealin esityksistä.

Republikaanit aikovat käyttää ohjelmaa taktisena aseena demokraattien presidenttiehdokkaita vastaan, kertoo sanomalehti The New York Times. Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell aikoo demokraattien tahdon vastaisesti tuoda ohjelman senaatin äänestykseen.

Jos presidenttiehdokkaaksi pyrkivät demokraatit äänestävät koko ohjelman puolesta, republikaanien taktiikan mukaan ohjelman tukeminen kääntyisi ehdokkaita vastaan varsinkin osavaltioissa, joissa fossiilisiin polttoaineisiin perustuva teollisuus on vahva.

Samaan aikaan republikaanit kertovat äänestäjille, että ilmastopolitiikka on sosialismia, tulee kalliiksi sekä nostaa veroja ja energian hintaa. Republikaaneilla ei ole omaa ilmasto-ohjelmaa, ja osa republikaaneista kiistää ihmisen vaikutuksen ilmastonmuutokseen.

Green New Deal ei voi mennä läpi senaatissa, jossa republikaaneilla on enemmistö. The Hill -verkkolehden mukaan osa demokraateista aikoo välttää republikaanien ansan ilmoittautumalla äänestyksessä läsnä olevaksi mutta jättämällä äänestämättä ”kyllä”.

Demokraatit luottavat siihen, että äänestäjien tärkeysjärjestys on muuttunut sitten vuoden 2016 presidentinvaalien, joissa ilmastonmuutoksesta puhuttiin hyvin vähän.

Yhdysvalloissakin on nähty poikkeuksellisen paljon tuhoisia hurrikaaneja, maastopaloja ja sään ääri-ilmiöitä.

”Me demokraatit uskomme vahvasti, että meidän pitää tehdä jotain ilmastonmuutokselle. On erilaisia näkemyksiä siitä, mitä meidän pitäisi tehdä, mutta olemme yksimielisiä, että jotain pitäisi tehdä”, sanoi senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer uutistoimisto Reutersin mukaan.

Edellinen presidentti Barack Obama yritti tehdä edistyksellistä ilmastopolitiikkaa ja sai läpi päästöjä vähentävää lainsäädäntöä. Tuki ei aina ollut vahvaa demokraattienkaan keskuudessa.

Moni Obaman kunnianhimoista ilmastolainsäädäntöä tukenut demokraatti putosi kongressista. Sen takia demokraateilla ei ole viime vuosina ollut ilmastopoliittista ohjelmaa.

”Ilmastonmuutos ei harmiksemme koskaan ollut teema, joka olisi herätellyt äänestäjiä, varsinkaan silloin kun taistelimme ulos talouskriisistä”, sanoi Obaman entinen päästrategi David Axelrod The New York Timesille.

”Mutta nyt olemme kulkeneet vuosikymmenen eteenpäin, ja matkan varrella olemme kohdanneet tulvia ja maastopaloja, joista on tullut yhä näkyvämpiä.”

Maaliskuun alussa Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee ilmoitti pyrkivänsä demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja sanoi olevansa ainoa ehdokas, jolle ilmastonmuutoksen torjunta on ykköstavoite.

Ehdokkaaksi pyrkivistä myös senaattorit Cory Booker, Kirsten Gillibrand, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, entinen kongressiedustaja Beto O’Rourke ja entinen kuvernööri John Hickenlooper ovat nimenneet ilmastonmuutoksen yhdeksi kärkiteemoistaan.

Kaikki edellä mainitut ovat myös ilmaisseet tukensa Green New Dealille tai osalle ohjelman tavoitteista. Moni demokraattikin suhtautuu silti ohjelmaan epäilevästi.

Mutta mikä on tuo ohjelma, joka pääsi viholliskuvien joukkoon Trumpin pitämässä puheessa konservatiivisen puolueen aktiiveille maaliskuun alussa?

Tavoitteena ei ole vain ilmastonmuutoksen torjuminen vaan yhteiskunnan rakenteellinen muutos. Ohjelmaa on arvosteltu, koska se on tavoitteissaan erittäin kunnianhimoinen mutta ei sisällä kovin yksityiskohtaisia toimenpiteitä.

Ocasio-Cortezin ja senaattori Ed Markeyn helmikuussa julkistama esitys vaatii muun muassa kasvihuonekaasupäästöjen nollaamista kymmenessä vuodessa, päästöttömän energian osuuden kasvattamista 100 prosenttiin nykyisestä 20:stä, kaikkien rakennusten energiaremontteja ja Yhdysvaltojen nostamista maailman johtavaksi vihreän teknologian viejäksi.

Samalla esityksessä vaaditaan laajoja sosiaalisia uudistuksia: muun muassa köyhyyden ”eliminoimista”, työ- tai opiskelupaikan takaamista kaikille halukkaille, oikeudenmukaista siirtymää pois fossiilitaloudesta työläisille ja kaikille vähemmistöille, kattavaa terveydenhoitoa sekä ammattiliittojen vahvistamista.

Green New Dealin nimi viittaa presidentti Franklin D. Rooseveltin 1930-luvulla esittelemään New Deal -ohjelmaan. Se koostui taloudellisista uudistuksista ja keynesiläisestä talouspolitiikasta, jolla valtio tasoittaa markkinatalouden suhdannevaikutuksia. Liittovaltio tuki työllistymistä julkisilla investoinneilla.

Ohjelmaan kuului myös laajoja sosiaalisia uudistuksia. Se nosti Yhdysvallat lamasta ja takasi Rooseveltille niin suuren kansansuosion, että hänet valittiin presidentiksi neljälle kaudelle.

Green New Dealin tarpeesta on puhuttu Yhdysvalloissa ja Euroopassa ekonomisti- ja poliitikkopiireissä jo yli kymmenen vuotta. Esimerkiksi YK esitti maailmanlaajuista Green New Dealia vuonna 2009 ja Obama otti sen varhaisen version ohjelmaansa vuonna 2008.

Toista kertaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders on puhunut ohjelmasta pitkään. Laajempaan tietoisuuteen sen toi Ocasio-Cortez, joka on nopeasti noussut julkisesti näkyväksi hahmoksi Yhdysvaltain politiikassa.

Hän kommentoi ohjelman kohtaamaa arvostelua äskettäin Now This Politics -uutissivuston videossa.

”Esittelin kaksi viikkoa sitten Green New Dealin, ja se on herättänyt paljon keskustelua. Miksi? Koska kukaan muu ei ole edes yrittänyt”, Ocasio-Cortez sanoi.

”Ihmiset sanovat, että se on epärealistinen ja epämääräinen eikä siinä mainita jotain pientä asiaa. Sanon heille, että yrittäkää itse. Niin kauan kuin ette yritä, minä olen pomo.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  2. 2

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  3. 3

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  6. 6

   Kaksivuotias tyttäreni tunnistaa jo yli 50 lintulajia – mutta olisiko kasvattajana järkevämpää heittää lintukirjat roskikseen?

  7. 7

   Korkeuksissa pienikin viivästys voi koitua kohtalokkaaksi: Mistä Mount Everestin ruuhkat johtuvat ja miksi ne ovat niin vaarallisia?

  8. 8

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  9. 9

   Murhaturismi rehotti Bodominjärven kolmoissurman tapahtumapaikalla, nyt arkeologian opiskelijat kaivoivat jäljet esille

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  6. 6

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  7. 7

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  9. 9

   Yksi rockmaailman sitkeimmistä taisteluista ratkesi vihdoin, kun Mick Jagger ja Keith Richards luopuivat oikeuksistaan 1990-luvun jättihittiin

  10. 10

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää