Ulkomaat

Missä asioissa sinun on vaikea ymmärtää muita eurooppalaisia? HS kysyi Eurooppa puhuu -tapahtuman alla eri maiden asukkaiden näkemyksiä

Tuntuuko, että on vaikea ymmärtää, mitä Euroopassa tapahtuu? HS kutsuu suomalaiset Eurooppa puhuu -tapahtumaan, jossa voi keskustella eri mieltä olevien eurooppalaisten kanssa rajojen yli ennen EU-vaaleja.

Pian Suomen eduskuntavaalien jälkeen kaikissa EU-maissa järjestetään europarlamenttivaalit. Toukokuun 26. päivänä EU-parlamenttiin valitaan yhteensä 705 edustajaa, joista 14 tulee Suomesta.

Toisaalta Britannia on eroamassa EU:sta. Tilanne ei ole epävakaa vain Britanniassa: kautta Euroopan populistiset liikkeet ovat kasvaneet, puoluekenttä on sirpaloitunut ja nukkuvia äänestäjiä on yhä enemmän.

Mutta ymmärrämmekö me, miksi eri maiden sisällä ja kesken asiat nähdään aivan eri näkökulmasta? Miksi britit lopulta haluavat eroon EU:sta? Entä miksi itäeurooppalaiset suhtautuvat esimerkiksi muslimeihin tai homoliittoihin kielteisemmin kuin länsieurooppalaiset, kuten Pew-tutkimuslaitoksen arvokyselystä käy ilmi?

Helsingin Sanomat kutsuu suomalaiset mukaan Eurooppa puhuu -tapahtumaan, jonka tavoitteena on saattaa EU-vaalien alla yhteen eri tavoin ajattelevia eurooppalaisia. Hanke on jatkoa Suomi puhuu -tapahtumalle, johon ilmoittautui HS:n verkkosivuilla yli kaksituhatta ihmistä.

Molempien tapahtumien idea on sama: tuoda erilaisia arvoja ja mielipiteitä edustavat ihmiset yhteen keskustelemaan erimielisyyksistä avoimesti. Mikä meitä eurooppalaisia erottaa – ja yhdistää?

Eurooppa puhuu -tapahtumaan etsitään eri EU-maista ihmisiä, jotka haluavat keskustella eri mieltä olevien eurooppalaisten kanssa valtiollisten rajojen yli joko puhelimitse tai kasvokkain Brysselissä.

Toukokuun 11. päivänä Brysselissä järjestetään suuri tapahtuma, jonne jotkut osallistujista saavat kutsun. Siellä keskustelijat eri maista kohtaavat toisensa saman katon alla. HS vie paikalle osallistujan Suomesta.

HS:n lisäksi Eurooppa puhuu -hankkeessa on mukana 16 mediakumppania 13 maasta: Financial Times Britanniasta, Die Zeit Saksasta, Arte.tv Saksasta ja Ranskasta, Morgenbladet Norjasta, Politiken Tanskasta, Capital Bulgariasta, Delfi Virosta ja Latviasta, De Standaard ja Knack Belgiasta, Der Standard Itävallasta, Efimerida ton Syntakton Kreikasta, Gazeta Wyborcza Puolasta sekä HuffPost, La Repubblica ja SkyTG24 Italiasta.

Katso jutun lopusta tarkemmat ohjeet siitä, miten pääset mukaan Eurooppa puhuu -tapahtumaan.

Asiat EU-maissa ovat yhteisiä mutta lähestymistavat erilaisia.

Sisärajatarkastusten palauttaminen näkyy eri tavalla Keski-Euroopassa kuin syrjäisessä Suomessa. Euromaiden keskinäisestä solidaarisuudesta vallitsee erilaisia käsityksiä köyhässä etelässä ja vauraammassa pohjoisessa. Suhtautuminen Venäjään on kovin erilaista neuvostomiehityksen kokeneessa Baltiassa, liittoutumattomassa Itävallassa ja populistien hallitsemassa Italiassa.

Siksi Eurooppa puhuu -tapahtuman osallistujilta kysytään mielipidettä esimerkiksi maahanmuutosta, Venäjästä ja siitä, pitäisikö rikkaampien EU-maiden auttaa köyhempiä. Joskus eurooppalaisten on kuitenkin vaikea ymmärtää toisiaan myös arkisissa asioissa.

Kysyimme neljältä ihmiseltä kolmessa maassa, missä asioissa heidän on vaikea ymmärtää muita eurooppalaisia.

Yvonne Uhrig, 41, lastentarhan­opettaja, Stuttgart, Saksa

”Totta kai Euroopassa on hyvin erilaisia kulttuureita ja tapoja, mutta ajattelen eroja positiivisen kautta. Vaikka ruokakulttuurin eroja – pidän siitä, että Etelä-Euroopassa syöminen on sosiaalista yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa.”

”Enemmänkin ihmettelen saksalaisten ainaista pelkoa ja ahdistuneisuutta kaikkea kohtaan. Jos ajattelee vaikka elämää täällä valtavan vauraassa Etelä-Saksassa, silti kaikilla on aina jokin kriisi ja hirveästi ongelmia. Asenne on minusta hirveä. Lomilla huomaa, että monissa muissa maissa ihmiset suhtautuvat ihan samoihin ongelmiin huomattavasti rennommin.”

”Olen hyvin monin tavoin Euroopan yhtenäisyyden kannattaja, mutta en tarkoita, että kaiken pitäisi olla samanlaista. Kyse on erilaisuuden kunnioittamisesta, sillä ajattelen, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Euroopasta tekee Euroopan se, että meitä eurooppalaisia yhdistää samanlainen ajatus vapaudesta. Saamme uskoa miten haluamme ja voimme olla asioista vapaasti eri mieltä. Niin ei ole kaikkialla maailmassa.”

Camille Lejeune, 16, lukiolainen, Liège, Belgia

”Minulla ei ole paljon stereotypioita toisista eurooppalaisista, mutta toiset kulttuurit tuntuvat läheisemmiltä kuin toiset. Esimerkiksi Englannissa suhtaudutaan usein ystävällisemmin kuin vaikkapa Pariisissa. Britit tuntuvat avoimemmilta.”

”Varsinkin ulkomailla huomaa, että eurooppalaiset ovat monella tavalla samanlaisia. Vaihto-oppilaana Kanadassa sen huomasi, kun tapasi ruotsalaisen, suomalainen, slovakin ja puolalaisen. Euroopan parhaita puolia on se, että voi matkustaa vapaasti ilman passia ja monissa maissa on yhteinen raha. Tämä tuo ihmisiä lähemmäs.”

Julia Tassin, 15, lukiolainen, Liège, Belgia

”Joskus tuntuu, että muualla katsotaan eri tavalla tumman ihonvärin takia. Englannissa jouduimme keskelle jonkinlaista välikohtausta, jossa poliisit olivat paikalla. He kääntyivät heti meidän puoleemme, ihan kuin automaattisesti olisimme jotenkin syypäitä tapahtuneeseen. Se ei vain tunnu mukavalta.”

”On aika hienoa, että on monia asioita, joissa voimme eurooppalaisina ymmärtää toisiamme. Ranska on Belgiaa lähellä, ja mailla on paljon yhtäläisyyksiä. Toisaalta on tärkeää, että jokaisella maalla on tietyt eroavaisuutensa. Se on kiinnostavaa.”

Garreth Evans, 45, koti-isä, Lontoo, Britannia

”Muiden eurooppalaisten hieman omituisista tavoista ja tottumuksista tulee heti mieleen se, kuinka pohjoismaalaiset suhtautuvat alastomuuteen. Ehkä ajattelen juuri tätä siksi, että kysyt asiasta suomalaisena. Me englantilaiset emme osaa suhtautua alastomuuteen yhtään niin normaalina asiana kuin te Pohjois-Euroopan asukkaat.”

”Eurooppalaisia yhdistää tietynlainen rentous, vaikka rentous ilmeneekin eri tavalla eri maissa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa voidaan viettää tuntikausia juttelemassa ja nauttimassa illallispöydässä. Meillä Englannissa taas voi vierähtää monta tuntia pubissa sunnuntaina.”

”Eurooppalaisia yhdistävät tekijät huomaa hyvin matkoilla. Itse matkustan lomalle yleensä Ranskaan tai Espanjaan, mutta nykyään lomailen usein myös kotimaassa, koska punta on heikentynyt. Valitettavasti Suomi ei kuulu vakiokohteisiini, vaikka olinkin kerran laskettelemassa Ylläksellä. Siellä oli hyvin kylmä mutta ei ruuhkia.”

Näin pääset mukaan

1. Pääset mukaan tapahtumaan vastaamalla HS:n verkkosivuilla olevaan kyselyyn, jossa on seitsemän kysymystä eurooppalaisia puhuttavista aiheista. Samat kysymykset ovat esillä 16 muun eurooppalaisen median sivuilla.

2. Jätä lomakkeelle yhteystietosi. Tietojen avulla ohjelma löytää sinulle keskustelukumppanin. Keskustelukumppani on lähtökohtaisesti toisesta Euroopan maasta. Yhteystietojasi ei julkaista, eivätkä ne tule keskustelukumppanisi tietoon ilman lupaasi. Keskustelukumppanisi saa luettavakseen tiedot ennen keskustelua.

3. Kun algoritmi on löytänyt sinulle sopivan keskustelukumppanin, saat ilmoituksen sähköpostiisi ja sinua pyydetään vahvistamaan osallistumisesi. Tämä tapahtuu huhtikuussa. Jos hylkäät ehdotuksen, ohjelma ei arvo uutta keskustelukumppania. Kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet osallistumisen, saatte tietoonne toistenne sähköpostiosoitteet ja voitte sopia keskustelun käytännön järjestelyistä.

4. Keskustelut järjestetään lauantaina 11. toukokuuta. Voitte käydä keskustelun verkon välityksellä, esimerkiksi Skype-puhelulla, tai sopia tapaamisen kasvokkain. Matkajärjestelyistä ja -kustannuksista keskustelijat vastaavat itse. Kasvokkain järjestettävät tapaamiset kannattaa sopia julkiseen paikkaan.

5. Osapuolet sopivat keskenään, millä kielellä keskustelu käydään, mutta kannattaa varautua siihen, että keskustelu käydään englanniksi.

6. Voitte jakaa kokemuksia ja kuvia keskusteluista sosiaalisessa mediassa tunnisteella #EuropeTalks.

7. Helsingin Sanomat tekee juttuja muutamista tapaamisista, jos se sopii osallistujille. HS myös vie yhden keskustelijan Brysseliin Eurooppa puhuu -tapahtumaan lauantaina 11. toukokuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  2. 2

   Mitä sinä näet tässä kuvassa? Omituisen muotoinen puu riemastuttaa vääräleukoja Vuosaaressa

  3. 3

   Poliisi epäilee miehen murhanneen avovaimonsa Lahdessa

  4. 4

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  5. 5

   HS-analyysi: Osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa uuteen ennätykseen, ja siihen on ainakin kolme syytä

  6. 6

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  7. 7

   Stockmann antoi tulos­varoituksen, yhtiön osake syöksyy pörssissä

  8. 8

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  10. 10

   Lapsia vilisevälle kadulle ilmestyi 80 kilometrin ”nopeusrajoitus” keskellä Helsinkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää