Ulkomaat

Missä asioissa sinun on vaikea ymmärtää muita eurooppalaisia? HS kysyi Eurooppa puhuu -tapahtuman alla eri maiden asukkaiden näkemyksiä

Tuntuuko, että on vaikea ymmärtää, mitä Euroopassa tapahtuu? HS kutsuu suomalaiset Eurooppa puhuu -tapahtumaan, jossa voi keskustella eri mieltä olevien eurooppalaisten kanssa rajojen yli ennen EU-vaaleja.

Pian Suomen eduskuntavaalien jälkeen kaikissa EU-maissa järjestetään europarlamenttivaalit. Toukokuun 26. päivänä EU-parlamenttiin valitaan yhteensä 705 edustajaa, joista 14 tulee Suomesta.

Toisaalta Britannia on eroamassa EU:sta. Tilanne ei ole epävakaa vain Britanniassa: kautta Euroopan populistiset liikkeet ovat kasvaneet, puoluekenttä on sirpaloitunut ja nukkuvia äänestäjiä on yhä enemmän.

Mutta ymmärrämmekö me, miksi eri maiden sisällä ja kesken asiat nähdään aivan eri näkökulmasta? Miksi britit lopulta haluavat eroon EU:sta? Entä miksi itäeurooppalaiset suhtautuvat esimerkiksi muslimeihin tai homoliittoihin kielteisemmin kuin länsieurooppalaiset, kuten Pew-tutkimuslaitoksen arvokyselystä käy ilmi?

Helsingin Sanomat kutsuu suomalaiset mukaan Eurooppa puhuu -tapahtumaan, jonka tavoitteena on saattaa EU-vaalien alla yhteen eri tavoin ajattelevia eurooppalaisia. Hanke on jatkoa Suomi puhuu -tapahtumalle, johon ilmoittautui HS:n verkkosivuilla yli kaksituhatta ihmistä.

Molempien tapahtumien idea on sama: tuoda erilaisia arvoja ja mielipiteitä edustavat ihmiset yhteen keskustelemaan erimielisyyksistä avoimesti. Mikä meitä eurooppalaisia erottaa – ja yhdistää?

Eurooppa puhuu -tapahtumaan etsitään eri EU-maista ihmisiä, jotka haluavat keskustella eri mieltä olevien eurooppalaisten kanssa valtiollisten rajojen yli joko puhelimitse tai kasvokkain Brysselissä.

Toukokuun 11. päivänä Brysselissä järjestetään suuri tapahtuma, jonne jotkut osallistujista saavat kutsun. Siellä keskustelijat eri maista kohtaavat toisensa saman katon alla. HS vie paikalle osallistujan Suomesta.

HS:n lisäksi Eurooppa puhuu -hankkeessa on mukana 16 mediakumppania 13 maasta: Financial Times Britanniasta, Die Zeit Saksasta, Arte.tv Saksasta ja Ranskasta, Morgenbladet Norjasta, Politiken Tanskasta, Capital Bulgariasta, Delfi Virosta ja Latviasta, De Standaard ja Knack Belgiasta, Der Standard Itävallasta, Efimerida ton Syntakton Kreikasta, Gazeta Wyborcza Puolasta sekä HuffPost, La Repubblica ja SkyTG24 Italiasta.

Katso jutun lopusta tarkemmat ohjeet siitä, miten pääset mukaan Eurooppa puhuu -tapahtumaan.

Asiat EU-maissa ovat yhteisiä mutta lähestymistavat erilaisia.

Sisärajatarkastusten palauttaminen näkyy eri tavalla Keski-Euroopassa kuin syrjäisessä Suomessa. Euromaiden keskinäisestä solidaarisuudesta vallitsee erilaisia käsityksiä köyhässä etelässä ja vauraammassa pohjoisessa. Suhtautuminen Venäjään on kovin erilaista neuvostomiehityksen kokeneessa Baltiassa, liittoutumattomassa Itävallassa ja populistien hallitsemassa Italiassa.

Siksi Eurooppa puhuu -tapahtuman osallistujilta kysytään mielipidettä esimerkiksi maahanmuutosta, Venäjästä ja siitä, pitäisikö rikkaampien EU-maiden auttaa köyhempiä. Joskus eurooppalaisten on kuitenkin vaikea ymmärtää toisiaan myös arkisissa asioissa.

Kysyimme neljältä ihmiseltä kolmessa maassa, missä asioissa heidän on vaikea ymmärtää muita eurooppalaisia.

Yvonne Uhrig, 41, lastentarhan­opettaja, Stuttgart, Saksa

”Totta kai Euroopassa on hyvin erilaisia kulttuureita ja tapoja, mutta ajattelen eroja positiivisen kautta. Vaikka ruokakulttuurin eroja – pidän siitä, että Etelä-Euroopassa syöminen on sosiaalista yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa.”

”Enemmänkin ihmettelen saksalaisten ainaista pelkoa ja ahdistuneisuutta kaikkea kohtaan. Jos ajattelee vaikka elämää täällä valtavan vauraassa Etelä-Saksassa, silti kaikilla on aina jokin kriisi ja hirveästi ongelmia. Asenne on minusta hirveä. Lomilla huomaa, että monissa muissa maissa ihmiset suhtautuvat ihan samoihin ongelmiin huomattavasti rennommin.”

”Olen hyvin monin tavoin Euroopan yhtenäisyyden kannattaja, mutta en tarkoita, että kaiken pitäisi olla samanlaista. Kyse on erilaisuuden kunnioittamisesta, sillä ajattelen, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Euroopasta tekee Euroopan se, että meitä eurooppalaisia yhdistää samanlainen ajatus vapaudesta. Saamme uskoa miten haluamme ja voimme olla asioista vapaasti eri mieltä. Niin ei ole kaikkialla maailmassa.”

Camille Lejeune, 16, lukiolainen, Liège, Belgia

”Minulla ei ole paljon stereotypioita toisista eurooppalaisista, mutta toiset kulttuurit tuntuvat läheisemmiltä kuin toiset. Esimerkiksi Englannissa suhtaudutaan usein ystävällisemmin kuin vaikkapa Pariisissa. Britit tuntuvat avoimemmilta.”

”Varsinkin ulkomailla huomaa, että eurooppalaiset ovat monella tavalla samanlaisia. Vaihto-oppilaana Kanadassa sen huomasi, kun tapasi ruotsalaisen, suomalainen, slovakin ja puolalaisen. Euroopan parhaita puolia on se, että voi matkustaa vapaasti ilman passia ja monissa maissa on yhteinen raha. Tämä tuo ihmisiä lähemmäs.”

Julia Tassin, 15, lukiolainen, Liège, Belgia

”Joskus tuntuu, että muualla katsotaan eri tavalla tumman ihonvärin takia. Englannissa jouduimme keskelle jonkinlaista välikohtausta, jossa poliisit olivat paikalla. He kääntyivät heti meidän puoleemme, ihan kuin automaattisesti olisimme jotenkin syypäitä tapahtuneeseen. Se ei vain tunnu mukavalta.”

”On aika hienoa, että on monia asioita, joissa voimme eurooppalaisina ymmärtää toisiamme. Ranska on Belgiaa lähellä, ja mailla on paljon yhtäläisyyksiä. Toisaalta on tärkeää, että jokaisella maalla on tietyt eroavaisuutensa. Se on kiinnostavaa.”

Garreth Evans, 45, koti-isä, Lontoo, Britannia

”Muiden eurooppalaisten hieman omituisista tavoista ja tottumuksista tulee heti mieleen se, kuinka pohjoismaalaiset suhtautuvat alastomuuteen. Ehkä ajattelen juuri tätä siksi, että kysyt asiasta suomalaisena. Me englantilaiset emme osaa suhtautua alastomuuteen yhtään niin normaalina asiana kuin te Pohjois-Euroopan asukkaat.”

”Eurooppalaisia yhdistää tietynlainen rentous, vaikka rentous ilmeneekin eri tavalla eri maissa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa voidaan viettää tuntikausia juttelemassa ja nauttimassa illallispöydässä. Meillä Englannissa taas voi vierähtää monta tuntia pubissa sunnuntaina.”

”Eurooppalaisia yhdistävät tekijät huomaa hyvin matkoilla. Itse matkustan lomalle yleensä Ranskaan tai Espanjaan, mutta nykyään lomailen usein myös kotimaassa, koska punta on heikentynyt. Valitettavasti Suomi ei kuulu vakiokohteisiini, vaikka olinkin kerran laskettelemassa Ylläksellä. Siellä oli hyvin kylmä mutta ei ruuhkia.”

Näin pääset mukaan

1. Pääset mukaan tapahtumaan vastaamalla HS:n verkkosivuilla olevaan kyselyyn, jossa on seitsemän kysymystä eurooppalaisia puhuttavista aiheista. Samat kysymykset ovat esillä 16 muun eurooppalaisen median sivuilla.

2. Jätä lomakkeelle yhteystietosi. Tietojen avulla ohjelma löytää sinulle keskustelukumppanin. Keskustelukumppani on lähtökohtaisesti toisesta Euroopan maasta. Yhteystietojasi ei julkaista, eivätkä ne tule keskustelukumppanisi tietoon ilman lupaasi. Keskustelukumppanisi saa luettavakseen tiedot ennen keskustelua.

3. Kun algoritmi on löytänyt sinulle sopivan keskustelukumppanin, saat ilmoituksen sähköpostiisi ja sinua pyydetään vahvistamaan osallistumisesi. Tämä tapahtuu huhtikuussa. Jos hylkäät ehdotuksen, ohjelma ei arvo uutta keskustelukumppania. Kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet osallistumisen, saatte tietoonne toistenne sähköpostiosoitteet ja voitte sopia keskustelun käytännön järjestelyistä.

4. Keskustelut järjestetään lauantaina 11. toukokuuta. Voitte käydä keskustelun verkon välityksellä, esimerkiksi Skype-puhelulla, tai sopia tapaamisen kasvokkain. Matkajärjestelyistä ja -kustannuksista keskustelijat vastaavat itse. Kasvokkain järjestettävät tapaamiset kannattaa sopia julkiseen paikkaan.

5. Osapuolet sopivat keskenään, millä kielellä keskustelu käydään, mutta kannattaa varautua siihen, että keskustelu käydään englanniksi.

6. Voitte jakaa kokemuksia ja kuvia keskusteluista sosiaalisessa mediassa tunnisteella #EuropeTalks.

7. Helsingin Sanomat tekee juttuja muutamista tapaamisista, jos se sopii osallistujille. HS myös vie yhden keskustelijan Brysseliin Eurooppa puhuu -tapahtumaan lauantaina 11. toukokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

  4. 4

   Uhkaako Suomen kouluja pian opettajapula?

  5. 5

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  6. 6

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  7. 7

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  8. 8

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  9. 9

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  10. 10

   Nainen kavalsi 21 000 euroa kassasta, Suomen ainoa Unicef-kirpputori Suomessa lopettaa nyky­muotoisen toimintansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  2. 2

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  10. 10

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  11. Näytä lisää