Ulkomaat

Kesäkuussa 2014 Abu Bakr al-Bagdadi nousi korokkeelle, ja mustat liput alkoivat liehua: Näin Isisin ”kalifaatti” syntyi, kasvoi ja mureni

Isisin ”kalifaatti” julistettiin lauantaina nujerretuksi. Mutta mistä Isis tuli, miten se kasvoi ja hiipui? Aikajana kokoaa tärkeimmät käänteet jihadistijärjestön sotilaallisessa nousussa ja tuhossa.

Kesäkuun lopussa 2014 maailmalle levisi äänite, joka merkitsi äärimmäisen julman valtakauden alkua Syyriassa ja Irakissa. Siinä jihadistijärjestö Isisin perustaja Abu Bakr al-Bagdadi julisti Mosulissa niin sanotun islamilaisen valtion perustetuksi ja itsensä kalifiksi eli kaikkien muslimien johtajaksi.

Uutistoimistot julkaisivat kuvia, joissa nuoret miehet vyöryivät panssarivaunuilla pitkin syyrialaisen Raqqan ja irakilaisen Mosulin katuja, mustat liput liehuen.


Al-Bagdadi oli kehottanut kaikkia maailman muslimeja liittymään ”kalifaattiin”, ja kymmenettuhannet vastasivat kutsuun, ulkomaita myöten. Vierastaistelijoita värvättiin nettipropagandan avulla.

Pian ”kalifaatin” julistamisen jälkeen Isis alkoi julkaista raakoja kuvia ja videoita panttivankien mestauksista. Sosiaalinen media mahdollisti kauhun levittämisen kaikkiin maailman kolkkiin.

Sitten tuli vuosi 2015, ja Isis tai sen kannattajat alkoivat tehdä yhä enemmän hyökkäyksiä Syyrian ja Irakin ulkopuolella, myös Euroopassa. Iskut heikensivät yleistä turvallisuustilannetta ja sitäkin enemmän yleistä turvallisuudentunnetta. Pakettiautoista tuli aseita, yleisötapahtumista mahdollisia verilöylyjä.


Laajimmillaan Isis hallitsi Syyrian ja Irakin alueetta, jolla asui miljoonia ihmisiä ja oli pinta-alaltaan noin kaksi kolmasosaa Suomesta. Kyse oli monin tavoin kuin todellisesta valtiosta: Isis keräsi veroja, maksoi palkkoja ja koulutti lapsia. Toisaalta koulutus oli suurelta osin aivopesua ja hallinto mielivaltaista sharia-lain soveltamista. Arkipäivää olivat myös irtileikatut päät ja häväistyt ruumiit.

Muutaman vuoden valtakautensa aikana Isis orjuutti, kidutti ja tappoi kymmeniä tuhansia siviilejä, mukaan lukien naisia ja lapsia, tuhosi korvaamattomia maailmanperintökohteita eikä muutenkaan noudattanut minkäänlaisia sodankäynnin sääntöjä.

Isisin ideologiana on ollut taistella ”vääräuskoisia” vastaan ja laajentaa valtaansa koko maailmaan.

Isisin viimeinen hallinta-alue oli pieni Baghuzin kylä Itä-Syyriassa aivan Irakin rajan tuntumassa. Lauantaina kurdien SDF-joukot ilmoittivat, että Isis on nujerrettu Baghuzissa. Sen menettämisen myötä niin sanottu islamilainen valtio lakkasi viimeistään olemasta.

Isisin päämiehen al-Bagdadin olinpaikka ei ole tiedossa. Huhujen mukaan hän on yhä elossa.Näin Isisin valtakausi Lähi-idässä eteni:

2004–2011: Juuret Irakissa

Terroristijärjestö Irakin al-Qaida syntyy Yhdysvaltain miehitysvallan vastarintaliikkeenä. Se vaihtaa nimensä Irakin islamilaiseksi valtioksi.

2011: Isis asettuu Syyriaan

Syyrian sisällissodan alettua järjestön johtaja Abu Bakr al-Bagdadi lähettää miehiä Irakin naapurimaahan. Hän seuraa itse perässä vuonna 2013, katkaisee siteet al-Qaidaan ja nimeää ryhmänsä Irakin ja Suur-Syyrian islamilaiseksi valtioksi. Siitä vakiintuu käyttöön lyhenne Isis.

Isis taistelee Syyrian hallituksen joukkoja vastaan, joten se saa tukea hallitusta vastustavilta kapinallisilta Syyriassa, ja alueiden valtaaminen käy helposti ja nopeasti.

Isis hyödyntää Irakin ja Syyrian sisäisiä valtakamppailuja ja sekasortoisia tilanteita. Tehokkaalla nettipropagandalla ja ideologisella aivopesulla se saa lietsottua vihaiset ihmiset tukemaan tarkoitustaan.

2014: Kauhun valtakausi alkaa

Isis ottaa vuoden alussa haltuunsa Syyrian Raqqan ja Irakin Fallujan. Kesällä Irakissa ovat vuorossa Tikrit ja miljoonakaupunki Mosul.


Isis ei kohtaa juuri vastarintaa Irakissa, koska se saa liittolaisia muista shiiajohtoista Irakin hallitusta vastustavista sunnikapinallisista.

Al-Bagdadi julistaa niin sanotun islamilaisen valtion perustetuksi ja kutsuu muslimeita liittymään ”kalifaattiinsa”. Yhteensä ulkomailta virtaa runsaat 40 000 halukasta, Suomestakin. Toimittaja Anu Nousiainen kirjoitti kolmesta tällaisesta suomalaisnuoresta artikkelin Kuukausiliitteeseen. Jutun voit lukea tästä.

Vierastaistelijoiden rekrytointi tapahtuu netissä. HS:n toimittaja Jukka Huusko kirjoitti aiheesta artikkelin Nettihitti nimeltä Isis.

Suurimmillaan Isis on talvella 2014–2015, kun se hallitsee noin kolmasosaa Syyriasta ja Irakista. Alueella asuu arviolta kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Varoja Isis hankkii muun muassa myymällä öljyä valtaamiltaan öljykentiltä ja kiristämillään veroilla. Lisäksi sen uskotaan saavan rahoitusta muun muassa Persianlahden maista.


Isis tulee tunnetuksi poikkeuksellisesta julmuudestaan. Ammattimaisesti tuotetuilla propagandavideoillaan se mestaa länsimaisia panttivankeja.

Syyriassa ryhmä tappaa satoja al-Sheitaat-heimon jäseniä. Irakissa se murhaa tuhansia jesidejä ja pakottaa yli 7 000 naista ja tyttöä seksiorjikseen. Yksi heistä on Nadia Murad, joka kertoi tarinansa HS:lle vuonna 2018.

Kalifaatissa noudatetaan islamin äärimmäiseen tulkintaan perustuvaa sharia-lakia. Vallattujen kaupunkien asukkaat pakotetaan kääntymään Isisin tahtoon tai heidät tapetaan. Kouluissa Isis opettaa lapsia tappamaan, ampumaan ja rakentamaan pommeja.


Pian islamilaisen valtion julistamisen jälkeen Yhdysvallat muodostaa Isisin-vastaisen liittouman ja aloittaa ilmaiskut kurdien ja Irakin valtion joukkojen maahyökkäyksien tueksi.

2015: Iskut leviävät Eurooppaan

Isis ilmoittautuu tekijäksi iskuissa, jotka tehdään tammikuussa Pariisissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja kosher-markettiin. Isku tuo Isisin hirmuteot eurooppalaisten tietoisuuteen ja saa jatkoa marraskuussa, kun terroristit iskevät jälleen eri puolilla Pariisia, kaikkein verisimmin Bataclan-konserttipaikassa.


Isis iskee eritoten turistikohteisiin ja vapaa-ajanviettopaikkoihin ja kohdistaa iskunsa siviileihin.

Irakissa Isis ottaa haltuunsa Ramadin ja Syyriassa Palmyran. Palmyra on maailmanperintökohde, jonka aarteita Isis tuhoaa järjestelmällisesti, osittain saadakseen mediahuomiota.

2016–2018: Isis menettää alueitaan

Vuonna 2016 Irak valtaa takaisin Fallujan. Syyriassa Yhdysvaltain tukemat kurdijoukot ottavat takaisin Manbijin.

Seuraavana vuonna Isis kärsii isoja tappioita.


Kesäkuussa 2017 Isis menettää Mosulin kuukausien taistelun päätteeksi.

HS haastatteli Mosulin asukkaita takaisinvaltaamisen jälkeen. Jutun voi lukea tästä.


Syyskuussa Syyrian armeija etenee Venäjän ja Iranin tuella itään Eufratjoelle asti ja voittaa Isisiltä Deir ez-Zorin kaupungin.

Lokakuussa Isis menettää Raqqan kurdijohtoisille SDF-joukoille.


Tukikohtien menettämisen ja vetäytymisen seurauksena myös Isisin nettipropaganda vähenee.

Elokuussa 2017 marokkolaismies puukottaa ihmisiä Turussa. Kaksi kuolee ja kahdeksan loukkaantuu. Mies sanoo tehneensä iskun Isisin soturina, mutta Isis ei ota iskua nimiinsä. Turun puukkoisku on joka tapauksessa Suomen ensimmäinen islamistinen terroriteko.

Vuonna 2018 Syyrian hallituksen joukot, kurdijoukot ja Irakin armeija ajavat Isisin yhä ahtaammalle.


2019: Kalifaatti romahtaa lopullisesti

Vuoden alussa Isis ahdistettiin viimeiseen saarekkeeseensa pieneen Baghuzin kylään Eufratjoen varrella, Syyrian ja Irakin rajalla. Helmikuun loppupuolella alkoi siviilien evakuointi, ja yli 10 000 ihmisen arvioidaan jättäneen kylän.

Vaikka Baghuzin katsottiin olevan Isisin viimeinen hallinta-alue, Isisin taistelijoita on vielä vapaalla jalalla. He ovat ottaneet yhteen Syyrian armeijan kanssa muun muassa aavikolla Palmyrasta koilliseen sekä siepanneet tryffelinetsijöitä Bagdadin länsipuolella.

Asiantuntijat varoittavat, että ellei tilannetta pidetä silmällä Syyriassa ja Irakissa, Isisillä on mahdollisuus kerätä joukkoja ja lähteä uuteen valloitusyritykseen seuraavan vuoden sisällä. Etenkin Syyrian kahdeksanvuotinen sota voi jättää jälkeensä radikalisoitumiselle otollisia valtatyhjiöitä.

Ideologia elää myös ulkomailla. Isisin kannattajia löytyy esimerkiksi Pohjois-Afrikasta, Indonesiasta, Malista ja Filippiineiltä.

Isis pyrkinee jatkamaan iskujaan myös Euroopassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun suomalainen menee netin pornosivustolle, kameran päässä on ehkä pietarilainen Kristina, 22: ”En sanoisi, että tämä työ on elämäni tarkoitus”

   Tilaajille
  2. 2

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään veroilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  3. 3

   Ulkomaalaisten tohtorien koulutus maksaa Suomelle miljoonia euroja, mutta valmistumisen jälkeen järjestelmä sylkee heitä maasta

  4. 4

   Ben Zyskowicz ja Pihla Keto-Huovinen tapasivat 20 vuotta sitten yökerhossa – Nyt konkari kertoo aloittavalle kansan­edustajalle, miten eduskunnassa pärjää

  5. 5

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  6. 6

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  7. 7

   Jukka Halmeen maailma romahti IFK:n pudottua liigasta, ja viime talvena tuli taas tyrmäävä takaisku, kun Stadin kingin kaveriporukka kaikkosi kopista

  8. 8

   FBI: Lauantaina pidätetty siirtolaisia jahdanneen aseryhmän johtaja suunnitteli Obaman ja Hillary Clintonin murhaamista

  9. 9

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  10. 10

   Britanniaan on tulossa hullut eurovaalit, ja Nigel Faragen uusi Brexit-puolue hioo jo kynsiään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  8. 8

   Sri Lankan hallituksen mukaan pommi-iskujen taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto” – Tanskalaislehden mukaan Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli iskussa

  9. 9

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää